Tri nove televizije (TV Islamske Zajednice BiH, TV ‘Herceg-Bosna’ i TV ‘Podrinje’ a ispali iz Vijeća Evrope

 

Još krajem 2017. godine Islamska Zajednica BiH je otvorila proceduru za svojim tv kanalom i svojom televizijom gdje će biti objedinjena djelatnost islamskog radia’Bir’ i islamskih novina ‘Preporod’ pod jednim krovom, pod vlastitom medijskom kućom, ove 2019. godine, sve je finalizirano, televizija samo što nije ‘zvanično otpočela emitovanje programa’, sve je već sređeno i sva finansijska konstrukcija je zaokružena, izabrano rukovodstvo a i državna agencija RAK je dala saglasnost.
Prvog  jula 2019. godine, otpočela je sa emitovanjem programa i ‘prva Bošnjačka televizija’ ‘Podrinje’ sa sjedištem u malom gradiću Janja, blizu Bijeljine, Republika Srpska, televiziju je uz sva odobrenja osnovao i postao vlasnikom povratnik iz Austrije Vahidin Mulamustafić, inače i vlasnik firme ‘Emanet IT Academy’ iza koje stoji čitav ovaj projekat.

Kao što znamo, 01. Jula iliti Srpnja ove godine, ‘proradila’ je zvanično i Televizija Herceg Bosne koja je dosadašnje manje privatne televizije ‘TV Kiseljak’ , TV ‘Oscar C’ i ‘Prvi TV’, sukladno zaključcima Hrvatskog nacionalnog Vijeća pred prošle oktobarske izvore objedinila, tako da medijski bh reality ‘BH Farma’ može da počne.

I neka počne.
Kao da smo ionako medijski bili sjedinjeni da bi ove nove ‘medijske kuće’ mogle išta da razjedine u BiH. Koji su razlozi osnivanja i rada ovakvih tv kuća, to znaju valjda najviše njihovi ‘osnivači’, obični gledaoci i građani, imaće, pored već postojećih tv sadržaja da se ama baš nagledaju.

Mada, ruku na srce i pluća, razlozi se znaju.

Islamska Zajednica BiH će biti prva vjerska zajednica pored Vatikana koja ima osim printanih i drugih elektronskih medija još i svoju televiziju i ostvaruje svoj ‘stoljetni san’ kao i Hrvati.

‘Malo su na postojećim televizijama ili kanalima zastupljeni vjerski sadržaji’ pa će mo od sada i u buduće imati šta da gledamo. Rano ujutro ‘abdest’ i njegove prednosti, oko podne ‘kako se postaje dobrim muslimanom’, pred veče ‘Vrijeme akšama’. Između, ezani i ilahije i svevrsna aktivnost Reisa i ostalih ‘Dobrih Bošnjana’. Uz Ramazan zna se, biće to prenos Ramazana uživo po čitav dan, uz Bajram ohoho, uz Ajvatovicu opet ihaha, pa Musala, pa Hidržetska Nova Godina, Srebrenica, pa dani Bedra, pa Dani Kudsa, pa Noć uzvišenja, pa Rođenje Poslanika … Predviđeni su ranovrsni sadržaji, biće tu i Bakira ohoho, SDA uzdanica kojima je minutaža uskraćena na postojećim kablovskim operaterima, gdje su inače svakih nekoliko sati, sad imaju šansu biti na tv svakog minuta, biće tu i dijaspore iz džemata, biće zekjata i kurbana, svašta ponešto.

Iako su na postojećim tv kanalima permanentno iste face, iako se skoro sve svelo na političko-stranački program i nadjebavanje bez granica, dobili smo nove domete i mogućnosti televizije. Čak ni ‘agilni’ TV ‘Hyat’ koji se sav pretvorio u religijsko vjersko-edukativni opus Bošnjaka nije bio dovoljan, ma čak ni muslimanska tv ‘IGMAN’ i Fatmir Alispahić i njegova televizija koju finansira arapski lobi preko BBI banke ‘Muslimanke’ i njegovog direktora Amira Bukvića (onog čija je mama sa penzijom kupila budzašto nekadašnji hotel ‘Dalmacija’ u Sarajevu na Ilidži a onda ‘prepisala’ sinu Amiru’, da kao i gazija Alija Budnjo razvija uspješan biznis), sve je to ništa naspram prave, pravcate televizije Islamske Zajednice BiH.

A pare za televiziju?

