Znam, rekoše ovi drugovi iz SDA, Ramazan je, nesmije se o imenima, ma čak ni poslije iftarske žderačine, imena treba ostaviti poslije Bajrama, nije fino ni biti ‘plaho’ vickast jer po šerijatu a mi se njega beli držimo a i on nas ne ispušta-nije fino ni viceve prepričavati, jerbo svi vicevi ocrniše naše muslimane i oblatiše naše čistunce, ali nacijo, bez ‘imena’ se načisto ne može.
Probaću ih zaobići, neka će se lako sakriti, neka ‘tu i tamo’, uglavnom tamo, dok se pojedina nemogu izbjeći taman kad bih se omrsio, estagfirlluah.

Moram, pa ‘kud puklo da puklo’, kao iz ramazanskog namjenskog bh topa, jer nacijo, sRanje u BiH, hoću reći sTanje je naprosto veselo-ozbiljno, strašnije od ovih majskih poplava.

Prvo i prvo, nemamo još vlast a izbori su bili, sjetite se oktobra prošle godine, ali zato imamo vlastodržce, stare i nove, i jedni i drugi ‘obnašaju’ svoje stolice, putuju po FBiH i po Svijetu, primaju plate, naplaćuju dnevnice i uzput, onako, dogovaraju se kako će ‘uspostaviti vlast’.

Jedni te isti, dobro uhranjene i skladno obučene face, komforne, kako bi rekao lik iz Velike Kladuše, Laburista Hrvat, da mu ime ne spomenem, ne smije se uz Ramazan, najavljuju iz dana u dan ‘dogovore’ i ‘sastanke’ a mi željni i žedni nikako da to dočekamo.

Pa formiraju ‘njakve blokove’, ‘fronte’ i ‘pokrete’, ‘probosanske’, ‘probošnjačke’, ‘proevropske’, ‘forume’, ‘asocijacije’, ‘nezavisno odvisne i zavisne’ i vrag bi znao šta još ne. Evropska Unija i ostali ‘međunarodni faktori’ sve to vide kao ‘pozitivan pomak’ te kao ostatak  države, kao raja koja još nije stigla zdimiti u dijasporu, ‘zabrinuto’ upozorava da se vlast mora uspostaviti čim prije jer Evropa nas se ne može više načekati.
I sve je na ‘patriotskoj’ osnovi jer nam je država u k.. ili tu negdje, umalo ode u vraga, da nije toga, raspla bi se odavno.
I sve na bazi kopije Dayton-a čiji original ne postoji niti je usvojen u Parlamentu BiH već se prodaje na eBay stranici, prodavao se, čitali smo, ali tako je kopija loša da možeš ubaciti u nju sve što ti padne na pamet i šta ti u datom momentu odgovara. Kao hadis iz Svete Knjige, tobe yarrabi, amin, i sve i samo zbog države koju ova naša ‘imena’ što ih nećemo spominjati vole to nije normalno. Više nego je normalno, tako da nikom od ‘imena’ ne možeš zamjeriti što voli svoju državu više nego je normalno, što posebno zabrinjava i straši kad znamo da nikako nije zdravo imati u vlasti onoga koji tako silno želi vlast.

Vlast žele svi pa se ‘tamo’ ušaltalo i ‘kuče i mače’, i Kurta i Murta (ovo nema veze sa imenima, molim fino, ovo je figurativno), sve odron do odrona umotan u svilu i kadifu patriotizma i demokratije, više ne možeš prepoznati prave domoljube od hulja i baraba kojima je ‘patriotizam zadnje utočište’, naprosto čovjeku zastane dah kad vidi ko vodi ovu državu.

U vrhu je ‘bošnjačka hobotnica’, ‘zaštitnik vehabija’, ‘politički kreten’, ‘najodgovorniji za politička ubistva u BiH koja su još neotkrivena’, ‘prijatelj terorističke organizacije Muslimanska Braća’, ‘kradljivac donacija, i to ne obični već onaj sa vrećama’, ‘tvorac findžan države’, ‘suradnik Arapa kontroverznih biznismena, posebno onih iz grupacije Al Shiddi’, ‘lažov iz Vijećnice’, ma onaj, neću mu ime spomenuti što je državu Bosnu predao ‘u amanet bratu Erdoganu’, ‘onaj što je rat proveo u trezoru’, valjda će te se sjetiti o kom je riječ, ne bih da postim za džaba, oćutaću mu identitet.

