Oproštajni posjet Britanskog ambasadora u BiH Ferguson-a Dodiku, ili : kako se to ‘međunarodni faktori’ zajebavaju sa nama
Dok smo bili mali, pričali su nam i čitali bajke i basne, da lakše zaspimo, sami smo ih birali a roditelji nam ispunjavali želje. Brothers Grimm, Walt Disney, štaznam – Crvenkapica, Djed i repa, Vuk i sedam jarića, vile i vilenjaci svih vrsta, Pepeljuga, Aladin i Bogtezna i Bogtepita u koji svijet nismo zavirili.
Danas nam drugi serviraju bajke, mnoge od njih živimo ali otvorenih očiju. Jebiga, kako ćeš uživati kad ih niti voliš niti tražiš a nude ti ih.
I ko bi normalan (a mora) uživao u ‘konstitutivnim Pepeljugama i Crvenkapama’, ‘u zaštiti interesa’, ‘evropskim integracijama’, ‘agendama’, ‘ratnim zločinima i zločincima’, ‘demokratiji’ i ‘narodu’, ‘međureligijskom vijeću’ ili ‘međunarodnim faktorima’.

Jedna od dobro poznatih je ispričana juna mjeseca ove godine a kakve su prilike, čućemo je oproštajno opet sutra u Banja Luci. Narator je takozvani ‘međunarodni faktor’, ‘čimbenik’, odlazeći Britanski ambasador u BiH Edward Ferguson.
Da li ste zaboravili kako se priča ta bajka? Niste?
Ovako je to bilo, juna ove godine. Ambasador Njegovog Kraljevstva u BiH je 14.06.’18 izrevoltiran nekim izjavama na tv RS, izjavio kako svojoj djeci ne izmišlja priče za laku noć. ‘Umjesto toga, samo im pročitam bajke sa Radio televizije Republika Srpska’ – twittnuo je ovaj međunarodni političar u dahu i izazvao smijeh uzduž i poprijeko BiH.
Do tada nepročitana bajka načisto je razbjesnila Dodika i svu djecu u susjednom entitetu, nakon čega je uslijedila čitava biblioteka skazki.

Mi, obični ljubitelji dobre priče i basne, samim tim i bajke, ostali smo zatečeni. To je za tvoju djecu ambasadore, a šta je za onu drugu, šta ima za nas ostale?

Sutra će se saznati, pratite twitt, Ferguson je najavio ‘oproštajnu posjetu’ Miloradu Dodiku i Republici Srpskoj. Sutra on, prekosutra neko drugi iz ‘reda međunarodnih faktora’, red se otegao do neba, toliko je dugačak.

Da, Miloradu koji je Veliku Britaniju označio kao ‘neprijatelja Republike Srpske’, kao državu koja se sa ostalim ‘stranim ambasadama’ direktno uključila u rušenje bajki i priča iz Republike Srspke, koja je ‘dovela u BiH britanske špijune‘ i koja ‘direktno ima zadatak da utiče na dolazeće izbore’.
Ima još toga, kao recimo ona bajka iz Britanske Pričaonice Ferguson-a kako ‘Dodik izmišlja i laže’ , zatim druga ili treća kako ‘Ferguson laže’, a jedna čak govori da ‘Britanija šalje u BiH 40 dodatnih vojnika da destabilizira bajkovito carstvo Republike Srpske’ koju storiju je prenio i list ‘Guardian’ na nekoliko stranica. Nije za odbaciti ni ona o naoružanju Republike Srpske, ona sa lovačkim puškama, sa njih 2.500 novcijato nabavljenih za Policiju.

Šta je dakle iz pričaonice ostalo za ‘ostale’, za djecu koja nisu potomci britanskog ambasadora i do kojih ne dopire twitt ambasadora ili signal RTRSa?
Kako će se naratori pozdraviti, kako će izdržati zajedno pola sata, šta će Ferguson reći Dodiku a šta Dodik njemu poslije svih ovih nedovršenih uspavljujućih štiva koja smo slušali od januara mjeseca na ovamo, od njihovog zadnjeg susreta?
Ko je negativac a ko pozitivac, znate u bajkama se to mora znati, bez obzira što se zna da je kraj sa happy end-om, kakve će čarape nazuti ambasador, prošli put januara 2018 kad je pričao sa Dodikom imao je prvi put plave a drugi put žute boje, hoće li se na kraju bajke zavoljeti i izljubiti ili pak vjenčati, pitanja ima nesmijem ni pomisliti na odgovore?

