Sutra je (valjda) dženaza tzv. bh ljevici, a možda bude i malo sahrane
Prema ‘dobro imenovanim izborima’ nekadašnje Slobodne Bosne (a sigurno su dobroimenovani ovi izvori jer ono što piše sada ‘Slobodna Bosna’ objavljuju istovremeno i vehabijski fašizoidni portali ‘Saff’ i ‘Bošnjaci.net’, te turski ‘Stav’, ‘glasila’ SDA partije i Islamske Zajednice BiH), zadnjim razgovorom Željka Komšića i Bakira Izetbegovića, ušiljen je glogov kolac za tzv. bh ljevicu, još koliko sutra mogla bi joj se desiti dženaza. Zahvaljujući ‘zlatnom ljiljanu’ katoliku Komšiću i njegovoj partiji DF, možda bude i malo sahrane.
Jučer, planirani sastanak SDPa, Naše stranke i ostalih stranaka koje su sve doskora prticipirale u zajedničkoj borbi protiv ulaska u vlast sa ‘nacionalističkim strankama’ SDA, HDZ i SNSD Milorada Dodika, protekao je bez ovog do sada neviđenog ublehaša i ljige političara, održan je bez prisustva DFa, nekoliko dana ranije se dalo naslutiti da je bitka za stolicu ‘patriote’ i ‘građanina’ Komšića okončana sa odlučnim stavom : ući u vlast po svaku cijenu, odnosno po cijenu njegovog izbora. Navodno, nekakvo fantomsko tijelo stranke, odbor šta li, će ‘dati konačni dgovor građanima’.
Koji već svi građani ili šta su već, znaju unaprijed.
Još koliko, šta znam, mjesec dana prije, manje ili više, jasno je Komšić pojasnio i poturio svoju najnoviju tezu ‘kako se za građanska prava naroda mora boriti u vlasti, a ne u opoziciji’.

Ovim potezom, i ono malo ‘ljevice’ zbog čega je i zovu ‘takozvana’, od sutra bi olako mogla postati prošlost i prava opozicija a ‘gazija’ i ‘zlatni ljiljan’ Željko bi od sutra mogao pasti u smrtni zagrljaj sa Bakirom Izetbegovićem i otpočeti sa vraćanjem onoga ‘što je pozobao’.

A pozobao je, da se prisjetimo, stolice člana BH Predsjedništva na prošlim oktobarskim izborima, pobijedivši glasovima Bošnjaka Dragana Čovića naređenim sa minbera džamija širom BiH, a sve u ‘ime Hrvata’, čime je ne bez razloga zaradio nadimak ‘baklava’, čak i od strane svojih najbližih u stranci.
Naravno, iako nisu potkrijepljene priče i javni tračevi kako je u njegovoj kampanji kesu odriješio i Erdogan brat iz Turske, ostaje gorak okus ove ‘političke’ turske baklave na SDA sofri, dok sva Željkova bitka za BiH, za građansku BiH i za građane pada u septičku jamu njegove partije.
No, govna će smrditi malo dalje, pred nama je.

Podsjećamo, jedna od glavnih zagovarača ujedinjenja bh ljevice bio je upravo on, Komšić i sva njegova ‘borba’ se sastojala u tome da ne treba ni po koju cijenu u vlast sa ‘nacionalističkim strankama’ a posebno je ‘ratovao’ protiv Čovića i HDZa, i dok se revnosno utrkivao i ‘branio’ Bosnu, umjesto sa zajedničkim kandidatom za BH Predsjedništvo, isturio je sam sebe i to po cijeni smrti, kako je javno izjavljivao, ostavivši ‘ljevicu’ na sred ničega i u neugodnoj i nezavidnoj situaciji.
Kao što znamo, na sličan način je Komšić napustio SDP i osnovao svoju stranku pa je kasnije lagodno ušao u vlast sa SDA i HDZom, odakle je isfrcio ‘dobrovoljno’  2014/2015, sada evo ostavlja ljevicu na milost i nemilost nacionalističkim lešinarima. Što opet upućuje na činjenicu da je sve izrežirano i da je unaprijed znao da će Bakirovu ‘ispruženu  i utrnulu ruku’ koju je ovaj pružao nemilice, prigrabiti čim vidi šta je u ruci.

Zna se da je u političara svakog redom obraz đon ili guzica, ali od Željka Komšića se bar očekivala principijelnost sa kojom davi javnost već godinama, sada vidimo da sve ima svoju cijenu a politička volja za vlašću i stolica u vlasti da su neprocjeljive.