Da je on sam gore, u vrhu, ni po muke sive, već mu pripomaže ‘KOSovac’ iz druge države, iz Sandžaka, ‘nastavnik likovnog, sa diplomom iz Crne Gore’, onaj ‘što nije prešao džamijski prag’, ‘što ga nema u džamiji, u Potočarima’, onaj što je ‘optužio za rat Prvog U Bošnjaka’- lika što je onomad proročanski izjavio ‘Bogom se kunem da robovi biti nećemo već robovlasnici’, što mu neće nikad biti oprošteno, onaj ‘što šuruje sa srpskim predstavnikom i sa hrvatskim također’, onaj ‘što je dužan državi 11 miliona poreza’, onaj ‘kojeg smo uzdigli a kojeg će mo spustiti’, lik ‘koji je u Sarajevo došao sa jednom torbom a sad glumi bh Donald-a Trumpa sa sve tornjevima koje je pogradio’, ma onaj, na kraju svih krajeva, a toga ima koliko hoćete, koji je ‘nemoralan i opasan jer ima novine sa kojima je ‘oblatio’ sveijedng hvale vrijednog Bošnjaka.
Takvim dvjema veličinama, pridružio se i treći, najveći specijalista za Dayton, Ustav i sve ostale zakone i podzakonske propise, u narodu poznat pod imenom ‘baklava’, inače predsjednik ‘Islamske Fronte’, nosilac najpoznatije značke iz bh rata u formi najljepšeg cvijetka naše bašče. Da, da, onaj što hoće lijevo a srlja desno, što vazda piskara i ‘odgovara’ svakom ko se usudi išta reći na štetu domoljublja i patriotluka njegovog ureda, što je stolicu dobio zahvaljujući hutbama i glasovnim naputcima sa minbere, onaj što ‘neće sa nacionalistima’ osim ako su u vrhu vlasti, što predstavlja Hrvate sa bazom u Sarajevu i Goraždu, onaj što se busa u prsa Marxa i Lenjina a na zidu mu slika Prvog U Bošnjaka.

Ova trojka, nacijo, imenovala je ‘patriotski blok’, ciglu ili ‘kvadru’ kako god hoćete, kao pandan ‘bosanskom bloku’ cigli ili ‘kvadri’ i sad je naša vlast ‘na vidiku’, samo što nije država profunkcionisala.

Skupa sa omrznutim ‘Laktašenkom’, ‘traktoristom’, ‘četnikom’, ‘novokomponovanim pjevačem’, ‘kriminalcem koji je pokrao stotine miliona’, ‘secesionistom’, ‘genocidašem’, ‘mrziteljem Bosne’, ‘guslarem’, ‘smrdljivim tipom’, ‘ljubiteljem Rusa’, sa onim ‘koji je na crnoj američkoj listi’, kojeg EU ‘samo što nije stavila na svoju crnu listu’, i u društvu sa onim ‘Ustašom’, ‘kriminalcem’, ‘Blajburgovcem’, ‘predsjednikom nepostojeće Herceg-Bosne’, ‘kamenjarem’, ovaj ‘naš patriotski blok’ uz inat svim ostalima koji su u ‘nepatriotskom bloku’, već ima rješenje ‘za uspostavu vlasti’.
Da nije vickasto i da nije Ramazana, bilo bi pravo smiješno.

Zato jer su ovi ‘imenjaci’ vlast već oformili davno, prije 28 godina, sve ovo poslije svakih izbora je patriotska borba za otimanje stolica, moći i love od onih ‘Bogom se kunemo da robovi biti nećemo… već će mo biti robovlasnici’.
Ništa drugo ni treće.

A kad se ovima u vrhu pridodaju oni ispod bijelih ahmedija što tako skladno i čisto cvrkuću da bi im, da prostiš, polizao govno kao med ili bi im pozlatio licemjerne krunice i krstove, dobiješ Bosnu po mjeri kretena i degena.

Jer, ako su nam prvaci u vlasti politički kreteni, a jesu, sami su se tako definisali, šta nam je onda nacija? Narod?
Između nema ništa. Prazno.

photo : ilustracija bez imena