Srebrenica : spomen-obilježja na naš način

 “U slavu i pomen nevino postradalim srpskim žrtvama Regije Birač i Podrinja od 1992 do 1995 počinjenim od strane muslimanskih hordi Srebrenice. Otadžbina vas nije zaboravila. Večna vam slava i  hvala. Narod Republike Srpske”.

 “Bošnjacima ubijenim u ovom objektu i ispred ovog objekta maja 1992 i jula 1995 godine od strane Srba komšija i srpskih plaćenika iz Srbije. Neka im je vječni rahmet. Mi vas nećemo zaboraviti. El Fatiha”.

Ovako glasi tekst na spomen-pločama postavljenim na zgradi Policije u Srebrenici. Obje ploče se nalaze na tri metra udaljenosti jedna od druge, prvo su Srbi postavili ‘svoju’ a onda Bošnjaci ‘svoju’.
Da se ne zaboravi. Da djeca uče, da istorija pamti.
Da se zauvijek nauči ko je ‘komšija’, ko su ‘muslimanske horde’ , i da ‘nikada nećemo zaboraviti žrtve’.

Poruka je jasna. Ploča Srba čiji tekst ovdje prenosimo je uklonjena ali je ubrzo postavljena druga, sa malo ‘modifikovanim’ sadržajem, poruka je ostala ista.

‘Svako ima pravo da obilježi mjesto stradanja’, kaže zamjenik načelnika Srebrenice Hamdija Fejzić, sa sličnim stavovima ga podržava Munira Subašić, bez koje ova ‘pločasta revolucija’ ne bi imala nikakvog smisla.

Ništa novo ni iznenađujuće u BiH, posebno u Srebrenici. Osim, što je pozadina u oba slučaja ista. Zgrada Policijske stanice u Srebrenici i naručioci ovih spomenika.
Niti iza ovih morbidnih grafita stoje narodi, niti su one podsjećanje na žrtve (o žrtvama i sjećanju ima toga i previše u Srebrenici), već, treba ostvoreno reći, iza ovih spomenika stoje isti oni koji su rat i otpočeli. Koji su bili logistika ubijanju i razdvajanju, klanju i mržnji.

Krst i polumjesec.
Sve ostalo je naša tužna i tragična bh priča. Sakrivena iza ‘dvije istine’, iza ‘udruženja’, ‘sjećanja i podsjećanja’, i samo sa jednim ciljem : da se dokaže i pokaže kako je živjeti zajedno nemoguća misija.

Zajednički spomenik svim žrtvama bh rata u Srbrenici, ideja koju su podržale i međunarodne institucije u BiH u startu je odbačen sa gnušanjem ‘jer bi se time izjednačile strane u sukobu’ od strane i krsta i polumjeseca, ‘udruženja’ i političari su odradili sve ostalo.

photo : spomen-ploče na zgradi Policije u Srebrenici, arhiv Cross