Kafa “Emina”, “Vegedor”, “Tops”, “Maza”, šta je slijedeće?

Tešanjski bh magnat i član užeg odbora SDA BiH Sulejman Hrvić inače osnivač i vlasnik holding grupacije ‘AS Group’ koji je preko SDA i Bakira Izetbegovića preuzeo (preoteo) prehrambenu industriju ‘Agrokomerca’ u Velikoj Kladuši, uz pomoć novoosnovane kompanije u Velikoj Kladuši ‘AC Food’ koja je, najblaže rečeno sumnjivim okolnostima uz posredovanje Opštinskog suda Velika Kladuša kupila ovaj dio firme ‘Agrokomerc’, o čemu smo više puta pisali, izbacio je na tržište ‘novi’ proizvod.

‘Maza’, krem od čokolade i lješnjaka već bh mediji nazivaju ‘bosanskom nutellom’ i može se naći na policama širom BiH, i samo je ‘nastavak planirane proizvodnje’ ove tešanjske firme u srcu Velike Kladuše. Već je ranije na tržište izbačen ‘Tops’, doduše sa halal etiketom, a pušteni su u proizvodnju i ‘kafa Emina’, ‘Vegedor’ i mnogi drugi slični nekadašnji proizvodi giganta ‘Agrokomerc’.

Ne znamo da li je i ‘nova Maza’ predviđena za halal tržište, za sada izlazi u ‘normalnom izdanju’, ali ono što znamo je da proizvodnja ovih nekadašnjih brandova poznate firme ‘Agrokomerc’ postaje intrigantna. Ne zbog naziva i pojavljivanja starih proizvoda ‘Agrokomerca’, što je dapače čak i fino i nostalgično, već zbog nečeg drugog.
O recepturi ovih proizvoda je riječ.

Javna je tajna da je Fikret Abdić u svojim ranijim izlaganjima tvrdio da i dan-danas čuva u sefu recepturu ovih proizvoda, koje je i on planirao ‘oživjeti’ ako preuzme ‘Agrokomerc’ pa se s pravom postavlja pitanje otkud ovoj tešanjskoj firmi recepti?
Kafa Emina je po ukusu i okusu ista kao ‘ona’ odranije, isti je bio i ‘Tops’ dok ga nisu ‘uhalalili’, za pretpostaviti je da je i ‘Maza’ ista kao ona nekadašnja. Kod takvog stanja stvari, logično je pitanje i zaključak da je novi vlasnik ‘Agrokomerca’ na neki način došao u posjed originalne recepture.
Ako nije, onda je samo uzeo ime i brand da raspali maštu, emocije i nostalgiju, i da napakosti Abdiću i Velikoj Kladuši, faktički ukrao ime i sastav proizvoda ‘Agrokomerca’.
Zbunjen sam stoga kako su ovi recepti iscurili iz ‘sefova’ Fikreta Abdića, jer sefovi su, znamo, sigirni i bezbjedni, moje sumnje su postale još veće kad sam se prisjetio istinite epizode iz života u Rijeci gdje sam malo bolje upoznao dr. Ibrahima Mujića, evo i zašto.
Mujić je u ‘Agrokomercu’ bio drugo ime, poslije Abdića, i jedan je od onih koji je u stvaranju receptura aktivno učestvovao. Poslije rata u Krajini, dr. Mujić je, koji inače živi u Rijeci gdje ima i stan, preko svoje firme osnovane u Italiji, recepture ‘Agrokomerca’ prodavao firmama u Bosni, kao što je prodavao i nacrte, makete i strukturu materijala za građenje farmi, a što sam lično vidio rođenim očima. Posebno odabrana radnica u Rijeci je prekucavala stara dokumenta sa nazivom ‘Agrokomerca’ i žigovima te firme koji su zaklanjani a onda se isprinta naslovna stranica sa logom i firmom dr. Mujića i sve se fino ukoriči i zahefta i eto ti novog programa, svaki ‘težak’ po nekoliko desetina hiljada KMa.
Dr. Mujić je zadovoljno trljao ruke dok je po zahtjevu ‘Finab’ d.o.o i Fikreta Abdića pisao silne ‘programe oživljavanja Agrokomerca’ koje je također ‘Finab’ plaćao.

Dr. Mujić je i sada opet uz Fikreta Abdića, u uduženju ‘Nezaposleni dioničari Agrokomerca’, bilo ga je kao što znamo i u skupštinskim klupama u Bihaću dok je DNZ bilo ‘peto ili šesto dijete Fikreta Abdića’ a on u vrhu DNZa, predavao je i na Univerzitetu u Bihaću, gdje je i ‘fasovao ‘krivičnu prijavu za marifetluke i zloupotrebe.

Možda bi, kod ovakvog stanja stvari, pravi okus ‘Maze’ trebalo potražiti u okusu dr. Mujića prema lovi. Nikad se ne zna. Budući da će uskoro (ako Bogda) na tržištu osvanuti i ‘kremipan’ i ‘bevipan’, crni biber ‘Mujo Hrnjica’ ili halal rakija ‘Todorovka’.
Ne tvrdim, samo pretpostavljam, jer znam da je volio recepte, da ih je imao i krčmio, a toliko ih se pojavilo u ‘novom’ Agrokomercu da mi je to više od slučajnosti.
Ili su sefovi Fikreta Abdića sa recepturom bili nesigurni, ili je sefove osim njega imao i dr. Mujić ili je Abdić o sefovima pričao u prazno, šta bi moglo biti četvrto ili peto?
Jer, i u planovima sa ‘AS Agrofeniks’ (opet ‘AS’ kao ‘AS Group’) poprilično se računalo i na ove recepte.

photo : ‘novi’ proizvod Maza, AS Group – Agrokomerc Velika Kladuša, arhiv