Tragom turske sapunice “Alija”

 

Turska soap serija o Aliji Izetbegoviću koju je u nekoliko epizoda emitovala opskurna tv ‘Hayat’ kojom rukovodi direktor Elvir Švrakić, inače i predsjednik udruženja ‘Zelene beretke’, iako najavljivana kao čudo tv i filmske umjetnosti, pala je u zaborav čim su publikovani prvi kadrovi. Ostala je samo šega i zafrkancija potaknuta serijom čiji scenario su odobrili SDA i Bakir Izetbegović na čelu familije Izetbegovića, do neslućenih razmjera.

Tako se serija ‘premetnula’ od ‘autobiografskog i dokumentarnog zapisa’ o ‘predsjedniku i mudracu’ u tipičnu seriju za domaćice poznate turske radionice, dok je istorijat Alije Izetbegovića i istorijat BiH retuširan i promijenjen do neslućenih visina.

Mnogo toga je nakon emitovanja serije već objavljeno, počev od scena u kojima je Bakir Izetbegović ‘ranjen’ iako sve ratne statistike, posebno svjedočenja boraca ArBiH govore da Bakir ‘rata nije ni omirisao’ jer ga je proveo u bunkeru-trezoru, pa do komičnog izgrađivanja lika Alije koji u svakoj rečenici blješti od mudrosti, filozofije i dobrote, iako se radi o običnom vjerniku političaru kakav mu je i sin Bakir, scenaristi su lik doveli do komičnog apsurda koji frca od kiča i religije islama, što je u svakoj sceni stavljeno u prvi plan.

Posebno su scenaristi u seriji promijenili i izobličili karakter bh rata, što im je i bio primarni cilj, izbacili najznačajnije njegove pogrešne poteze u politici i iz ličnog života (u seriji nema ništa o miniranju njegovog groba niti o odnosu prema autonomiji i Fikretu Abdiću, o silnim političkim ubistvima koja se vežu uz njega i uz SDA a do danas nisu razjašnjena) dok su autobiografiju Alije Izetbegovića podesili upravo onako kako to priliči sapunicama ovog tipa.

Samo na primjeru njegovog života i odnosa sa umrlom suprugom Halidom Repovac scenaristi su ‘otišli’ tako daleko da su taj segment ‘predsjednika’ načisto ‘izmasakrirali’. U seriji je Alija osim što je ‘dobar i karakteran predsjednik’ još i emotovni otac porodice, a scene sa suprugom Halidom u ratnom Sarajevu naprosto mame holivudskom koreografijom, pored Rijeke, sa ljubavnim replikama da ti suze pođu na oči. Jer, kao što Sarajevo bilježi, njegova supruga Halida uopšte u vrijeme rata nije bila u Sarajevu već u Turskoj gdje je sakupljala lovu ‘za borce i odbranu BiH’ (dokumentarac ‘Vreća za moga Bakira’), dok se u seriji svako par minuta sastaju pored obale rijeke i maštaju od odlasku u Tursku, gdje je Alija ‘obećao’ odvesti Halidu.

Znamo da ne bi bilo ‘po ukusu’ da su scenaristi stvarno prikazali Alijin porodični život, budući da se zna kako zadnja dva desetljeća nije uopšte živio u ovakvoj idili već sa drugom ženom, međutim kad se već serija reklamirala kao dokumentaristička građa, taj detalj nije se smio ispustiti.

Naime, još u vrijeme suđenja za radikalni islam i ‘Islamsku Deklaraciju’ 1981. Alija je duboko bio u ljubavnoj vezi sa bh književnicom i intelektualkom Melikom Salihbegović, koja kasnije uzima prezime Bosnawi, a koja je umrla augusta 2017 godine, dok je Halidu napustio i ostavio joj kuću i djecu koja su tada stan dijelila sa njom. Sa Melikom se šerijatski i vjenčao u Visokom, pod ahmedijom ef. Cerića ‘Hižaslava’ i Reisa a sa vjenčanim kumom Šaćirom Ćerimagićem, poznatim sarajevskim ljekarom koji je također imao dvije žene, ali ni replike o ovom ljubavnom dvouglu u seriji nismo našli, Melika Bosnawi koja je i sama u procesu protiv Izetbegovića bila na optuženičkoj klupi nije se pojavila ni u jednoj sceni.

Samo Halida, dodiri, zagrljaji i ljubavna maštanja o Turskoj, koja je u seriji za Halidu nedostižni san, u stvarnosti pravo mjesto boravka. Što znači, osim što je bio ‘kralj mudrosti’, ‘strateg i političar’ ‘sa vjerom u Boga’, Alija je bio i ‘Don Juan’, ‘Romeo’, ljubavnik filmskog tipa i filmskih žurnala. Kad pogledate scene iz serije i slike iz stvarnog života, sve vam je jasno.

photo : gore – Alija i Halida Izetbegović u turskoj seriji, ispod-njegove žene : Halida Repovac i Melika Bosnawi, arhiva