Ta ne pitajte gluposti, ovakva se šansa ne propušta. Još davnih ratnih godina Alija Izetbegović je ‘imao viziju’ i umalo se fašizoidna novina ‘Ljiljan’ pretvorila u televiziju, a para nije falilo. ‘Merhaba Kasime’, otpočinje pismo-naredbu Alija Izetbegović 1996. godine ispred ‘sekularnog i građanskog Bh Predsjedništva’ direktoru Narodne Banke a onda dodaje. ‘Izdvoji 2 miliona i predaj ih za potrebe NIPP ‘Ljiljan’ ovlaštene osobe su Džemaludin Latić i Mensur Brdar’ . Tada smo ostali i bez para kojih je bilo ‘ko pljeve’ i bez ‘bošnjačke televizije’, braća Latići se sa ‘onim drugima’ svađaju  medijski ko je veći ‘musliman na baterije’, ali ostali smo i bez bošnjačke televizije. I još ne znamo gdje je lova niti ko je ‘bolji’ mladomusliman.

Sada nećemo sigurno, evo, ima bošnjačkih televizija koliko ima i ‘potreba’. A one su ogromne.
Dakle, Islamska Zajednica BiH je država u državi i red je da, kad ima paralelne državne organe, ima i svoju vlastitu televiziju. Para neće faliti, ima zekjata, ima državnog budžeta, ima Bošnjaka i kurbana, ima ‘braće’ Arapa koliko god trebaš.
Herceg-Bosna, ta ‘fašistička i nepostojeća tvorevina’ kako je nazivaju Bošnjaci i zvanična bh vlast, itekako postoji, evo živog, da ne može biti ‘življi’ dokaza evo televizije sa istim primamljivim nazivom kao i ‘nepostojeća’ tvorevina što je. Pa kad imamo zasebnu elektroprivredu, Policiju i Tužilaštva, Banke, Poštu, Penzijsko i svako drugo osiguranje, zašto ne bi imali i svoju zasebnu televiziju, je li tako?

Sad će mo tek imati ‘hrvatskih sadržaja’ onoliko koliko nam treba, do sada za postojeće tv programe, morao si uvijek koristiti bošnjačko-hrvatski rječnik, da bi ga pratio. Uostalom, kako ono rekoše braća Hrvati-‘nama se uskraćuje kanal na našem jeziku na federalnoj tv a Islamskoj zajednici se odobrava bez problema vlastita televizija’, e, neće moći. Ima da može, što bi rekli braća Srbi.

Pored već postojećih glasila i televizije Republike Srpske, ovi novi ‘medijski podvizi’ su upravo ono što Bosni treba. Da se bolje razumijemo.

To što nismo uspjeli da u roku od šest mjeseci usaglasimo delegaciju države Bosne za Vijeće Evrope i što smo otuda ‘ispali’ ili suspendovani nakon 17 godina, kao Rusi, i što tamo nećemo se lako vratiti, nikoga nije briga. Zna se kojim puteljcima mi idemo u Evropu. Preko Ajvatovice i Međugorja, i pomalo preko Kozare.
Važno je da smo saglasni da medijski budemo dobro, čak i previše pokriveni.
Tako, od sad pa u buduće, naša BH ‘Farma’ može da počne.

Jeset da će nam umjesto guze starlete Stanije ili Vesne Rivas ponuditi druge i primamljivije slike i prilike, naprčenu i razbarušenu facu Sina Velikog Oca Bakira, ili miroljubivu masku ‘ustaše’ Čovića, ili nasmiješeno zabrinutu za Bosnu njušku Željka Komšića, ali nacijo, mi bolje ne možemo niti želimo. Biće tu i metal-hladnog Dodika i njegove borbe za Republiku, biće za svakog ono što mu treba. Uostalom, cilj ‘farme’ je da u svakoj sekundi znamo šta nam ‘naši’ rade, eto prilike.

Mi hoćemo svaki dan ‘naše’ na ‘našoj’ televiziji, pa onda ‘bujrum smo’, što bi fino rekli na bosanskome : ‘izvolite ga’. Tražili ste, gledajte.
Jedino da znate, ovo nećete vidjeti u programu bh farme. Kad u kupatilo odu Bakir i Milorad, ili Željko i Bakir ili Željko i Dragan ili Bakir i Reis Kavazović, ili neko iz ‘međunarodne zajednice’ sa nekom od ovih starleta ili kurvi kako se na čistom našem jeziku veli, odmah se pripremite na šok. Slika će biti mutna i nejasna, peškir je bačen na kameru.

Znaju to odlično izvesti ovi kandidati ovog reality show programa, ispraksali se.

Poslije lako mogu reći da nije bilo ni seksa ni ljubavi, da sve što smo vidjeli je čista laž i scenario ‘radi bolje gledanosti’.
Naravno, mi smo samo takvog seksa željni, ali nacijo, ne može se uvijek našim željama pogodovati. Tek je počelo, sabur!

photo : karikatura magazina ‘Buka’, arhiv