Zgodno za selfie, štiti od sunca i pogleda.

 

Ove godine 1.680 Bošnjaka/Bosanaca/Štajaznam../ ide na hadž, mašanhlahh. Prošle godine broj ovih putnika bio je isti, ‘ne mere više’, Arapi imaju ‘quote’, inače bi letilo i mlado i staro, i živo i zdravo i bolesno. Mi smo hadžijska nacija. Tamo postaju hadžije osim političara i biznismena još i generali, policajci, bezbjednjaci, direktori, starci i djeca. Prošle godine je na hadž išlo dijete od osam godina, malodobni Muhamed Hodžić iz Cazina, skupa sa čitavom porodicom.

‘Ići će on opet kad poraste’, kazao je njegov sretni otac. Dabome. Treba se ići porodično. I po nekoliko puta. Godišnje. Dnevno. Tajno i javno … Kad već para ima hadžija… Da se zna, cijena jedne karte za ovo ‘sveto putovanje’ iznosi 4.167 eura, negdje preko 8,000 KMa.

Ako si hadžijao prošle godine i ako bi opet, ove godine moraš kao ‘nagradu’ doplatit još 950 KMa. A sve se nema, kuku and lele iz rodne Bosne.

Iako je BiH najskuplja u Regionu po ovom putovanju, nas ništa ne može spriječiti, jer sa titulom hadžije dolaze mnoge pogodnosti. Ne samo one Božje. I ove godine, čitava jedna porodica (Karaman) iz Višegrada leti. Njih petero. Jedno najstarije čeljade iz porodice zbog bolesti nije moglo letjeti ali tu je ‘surogat’ hadžija, umjesto nje, ona je, na bosanskom se to kaže ‘bedel’ koji leti.

Dakle, njih petero, pa pomnoži. Pa dodaj još 4.162 a prije-opet pomnoži. No, putovanje na hadž nije tema ove crtice, ide nešto drugo i treće. Riječ je o sombreru, šeširu made in Mexico, kojeg je na glavu uturila snajka familije Karaman, jedna od njih petero budućih hadžija ove godine.

Zgodan je iz svih razloga, iz vjerskih najviše, možeš napraviti ‘selfija’ koliko hoćeš, hadžije to obožavaju. A štiti i od pogleda i sunca. Iako su ga više proslavile pjevačice, starlete, voditeljice i pjevačice, nije zgoreg da ga na glavi imaju i hadžinice. Koliko je to vjerski i hadžijski, prosudite sami, gledajući sliku. I priliku. Starleta Karleuša se pohvalila hadžijski da košta ‘svega’ 450 eura, međutim novinari kažu da ih ima i po 10 dolara. Pa ko voli nek izvoli.

Hadžije ove godine putuju u devet letova. I to kažu, ‘našom kompanijom’. Još jedna od slatkih laža i paralaža iz radionice Islamske Zajednice. Kompanija je u vlasništvu ahbaba Bakira Izetbegovića famoznog arapskog i bh biznismena Al Shiddi-a, ime joj je ‘Fly Bosnia’ i ima svega dva aviona. Ostalo se ‘renta’, iznajmljuje. Direktor je engleski bankar Chris Gabriel, inače muž počasne konzulice BiH u Australiji  Đemile Gabriel Talić, kojoj su nedavno bez riječi pojašnjenja ovu titulu dobivenu ‘preko guzova’ (o čemu smo već pisali) naprasno oduzeli.

P.S. Po vjerskom predanju koje je za nas postala naučna doktrina, nekada davno Bog je na zemlju poslao jednog ‘roba Božjeg’ koji se zvao Abraham. Mi ga iz milošte nazivamo Ibrahim. Poslanik Ibrahim. Kako nije mogao imati djecu sa ženom, opet se ‘ukazao’ Bog i poslao mu poruku da to ‘obavi’ sa sluškinjom Sarom. Rečenoučinjeno, dobio je sina jedinca.

Ali, kad je došlo vrijeme podnošenja žrtve Bogu, vrijeme kurbana, Abraham se našao na muci. Priča kaže da je bio siromašan i da se patio, nije imao ovna, kamilu niti koju drugu životinju da je zakolje za Kurban. (Imao je sluškinju a bio siromah, međutim tako kaže predanje, ja nema ništa sa tim).

Onda je on, sa mukom i tugom, umjesto ovna, uprtio sina jedinca, iznio ga na brdo i isukao nož da ga prekolje, jer kurban se mora učiniti. Vidjevši pokornost i vjernost, Bog se smilovao i odmah, (Fedexom, overnight, express) poslao ovna, te je tako Ibrahim ostavio sina a preklao ovna. Tako je nastala bajka Kurban-Bajram uz koju svake godine moramo, to nam je sveta dužnost zaklati, priklati (uz posebno pisano uputstvo kako rezati životinju, kuda ide krv, kako joj zasukati vrat i slične medicinske vesele podopštine) ili platiti da se učini nešto tako, inače nismo pravi muslimani.

U bajke treba vjerovati, međutim, iako je od miroljubive religije islama, na ovakve morbidne skaske ne dajem ni pet para. Odvratne su mi. Jer, ne postoji nijedna religija, nijedna bajka na svijetu koja bi me nagnala da i pomislim a kamo li prekoljem sina jedinca. Ma da ih imama stotinu. Eto, muslimani kao miroljubiva nacija vole ovakvu priču. Čak iako je ovakva kakva je odvratna, čak i kad nedaju žrtvu ili lovu ni Bogu ni Poslaniku već Islamskoj Zajednici koja to krčmi na svoj način, uz strogo kontrolisanu cijenu. I uz sombrero, hoću reći hadžibrero.

Klanje, plaćanje i nadmetanje, ove godine je već otpočelo, glavni dernek Kurban Bajram uz vatromet i pjesmu je ispred Vječne vatre u Sarajevu, 10/11 august 2019. godine. Pripremaj sombrero.

photo-kome više ‘sliši’ sombrero: bh hadžinica Karaman lijevo, desno starleta Karleuša. Dolje hrvatska voditeljica i model Ecija Ojdanić . arhiv Cross