(Tragom poslaničkog pitanja Senada Šepića)

 

Poslanik u Parlamentu BiH Senad Šepić, postavio je Vijeću ministara poslaničko pitanje, zapravo više pitanja u vezi aktivnosti vlasti u realizaciji Programa zaštite poplavama pogođenih područja, tražeći šta je učinjeno na prevenciji da se ne ponove teška iskustva iz poplava 2014. godine. Kao što znamo, ogromne količine vode 2014. godine su uzrokovale teške i nesagledive posljedice širom BiH i u Republici Srpskoj koje ni do danas, kada nam prijete nova potapljanja i imanja i ljudi, nisu još sanirane, i kada su ljudi ostavljeni na milost i nemilost stihiji bez najosnovnijih sredstava. I novčanih, koja su mađioničarskim trikovima nestala ili preusmjerena na druge račune a potom u druge džepove, i materijalnih, kojih je nedostajalo iako se izdvajalo i za jedna i druga sredstva.

Naravno, tada je vlast (eh, kako gordo zvuči ova slatka riječ) obećala da će sačiniti Program zaštite ne samo pogođenih područja već i onih drugih u kategoriji rizičnih, da će u svemu biti spremna za neke nove eventualne klimatske događaje, da će pomoći u saniranju šteta. Šta bi drugo vlast nego obećavala. Kad ima kome i kad ima razloga.

Pošto je opštepoznata činjenica da će Šepić, kao i ostatak bh javnosti čekati poprilično dugo dok dobije odgovore, evo nekih već poznatih. Prvo, vlast je uvijek iznenađena poplavama bilo da su u maju ili u sred zime, snijegom uvijek i za divno čudo, najčešće zimi, veći dio odgovora će se odnositi na faktore iznenađenja. A onda će se servirati podaci o sadaka akcijama i okrenuće ih u svoju korist : prikazom manjih isplata najugroženijima. Za koje neće navesti da su redovni aktivisti stranačkih pulena i jarana. Biće i poneka slika sa šlemom na glavi ponekog glavonje i sa čizmama preko skupih uvoznih cipela, i vidjećemo da je vlast obilazila jadnike još dok su ručno izlivali vodu iz podruma ili sahranjivali ugušenu stoku.

Za u buduće, vlast će ponuditi programe, propise i mjere koje su poduzete, ‘ali koje nisu na snazi jer nije bilo sluha da se usvoje’. Zbog raznih razloga. I, opet će mo ostati u Božjim rukama i klimatskim iznenađenjima.

Međutim, da li je baš tako?
Vlast, preciznije Ministarstva za prostorna uređenja u FBiH su odradili toga i više. Kao i u svemu, tako i u poplavama, vlasti se najviše oslanjaju na sadaku, one redovne dotacije i namjenska sredstva koriste za sebe i svoje ahbabe. Tako su recimo, za ove četiri godine od poplava, vlasti izlobirale bespovratna povoljna sredstva kod UNa, iz tzv. ‘Zelenog klimatskog fonda’ 2,4 miliona dolara (3,8 miliona KMa) za izradu sektorskih strategija adaptacije na klimatske promjene u naredne tri godine. U ime FBiH, pregovaranja je vodila ‘omrznuta tvorevina’ Republika Srpska (Srbrenka Golić) i BiH je odobreno korištenje ovih sredstava koja su dobili onako. Baš onako. Tako će ih uz bratsku podjelu i potrošiti, davacu sadake je dovoljno da im napišu i odgovore šta su u toj svojoj strategiji uradili, i stvar će ‘leći’. Ne bi me iznenadilo da darovatelja sadake obavijeste kako su poduzeli sve i svašta a zapravo ništa, strategija je preširok pojam za uzimanje love.

No, ni to nije sve. Vlast je aplicirala za još 15 miliona dolara dodatnih bespovratnih srestava kod istog ‘zelenog fonda’, ‘ako prođe. A sve u cilju zaštite od klimatskih promjena i poplava, baratajući da je 2014 šteta u BiH samo od poplava iznosila 4 milijarde KMa, pominjući čak, i ljudske žrtve. Zeleni i drugi skakavci svih boja poješće vrlo brzo i ovu ‘zelenu’ donaciju zajedno, pitao poslanik Šepić ili ne, dobio odgovor ili ga pojeli opet skakavci. Dok narodu u području rizičnom poplavama i drugim klimatskim promjenama ostaje da se oslone samo na svoju strategiju. Čizme, lopatu, kantu i vreće sa pijeskom. I da se mole Bogu da ‘ne udari’.

Tako se u BiH radi, vidimo to ovih dana. Niko o poplavama ne priča niti romori. Ratuje se, kupuje oružje, osvajaju se čuke i brda, dijeli se šakom i kapom, brani se zemlja, nedaju se heroji. Država, ej!  Ko će još misliti na vodostaje, kišu i odrone.

Međutim, kad je u pitanju lično vlast, e, tu nema odlaganja. Da ne bi kakva iznenadna oluja spriječila poslanike da ostanu gladni, vlast je bez ikakve strategije sklopila ugovore o nabavci 2018. godine za Parlament kolača u vrijednosti većoj od 200.000 KM i teletine i jagnjećeg mesa u vrijednosti od 350.000 KMa. I to sukcesivnom isporukom, da se zna, što znači ‘donesi kad zovnem’, unaprijed plaćeno. Bez strategije i Programa, sa rukama složno ‘za’ i bez prigovora i replika.

Nisu kolači klimatska promjena da se sa njima poslanici natežu i cjepidlače. Da ih studiraju. Znam, nisu ni lopate, recimo, pa Komunalno u Sarajevu kuka kako ih fali, kad otkopavaju ceste radi kvarova vodovoda.
Ali, ko bi narodu ugodio. Kakav narod takvi i skakvci i kolači. I lopate.

photo : 2014, Bos. Šamac, detalj, arhiv