Jedan se nameće sam od sebe: Ovo sa ‘međunarodnim faktorima’ u BiH je obična sprdačina.
Sve ‘sile nebeske’ a ovamo se nadmudruju u pričanju bajki i basni za običnu raju. Vječito zabrinuti, vječito optimistični i zagledani u budućnost, permanentno nas vode u zemlju snova, ružinih latica i duginih boja, a kad se probudimo, nikada ne vidimo kako je Crvenkapa ubila vuka i spasila progutanu babu sa sve kolačima, već obratno.
Zaista je bajkovito da američka ambasadorka u BiH u suradnji sa ‘međunarodnim faktorom’ (čitaj ostalim stranim ambasadorima) još ni u jednoj priči nije obradovala našu djecu, ako izuzmemo pametne table za mejtefe, prislušne uređaje za Policiju, svoje stručnjake u našem pravosuđu i grantove za nevladine udruge i programe  Naime, uvijek pobijede negativci, njima ‘ne mogu’ ništa, djeca nam spavaju otvorenih očiju od straha. Niti može natjerati političare da sjednu za stol, niti da se uozbilje, niti može koga od njih kazniti ili smijeniti. Ali zato mogu napisati bajke koje se moraju usvojiti, kao Zakon o penzijama, Zakon o radu, zakon o akcizama ihaha, ima toga još, radi se, priče su da se pričaju…
Uglađeni evropski mangup Wigemark kao u priči o Ali-babi i četrdesetak ‘ajduka poslanika, uveo nas je u čarobni svijet akciza, evo ga, kao Ferguson u Banja  Luci, šparta US Kantonom, traži kod Bihaća i Velike Kladuše novu priču. O ‘siromahu i prosjaku’.
Kad sam svome sinu ponudio neku od ovih modernih bajki, samo se okrenuo na drugu stranu rekavši mi : jeli se ti tata to zajebavaš samnom?.

Zanijemio sam, jer je dijete skontalo, a ja se ‘pravio Englezom’. Pričajući priču sa stvarnim završetkom, prešutao sam djetetu kao će sutra u Banja Luci dva lažova sjediti skupa kao da se ništa nije između njih dešavalo, vaziće o ‘integracijama’, ‘suživotu’, ‘miru i demokratskim promjenama’, o tome ‘kako mediji truju političku bh scenu’ i kako je Velika Britanija ‘istinski prijatelj Republike Srpske’, te kako ‘Republika Srspka cijeni napore i pomoć Velike Britanije’, kako nikada ambasador nije izjavio da je ‘Dodik lažov’ a Dodik nije nikada ni u snu izgovorio da je ‘Ferguson totalno neinformisan’. I sve će biti začinjeno kako dosadašnja pomoć Republic Srpskoj se neće zaustaviti jer …
“Ujedinjeno Kraljevstvo je dugogodišnji partner Republike Srpske i svake godine ulažemo milione konvertibilnih maraka kako bi pomogli vlastima Republike Srpske da ispune svoje važne ustavne obaveze u sklopu BiH.  Samo u zadnjih nekoliko godina pomogli smo u izradi transportne i energetske strategije za RS, koje su otključale investicije vrijedne desetine miliona eura. Poboljšali smo poslovnu klimu u mnogim gradovima, od Banja Luke do Trebinja, i uspostavili smo novi, on-line sistem registracije novih kompanija na jednom mjestu (one-stop shop).  Radimo sa policijom RS kako bi poboljšali njihovu sposobnost da se bore protiv terorizma i organizovanog kriminala, a sa sudovima kako bi ubrzali rješavanje privrednih sporova.  Pomogli smo da se izradi novi zakon koji će pružiti veću podršku civilnim žrtvama rata.  U Banja Luku smo doveli izložbe velikih umjetnika Damian Hirsta i Grayson Perryja.  Obezbijedili smo stipendije da mladi ljudi mogu studirati na vodećim britanskim univerzitetima. I da, nastavljamo da dajemo doprinos EUFOR-u u vidu snaga kako bi se osiguralo sigurno i bezbjedno okruženje u cijeloj BiH.  Ovo nisu djela zemlje koja ima za cilj da naruši ili destabilizuje RS.  Upravo suprotno, mi želimo jaku, stabilnu i prosperitetnu RS, u sklopu jake, stabilne i prosperitetne BiH…’

To se sine međunarodna zajednica zajebava sa nama, ja sam sa tobom bajkovito ozbiljan, više sa šapatom sam izustio nego objavio.
Međutim, moj mali je, da prostite, već bio zaspao. Nije me ni čuo.