Na reveru srebrenički cvijet, u džepu hamajlija, u ruci toljaga -“halka” vehabijskog nasilja vjerske mafije

 

Prije dan-dva u Sarajevu je pretučen novinar i publicista Nedžad Latić, urednik i vlasnik portala ‘The Bosnia Times’. Brat, također poznatog pjesnika i profesora Džemaludina Latića, urednika nekadašnjih novina ‘Ljiljan’ i bivšeg kandidata za člana bh Predsjedništva. Novinar Latić je napadnut pri povratku iz džamije u naselju Otoka, kako reče od strane vehabije, čije ime nije naveo ali je objavio njegovu sliku, inače člana vehabijskog kik box kluba ‘Gazije’ koji trenira u blizini džamije.

Iako će Latić u medijima napad na sebe nazvati pokušajem ubistva od strane vjerske mafije u službi države, istražni organi se nisu nimalo pretrgli u hapšenju i procesuiranju krivca, rekli su mu da dođe i ‘prijavi’ napadača.

Ovu svoju nevolju, Latić koji je inače poznat po britkom, neustrašivom i oštrom jeziku, najavio je prije nekoliko dana u kolumni ‘Vama vaš, meni moj Alija’, u kojoj se osvrnuo na pisanja turskog medija u BiH ‘Stav’ koji su ga medijski čerečili zbog prethodne kolumne u kojoj je ustvrdio da je Alija Izetbegović bio suradnik KOSa, prije toga iz njegovih kolumni se dalo naslutiti da je ovaj, nekadašnji najbliži prijatelj i suradnik Alije Izetbegovića i žestoki pristalica SDA partije, bijes mafije na sebe navukao izdavanjem knjige ‘Sarajevski Armagedon’ koja je razobličila i Aliju i SDA bratiju mafiju do kosti. Latić, kao najbliži suradnik je to sabrao i podastro javnosti. Posebno je ‘obradio’ u knjizi Sebiju Izetbegović.

Batine novinarima u BiH nisu neka vijest iako osuđujemo svaku vrstu napada na novinare, zbog toga što osim ponekih medija ovakvim ‘tricama’ se niko ne bavi niti ima ko da zaštiti novinare, kojih da nije, javnost ništa saznala ne bi, međutim ovaj napad na Latića koji nažalost neće biti ni poslednji (daj Bože da bude), interesantan je više zbog napadača i mjesta događanja, te aktera koji stoje iza toga i veza sa vlašću, zbog čega sam Latić uvodi u javni diskurs novu kovanicu :  ‘vjerska mafija’.

Naime, kako su novinari pronašli nakon ovog napada na Latića, sve je jasnije zašto organi gonjenja nisu zainteresovani da se promptno uhapsi napadač i privede pravdi. Napadač na Latića je, kako tvrdi ‘Avaz’ objavljujući slike član vehabijskog kik box kluba ‘Gazije’ koji ima trening salu uz samu džamiju, gdje je Latić, inače vjernik, i obavio molitvu a batine dobio na putu kući. Njegov napadač je tvrdi ovaj list klanjao sa njim a onda ga pratio do samog ulaza u zgradu i izudarao, a sa objavljenih slika proizilazi da je napadač, čije ime Latić nije naveo, u društvu sa Zildžić Salkom, bivšim predsjednikom asocijacije ‘Mladi muslimani’ i savjetnikom Bakira Izetbegovića, također kik boxer, ima ga na slikama i sa Nezimom Halilovićem Muderrisom, vehabijom koji je jedan od komandanata iz ‘7. muslimanske brigade’ i odreda ‘Al mujaheed’ u Armiji BiH (sada je glavni u vehabijskoj džamiji ‘Kralj Fahd’ u Sarajevu i direktor Ureda za hadžž Islamske Zajednicee BiH, odakle svakog petka šalej otrovne ratne i nacionalističke poruke u svojim hutbama i veliča braću mudžahedine od Čečenije do Syrije), dok je jedan od glavnih sponzora ovog vehabijskog kluba izvjesni Harun Hodžić, bivši borac ‘al Mujaheed’ odreda i ‘Crnih Labudova’.

Pomenuti Hodžić, inače Sandžaklija, nije samo sa ovim napadačem jaran i istomišljenik, slike koje je objavio ‘Avaz’ uspostavljaju vezu napadača i sa Adilom Osmanovićem, podpredsjednikom SDA, Selmom Cikotićem, ratnim generalom, načelnikom opštine Novi Grad Efendićem, bliski su mu i džamijski moljac i kvazi pisac Muhamed Mahmutović o kojem smo pisali u više navrata (on za Latića kaže ‘nečovjek za primjer’ a Bošnjaci.net to objave), te hafiz i doktor Safvet Halilović.

