Nema granica ljudskoj gluposti a Boga mi ni bezobrazluku. Živi dokaz za to je Ljilja Elvira Abdić, kćerka Fikreta Abdića, predsjednica Laburista BiH, šefica Opštine Velika Kladuša, parlamentarka i svašta još ponešto

 

Revoltirana kritičkim pisanjima ‘nekih’ ‘kvazi novinarčića’ i ‘propalih političara’, Elvira Ljilja Abdić se drsko i samopromotivno na svojoj web stranici, stranici Laburista BiH, osvrnula kratkom crticom pod naslovom ‘Novi val medijskih riganja kao nova Božićna i Novogodišnja akcija’.
I to ‘samo tako’, kako bi reklo slavno ime novinarstva Dežulović, ‘ima ona tako običaj da se u gluho doba noći javi da ispriča neki dobar vic’, na svojoj pričaoni poznatoj pod imenom zvanična web stranca Laburista BiH.
Nismo u domenu hiromantije i kašika pa se da samo nagađati koga je imala u mislima dok je putujući u rodnu Hrvatsku sa teškog ‘arbajta’ u BiH, kuckala u kolima na svom tabletiću novu kolumnu, ‘rigajući’ mudrosti, ‘ajde, recimo da su joj mrski svi oni koji su na bilo koji način drugačije osim ‘u pozitivi’ bilo gdje u eteru pomenuli Fikreta Abdića, da ne idemo dalje.
I da parafraziramo, svi ‘takvi’ su niko i ništa, kod nje su boldirani i potpisani sa velikim slovima, svi ‘takvi’ iznose ‘muljaže’, ‘ogovaraju’, ‘nisu se našli ni u zajednici gdje žive ni u svojim vlastitim domovima’ i oni samo ‘prodaju’ najbolji brand u BiH a to je ime Fikreta Abdića. Za sitniš.

A On je, Fikret Abdić, ‘sve ono što oni nisu’, ‘on je sve ono što zna i može’ (SDA hoće može zna, knjiga Fikreta Abdića, op. Cross Atlantic), ‘oni posežu za njegovim idejama, djelima, njegovim imenom, njegovoj slavi, časti i SVETOSTI’.

O Fikretu Abdiću sam čuo svega i svačega, i dobroga i lošega ali ovakvu bedastoću (da se malo približim hrvatskom riječniku drugarice Ljilje-Elvire, šta god da je), kojim nam se zorno predstavlja, još nisam. I ne vjerujem da hoću.
Dakle, Fikret Abdić je Svetac a njegovu svetost daruje mu njegova politička partija na čelu sa kćerkom Elvirom-Ljiljom.
Koja, kaže, korača ponosno u budućnost, i to ovako.
‘Svakim korakom smo jači i bliži cilju na kojem se smiješe lica zadovoljnih, zaposlenih i sretnih ljudi’.
Kraj citata, ali ne i glupostima kakve su prilike i neprilike.
Nećemo ovdje uopšte pominjati zasluge Fikreta Abdića u razvoju Krajine i ‘Agrokomerca’ što je istorijska činjenica, nećemo posebno cijeniti ‘zasluge’ predsjednice Laburista BiH a tu bi se imalo poprilično šta napisati kako uz ‘Finab’ d.o.o. Rijeka ili onaj u Velikoj Kladuši sa poslovnicom u Karlovcu, ma nećemo ni o planetarnom projektu i majdanu pijeska ‘AS Agrofeniksu’ ni riječi niti o opštinskim budžetskim i drugim vratolomijama porodice iz Opatije niti o imenu Abdića kao ‘brand’ robi visokih tarifnih rizika, ovdje i sada samo o ‘svetosti’ i budalaštinama.
Ljilja Elvira Abdić o svom ocu može i razmišljati kao o Svecu, ali nikako to ne može prodavati javnosti kao gotovu stvar, niti može, obzirom na javne funkcije Abdića zabraniti kritike i iznošenje kritičkih analiza javnosti pod formom ‘Svete Krave’ i nedodirljivosti.
Niti ima pravo da živom ocu podiže spomenik, red je da sačeka ono najgore.
Da zanemarimo sva dostignuća Fikreta Abdića, sva njegova politička lutanja, sve promašaje, svu ‘situaciju u Krajini’, samo jedna činjenica da Opštinom Velika Kladuša gospodari načelnik Abdić, Opštinskim Vijećem kćerka Abdića pomenuta Ljilja, da u Opštini kao savjetnici rade još i sin Abdića – Ervin i kćerka Dunja koja će uskoro platu primati u Bihaću, dovoljna je da u mrak zbaci i samu pomisao na svetost i Svece, na Pejgambere i Poslanike. Jer se dokazano zna kakvi su Sveci, kakvi bi trebali biti.

Sve dok ‘naši Sveci’ svakog jutra sa hrvatskom putovnicom, njih toliko, puno auto, čitava familija, putuju na posao u drugu državu, i kao Hrvati islamske vjeroispovijesti predstavljaju interese Bošnjaka i Bosanaca i vladaju Opštinom Velika Kladuša u susjednoj im državi, sklapaju dogovore u vlasti sa ‘omrznutim političkim protivnicima’ i zarađuju ogromne novce a uveče se vraćaju na Opatijsku Rivijeru i u svoje velelepne i komforne stanove, kuće i poslovne prostore obećavajući nama ‘sretne i zaposlene korake i bolju budućnost’ koja je negdje iza silnih brda i krivina, ne  navodeći zašto tu istu sreću ne obezbjede onima u svom mjestu življenja u Rijeci i Kvarneru kad već imaju takvu moć, sve dotle priča o Svecima je čista zajebancija, drskost i neviđeni bezobrazluk.

I uveliko nas podsjeća da još jedna ‘svetost’ po istim aršinima počiva u miru na Kovačima u Sarajevu pod imenom Alija Izetbegović, na koju osim nur-svjetlosti ne smije nikada naići zalazak sunca ili noć nedaj Bože, a što je, Bože oprosti, čisti politički plagijat.
I ne samo to, to je ujedno i fetva na sve ‘one’ koji o Svecima imaju sasvim drugačija ili bar različita razmišljanja, sezona lova i odstrela, već viđen bh politički svetački establišment.

Koliko znam, Sveci se time ne bave, to rade oni iz Njegove blizine, ali svejedno je, ‘oni što koračaju svakim danom sve bliže boljoj i sretnijoj budućnosti’ to ne znaju, oni vide i čuju samo ono što im Sveci kažu ili narede.
A takvih, zagledanih u sretniju budućnost i Biro za nezaposlene je puna Čaršija.
photo : Ljilja Elvira Abdić predsjednica Laburistarhiva BiH, arhiv