Jer, ne samo da će Komšić ulaskom u vlast sa ‘nacionalsitičkim strankama koje razvaljuju BiH’ kako je permanentno ponavljao kao pokvareni gramofon na nivou Federacije ili države učiniti pravu uslugu upravo ovim faktorima, on će kakve su prilike i ono malo osvojene vlasti u Kantonu Sarajevo na što najviše kidiše Bakir Izetbegović, svojim ulaskom u ovu neprincipijelnu koaliciju načisto razvaliti.

Koliko do jučer ‘gazija’ Komšić se kleo i udarao u prsa da nikada neće u vlast sa SDA i HDZ te da mu je najveća pobjeda što u prethodnom sazivu vlasti nema Milorada Dodika, od sada pa u buduće sjediti skupa sa svojim ‘najvećim političkim protivnicima’ i razvaljivati Bosnu.
U pauzama, će, kao što je red dijelit lekcije Čoviću, Dodiku, hrvatskoj predsjednici i Srbiji, i samo na njemu svojstven način raditi maksimalno na izgradnji ‘građanske države’. Dok će je u stvarnosti razgrađivati sistematski sa najvećim protvnicima upravo te i takve države.

Jer, stara poslovica kaže ‘s kim si onakav si’, ovim potezom Željko Komšić je pao još dublje i još blesavije i popljuvao najviše vrijednosti koje nam je prosipao. Volju građana. Volju birača.

Konačno će i njegova farsa od oktobra prošle godine izaći na vidjelo, možda ima u tome i nečega pozitivnog. Da narod vidi, ako hoće, sa kim ima posla. I koliki je politički gad Željko Komšić. I rasturač Bosne, čim na ovaj način pomaže Bakiru i ostalima.

2016 godine, za ‘Puls’ TV BN na pitanje ko želi treći entitet u BiH i ko su pomagači u toj namjeri, Komšić je pored Čovića imenovao i Bakira. Citiram, ovako.
“Rekao sam mu (Bakiru Izetbegoviću) – ti si kriv za ovo! Šta ti god Čović traži ti mu daš”.
A oktobra 2017, na tv ‘Alfa’ o koaliciji sa SDA i HDZ-om, ovako. ‘Ne, ne, ne… Ovakva SDA je nešto što čak ne liči na onu prvobitnu SDA. Ovo je postala firma u koju se ide po posao i po tendere To djeluje kao moćna firma, tu nema ideologije…’

‘Ideologija’ komuniste i građanina Komšića 09.09.2017 na Tv N1, izgledala je ovako. ”Sa SDA, SNSD-om i HDZ-om nema zajedničkog nastupa ni u Federaciji ni u Republici Srpskoj”.
I, toga ima koliko hoćeš i koliko treba. A ne treba ništa i ničega, šarena laža za budale.

I bolna istina za bh ‘građane’ i birače : ode Željko u ‘moćnu firmu’.
Ako su Bakir Izetbegović i Dragan Čović, samim tim i Milorad Dodik izigrali svoje birače (a jesu, jer ništa od onog što su tvrdili se ne ‘drže’), šta je ovim lijeganjem u krevet sa Bakirom učinio ‘zlatni ljiljan’ i Bošnjak Komšić?
­Ne treba se sikirati. ‘Allah da ga nagradi’, još će ispasti kako ovakvim potezom ‘spašava Bosnu’.
Da to i dalje čini javno je dostupno. U periodu svog mandata u Parlamentu BiH za četiri godine ni jednog poslaničkog  pitanja, ni jedne inicijative. Za prethodnih osam godina u Predsjedništvu, opet ništa.

Ali zato ima ono što nam srcu milo. ‘Marš od Bosne, nosi prste od nje’. ‘Nedamo bh zastavu, ima da ispod nje sjedi Milorad Dodik’.

I tako dvadeset dugih i izgubljenih godina. Za one u čije ime ratuje Željko Komšić, bh politička ljiga i ubleha. Načelnik opštine, pravnik, član Predsjedništva. Hvatač ‘utrnule ruke’ Bakira Izetbegovića. Na sarajevskom dijalektu – papak, po beogradski – preletač.

Ko ne vjeruje neka pogleda slike sa zvaničnog sastanka Milorada Dodika i ruskog predstavnika Jevgenija Primakova jučer u Banja Luci i neka se uvjeri kako je ‘popustio’ Dodik pod strašnim pritiscima Šefika Džaferovića i Željka Komšića. Od velične bh zastave ne vidi se ni Dodik ni Primakov. Ništa se ne vidi.
photo : Željko Komšić DF, arhiv Cross