Bosna i Hercegovina je bezobrazno i neumjereno zadužena zemlja, “oko 11,5 milijardi KMa”ukupnog javnog duga

 

Bh vlast osim odličnih zakona (za sebe i bližu okolinu), ima i odlične medije. Da nas obavijeste. Onesvijeste. Primjera radi, ako u našim očima plate nabiguza političara izgledaju velike, nama se dadne prikaz ‘susjeda’, da se mi presaberemo i od sreće uzviknemo : vidi naših kokuza. Ako su nam skupi računi za vodu, struju ili plin, ili ako nam je gorivo previsoko zacijenjeno, opet dobijemo paralelan prikaz iz Njemačke, Austrije ili Švicarske. Bez dodatnih pojašnjenja da mi nismo nigdje ni blizu susjedstva, bar po pitanju plata i standarda.
Tako je i sa vanjskim dugom.
Vele, BiH je ‘umjereno zadužena zemlja’, ukupna javna zaduženja BiH na kraju devetog mjeseca prošle godine iznosila su ‘oko’ 11,5 milijardi KMa. Sunce ti žareno, pazi sad ! ‘Em je ‘onako’, ’em smo ‘umjereno zaduženi’. Yeaaaah, yip!

Nekadašnja zajednička i dobra zemlja Yuga prije nego li će je pojesti potomci sadašnjih hijena i lešinara, trebala je 18 milijardi dolara da prebrodi sve svoje ekonomske nedaće, nisu joj dali ni Svjetska Banka ni ‘međunarodni faktori’. A koliko nas je onda živjelo u zajednici, preko 18 miliona, a šta smo sve izgradili, i imali u to vrijeme. Od puteva, škola, aerodroma i bolnica pa do pruga i industrije.

Danas samo BiH je zadužena ne ‘umjereno’ kako to ocjenjuju pozajmiljivači love, nego neumjereno bezobrazno. I nema ništa. Niti ima kilometra auto puta niti ima valjane bolnice, a prebrojanih po zadnjem popisu je negdje oko 3,5 miliona, i još nam nude pozajmica. Od ovog zaduženja u BiH, samo na vanjski dug ‘otpada’ 70%, ostalo je zaduženje unutar države. Ali, kao što rekosmo, dobismo paralelu o susjedima pa radosno cvrkućemo. Aha, Srbija je u dužničkom glibu od preko 25 milijardi eura, ne KMa, dok je Hrvatska dužna tri puta više nego mi. Nema podataka šta su sa tim milijardama duga uradili naši susjedi, gdje su ih spiskali, niti koliko je onih koji će to vraćati.

Kod nas se zna, sva zaduženja su uglavnom otišla na mafijašku birokratiju i vlast, ili barem veći dio. ali gle, matematike, mi smo ‘umjereno zadužena zemlja’ i možemo ‘povući’ još koju tranšu kredita. I hoće se, može se. Lihvari i lešinari iz Svjetske Banke ili iz MMFa će se složiti da još ima mjesta za koji kredit na leđa raje.

Zato nam daje takve ocjene o ‘umjerenoj zaduženosti’, dodajući nam nove kredite da bi isplatili uzete i pomjerajući rok otplate sa deset na trideset godina, što će opteretiti ne samo unuke već i praunuke. Sve sa ciljem da potonomo što dublje i da uvuku svoje pipke u sve što je preostalo iz Yugoslovenske zajednice a vrijedi, od firmi do prirodnih resursa.

Dakle, čita zajebancija u zdrav mozak, bez ikakvih olakšica kako je kod susjeda, šta me briga je li njihova krava crkla ili nije.

Statistički, mi možemo i hoćemo još kredita. ‘Bosna i Hercegovina je umjereno zadužena zemlja, što doprinosi njenoj fiskalnoj snazi i omogućava joj da, i pored ograničenog pristupa vanjskom finansiranju, može računati na dalju finansijsku podršku međunarodnih finansijskih institucija, navodi se pored ostalog u obrazloženju ocjene kreditnog rejtinga BiH, koju je izrekla Međunarodna agencija Moody’s Investors Service.\enost

Nego šta. Ima još ‘prostora’. Hijene ne odustaju dok žrtvu ne dokrajče.