Ne vole Tita a još ga krčme i mrtvog

 

Političari državica bivše domovine Yugoslavije ne mogu očima smisliti Josipa Broza Tita a već više od dvije decenije krčme njegovu imovinu. Kao lešinari nad nemoćnim plijenom. Kod kuće su rasprodali i razgrabili fabrike, šume i druge nekretnine, aerodrome, prestižne vile i destinacije, po Svijetu se bezobrazno otimaju za ambasade i rezidencije.

I, gle čuda, tu se mogu dogovoriti, famozni Anex B sprazuma o pitanju sukcesije krije čitavu tajnu ove bezobrazne operacije. Ona je izražena u procentima, ko je bliže imovini, njemu veća porcija.

Čitam kako se jedna ‘naša’ bula, vjeroučiteljica ili mualima, Elmedina Muftić, zgraža nad činjenicom kako je Denis Bećirević, SDP kandidat za člana BH Predsjedništva bio na grobu Josipa Broza Tita i odavao mu počast, pa mu je to ogroman minus zbog čega ne može predstavljati Bošnjake, ali nigdje ne vidjeh njen ‘oštri’ komentar na činjenicu kako je Bosna prije nekoliko dana dobila 2,2 miliona KMa na ime ‘njenog dijela’ u prodatom apartmanu bivše Yugoslavije u državi New York, od onog što mu se klanjaju i dan danas. Neće ga ni biti.

Aprtman na prestižnoj lokaciji je najavljivan za prodaju po cijeni od 50 miliona dolara a lešinari su ga ‘mahnuli’ uz pomoć američkih advokata i agencije za prodaju nekretnina za oko 12 miliona dolara. Jašta, kad je tuđe, što bi se trudili, daj šta daš.

Ne buni se ni ‘akademik’ i ‘Hižaslav efendijica Cerić, jer i on zna da stanuje u stanu Titinih radnika koji godinama pište po Sarajevu tražeći uplate doprinosa i radnog staža, riječ je o ‘Hidrogradnji’, o čemu smo već pisali. Niko se ne buni, sporazum kaže BiH dobiva 15% od prodajne cijene i navodno će novac biti uložen u ‘opremanje ambasada’. Jašta, vala, taman kao i novci od prodaje ostale imovine.

I svi su složni, kao kod akciza, kao kod Evropske Agende, kao kod tendera ili rasprodaje svega što se da prodati. Nema svađe, nema ‘kočenja’, zaplitanja, svi vole ‘plahu’. Hoću reći sadaku i džabicu.
Sramota i neviđeni bezobrazluk, naše nasljedstvo.

Za ljubitelje rada, lika i djela Josipa Broza, za antifašiste i iskrene demokrate, čist k’o suza dokaz da Tito još vrijedi. Još ga ima. Sve dok ne oglase na prodaju njegov grob na Dedinju i ne podijele ga bratski.
To vrijeme nije daleko od nas.

photo : Josip Broz Tito, apartman u New York-u, arhiv