Hodžić i Mahmutović su inače stalno prisutni na naci-islamističkoj web sraoni Bošnjaci. net koja je pod palicom Sandžaklije Krcića, inače rodom iz Zemuna i koja već više od deset godina bljuje sram, mržnju, lobanje i nacionalizam po dijaspori, protežirajući džamije i religiju kao zvaničnu bh državnu politiku i gdje su pored pomenutih, najčešći gosti kolumnisti bivši Reis ef. Cerić i njemu slični. Napominjemo zbog čitalaca države New York, suradnik i dobitnik Plakete ‘Bošnjaci.net’ /bio/ je i utički fićfirić Nedim Mujić, urednik i vlasnik bošnjačkog radia ‘Radio 202’ Utica NY, o čemu smo također pisali u više navrata. Čak, Hodžić je nedavno u ediciji Bošnjaci. Net objavio knjigu (to je među mladomuslimanima i vehabijama cool, objaviš knjigu a onda je rasprodaješ po džamijama i džematima, o čemu smo također pisali) pod nazivom ‘Sedžda na čistoj zemlji bosanskoj’ koju ovih dana promoviše po džamijama širom Sarajeva i naravno, na brlogu ‘Bosnjaci.net’.

Zbog ove uvezanosti, džematlije bi rekle ‘halke’, i zbog načina iznošenja istine od strane Latića, ovaj napad na Latića je, skoro bi se reklo i bio očekivan, o samim detaljima će mo čuti još toga više i bliže, znam Latića, neće ostati samo na formalnoj ‘osudi’ koju je izdala Islamska Zajednica BiH, međutim, bojim se da je ‘halka’ suviše čvrsta da bi joj bilo šta naskoro moglo nauditi, i vodi od džemata do vrha bh vlasti.

A recept je jednostavan. Cvijetić Srebrenice na rever, u džamiju, hamajliju u džep a u ruke toljagu. Ili pištolj. Pa opali po svakom ko ‘dirne u bošnjačke svetinje’ po njihovom aršinu. Tako to radi ‘religija mira’ ne samo od jučer u Sarajevu, svjedoci smo da toga ima po džamijama koliko hoćeš ali se o tome ne vode ni postupci ni istrage. Uostalom, kad je podpredsjednik SDA Osmanović napadnut prošle godine u džamiji u Srebrenici, nismo još vidjeli ni prijavljenog ni osuđenog. ‘Halka’ odlično funkcioniše, vlast uvezana u ‘halku’ i s punim pravom Latić to smjelo naziva vjerskom mafijom.

Naravno, Islamska Zajednica BiH je sa ‘zakašnjenjem’ osudila napad na Latića ali čisto hladno i formalno, samo onako kako to zna efendija Kavazović. Vjerujem da je to nerado učinio, u prethodnim kolumnama Nedžad Latić je javno progovorio o borbi između Reisa i predsjednika Sabora IZ Čengića oko supotpisa na bankovnom računu u Švicarskoj, javno je pozivao organe gonjenja da preispitaju gdje su nestali silni milioni KM iz Islamske Zajednice, tražio je da ef. Cerić vrati uzete pare iz kase Islamske Zajednice BiH, da Islamska Zajednica objasni zašto je iz Sarajeva u Crnu Goru protjeran hafiz Bugari, nije štedio ni muftiju političara iz Sandžaka Zukorlića koji se u BiH ponaša kao kod kuće u pratnji naoružanih čuvara, ovo zadnje njegovo premlaćivanje, kako reče ima opet veze sa Zukorlićem.

I sa direktorom Ureda za hadžž Islamske Zajednice BiH Nedimom Halilovićem Muderrisom, koji ga je, kako kaže, već jednom verbalno napao u džamiji. ‘Zbog pisanja o Aliji’. Latiću nije pomoglo ni to što je zaštitu zatražio od Bakira Izetbegovića, nakon silnih prijetnji prije ovog zadnjeg pokušaja ubistva, kako veli, Bakir ga uputio na direktora OSAe Mehmedagića ‘Osmicu’ koji mu je umjesto pomoći dao ovakav odgovor : ‘svašta pišeš’.

Što znači, ‘sam pao sam se ubio’. Još ako padneš u džamiji ili u njenoj blizini, tim bolje. Mirotvorstvo islama nema granica.

photo : da li su ovo naručioci i sponzori napada na novinara, Hodžić Harun (desno) i Nedim Halilović Muderris (ratna slika), arhiv