BBI arapsko-bosanska banka, banka po mjeri šerijata – ‘kvikoli Sejdo’

Halal Banka, zvaničnog imena ‘Bosna Bank International d.d. (BBI), jedna je od prvih banaka na prostorima Balkana koja je u bankovnom sistemu ozvaničila šerijatsko poslovanje. Osnivači su Arapi (Islamic Development Bank sa sjedištem u Džedi, Saudi Arabia, Dubai Islamic Bank-Ujedinjeni Arapski Emirati, Abu Dhabi Islamic Bank, također Ujedinjeni Arapski Emirati), dok je direktor glavne banke u BiH Amer Bukvić, koji je škole završio u Maleziji.

Banka svake godine sve više jača i otvara nove filijale, cilj joj je ovladati cijelim prostorom BiH, a kao glavni vid poslovanja promoviše ‘halal bankovno poslovanje’, i na čiju inicijativu je u BiH kao i u Turskoj otvorena šerijatska burza sa sjedištem u Sarajevu, gdje se privlači sve više drugih banaka i poduzeća koja posluju i trguju preko šerijatskih burzovnih indexa.
Iako je nemoguće ostvarivati bankovni biznis bez kamata, ova banka to uporno preko sintagme ‘nema kamata’ širi i proklamuje, po čemu je u narodu poznata i kao ‘halal banka’, ili kao ‘muslimanka’.

Pored već oprobanog i dobrog recepta da u okviru banke možeš ‘obaviti namaz u posebnoj prostoriji’, Banka je kao svog glavnog klijenta uzela Islamsku Zajednicu BiH gdje je u vrh organa banke koji se zove ‘šerijatski odbor’ imenovala i Reisa ef. Huseina Kavazovića, i naravno, njeni prioriteti su šehidi, borci, djeca boraca i ostala slična dobrotvorna klijentela. Stipendira i studente ali uz uslov da se potpiše prostupnica za SDA stranku koja joj je zaštitnik i uz čiju pomoć su bogati Arapi i pokrenuli ovu bankarsku mašineriju.

No, ono po čemu je ova banka itekako poznata, a što nećete čuti, iako voli da se hvali uspjesima direktora Bukvića i svojim poslovanjem, koji je obavezno organizator ili domaćin ‘Biznis Sarajevo foruma’ susreta šeika i bogatuna sa Bliskog Istoka koje Bakir Izetbegović ‘otvara’ i ‘zatvara’ silnim investicijama od kojih nema ništa osim trošenja para države, to je činjenica da je ova banka dugo bila pod prismotrom stranih bankovnih stručnjaka i organizacija koje se bore protiv pranja novca koji se koristi u prljave svrhe i za terorizam, zbog čega je BiH dugo bila pod paskom ‘sive’ ili ‘crne’ liste Moneyval-a Evropskog Vijeća.
Našu pažnju Banka zaslužuje zbog par bizarnih činjenica. Prva, reklamira se kao banka bez profita, kao halal banka, a ujedno reklamira kreditne kartice i organizuje svake godine takmičenje ko potroši više sa kreditnom karticom, u izvlačenju dobije auto ili koju drugu vrijednu nagradu. Znači, nema kamata ali ima profita. I drugo reklamama, kao i svojim svakodnevnim djelovanjem, direktno podstiče na vjeru, na islam.

Kao što je to nedavno učinila sa šarenom, primamljivom reklamicom koja te poziva u vjeru. I u BBI banku. ‘Selam’, ‘halali’, ‘elhamdulillah’, ‘lijepi petak je’, ‘bujrum’, a u sredini ‘Banka po vašoj mjeri’.

Koliko su nemuslimani klijenti diskriminirani ovom reklamom, neka procijene čitaoci, međutim ništa čudno kad je u vrhu odbora banke Reis ef. Kavazović a vlasnici ‘braća’ Arapi a na svakom je korisniku banke da se odluči sa kim će poslovati.

Ali, treba znati i reći. Ako nam Islamska Zajednica BiH fetvom ‘dozvoljava’ da podižemo kredite za stanove u nuždi, to onda znači da živimo u šerijatskoj državi, ili kad nam daje uputstva kad otvaramo biznise, kao recimo privatni Zoološki vrt (fetva kaže ‘može, ali nesmije biti u ZOO vrtu svinja’), zašto onda i islamska banka ne bi uz poziv u banku pozvala i na molitvu. Međutim, halal bankovno poslovanje ispada smiješno kad reklamira i vodi nagradnu igru ko će više potrošiti kreditnom karticom ili kad Islamska Zajednica BiH predlaže da pri odlasku na hadž ponesete sa sobom i kreditnu karticu, dok u ‘praksi’ banka poziva na petak i molitvu uz dovu ‘elhamdulillah’ bez profita i kamata. Jer, notorna je činjenica da nema banke koja ne ostvaruje profit, nema kreditne kartice koja ti ne pije krv ‘na slamku’.
Najnoviji potez ove banke je program ‘Kviko‘ kojeg su osmislili stručnjaci te banke a sa kojim možete na bankomatu podići novac bez kartice, ili samo telefonom, što naravno nije kamata već profit, pa se kod toga onda možemo i prisjetiti kultne ‘Audicije’ i one čuvene rečenice koju izgovara Sudžuka Mustafa (Admir Glamočak) : ‘Kvikili Sejdo’.

Koja se odlično uklapa u halal poslovanje. ‘Kvikili Sejdo’ znači bukvalno – prst na čelo i Razmisli, Sejdo.

photo : reklama BBI Bank, arhiv