Koliko je Bosna Jedinstvena i Suverena na svakom pedlju zemlje a koliko fašistička?

 

Odmah treba dati odgovor. Naravno, niti je zemlja suverena a ponajmanje jedinstvena, osim u ‘saopštenjima’, ‘reakcijama’ i ‘oštrim osudama’. I na zastavi na East River-u.
A zašto?
Pa jednostavno, zato što su na vlasti tri fašizoidne, fašističke stranke, bez reda i redosljeda. SDA, HDZ, SNSD, i što su im privjesci ‘opozicione’ silne partije koje su kao i pozicione u vlasti jedino radi vlasti. Ne radi države i naroda.

I, što je poraznije, jer je i narod u BiH postao fašizoidan, fašističan, pa kao što je red, ne zaslužuje nimalo bolju vlast od postojeće.
Četnici su u Višegradu ovih dana pokazali svu raskoš i dobrotu naše nacionalističke poratne demokratije, međutim danas oni, sutra neki drugi. Takav je ‘red i zakon’ u Bosni.
Pozivi SDA ‘prvaka’ te izjave ministara ili predsjednika bh političkih stranaka pravosuđu, Tužilaštvu i bezbjednosnim organima o potrebi sankcionisanja ovog fašističkog smeća i ratno huškačkih prijetnji, čista su talašika.
Teatar, vidjeli smo to u prvim ‘zvaničnim odgovorima’ ministra Dragan Mektića.

U BiH ne postoji Zakon koji bi sankcionisao ovo divljanje, dakle, nema propisa koji jasno i nedvosmisleno ukazuje koje udruge, udruženja ili grupacije se moraju tretirati kao fašističke, terorističke ili nedozvoljene, što odmah u startu govori koliko je zemlja Bosna država.

Takvog propisa nema jer je već nekoliko puta ‘skidan sa dnevnog reda’, glasovima SDA i HDZa, a ‘skinut’ je sa repertoara Parlamenta jer svako u okviru svojih terotorija ima svoju istoriju i ‘svoja udruženja’. Ima svoju državu. Ima svoje fašiste koje niko ‘ne sme da bije’. Danas u Višegradu, sutra u Čapljini ili Mostaru, ili u Sarajevu ili Zenici, svejedno. ‘Našima’ je dozvoljeno da ispoljavaju svoja osjećanja, tradicije, istoriju, vjerska i državna osjećanja, ‘njihovima’ nije, jer su ‘njihovi’ fašisti a ‘naši’ su domoljubi, patriote i ‘naši’ predstavnici.
To je Daytonska Bosna, uokvirena torovima i zatarabljena nacionalistima. Fašistima.
Uglavljena između Srbije i Hrvatske gdje je fašizam odavno zauzeo prijestolje i caruje.
Bez imalo straha da će neko reći kako se na ovaj način ‘izjednačavaju sve strane’, valja i ovo reći.
Svi ste isti.

Ako SDA načelnik u centru BiH može izjaviti kako je borac protiv antifašista i ako mu je važniji ustaški činovnik Mustafa Busuladžić od istorijski dokazanih antifašista, ako su mu partizani i bh istorija II Svjetskog rata ‘zadnja rupa na svirali’, ako u Istočnom Sarajevu može da oživi Draža Mihajlović u imenima ulica i državnih ustanova, što ne bi onda i ustaški pozdrav bio ‘normalna’ tradicija hrtvatskog naroda u Hercegovini a parastos četniku u Višegradu ‘tradicija’ Srba i dio ‘njihovog’ folklora.

photo : postrojavanje četnika, Višegrad, mart 2019, arhiv