Kuda i gdje ide Islamska Zajednica BiH ?

 

Paralelno sa ofanzivom Erdogana na Kurde u Syriji, po Sarajevu i Sandžaku, po džamijama dakako, otpočele su sinhronizovane molitve za ubijanjem braće. Tipično muslimanski i tipično u duhu mirotvorne religije islama, zar ne?
Ubij brate što više i udri što jače, Bog će uslišiti našu molitvu.

Tako odprilike glasi podanička molitva Reisa ef. Kavazovića i njegovih Bošnjaka Erdoganu u njegovoj suludoj ratnoj akciji pod, opet, mirotvornim a bezobranim nazivom ‘maslinova grančica’. Prve vijesti govore o desetinama ubijenih civila, žena i djece, o razaranju drevnih spomenika kulture koje su do sada dizali u zrak džihad borci ISILa/ISISa a sada Erdoganove gazije, uz molitve širom Turske i Bosne, broj će, ako Bog da biti još veći. Ima li ikakvog smisla, logike i rezona, a posebno da ne govorimo o moralnim vrijednostima religije, da se molitvom pospješuju i podstiču što veća i žešća ubistva, posebno ‘braće’, te da li je Islamska Zajednica BiH ovim činom dostigla samo dno a Bošnjake odvela još ispod, u dublje i sramnije vode beščašća?

Ima. Zato jer je molitva za Erdoganove askere u borbi za ubijanje Kurda zapravo molitva za Erdogana, preko njega za Bakira. Znamo mi svi šta Bakiru znači Erdogan. I zbog toga što se silne opljačkane donacije, one prošle i ove buduće, zaplanirane, koje je Turska prelila u džamijske sehare, moraju učiniti više vidlijivima. I dobro će doći te molitve pred sutrašnji sastanak Bakira, Erdogana i Vučića u Turskoj, gdje će trojica autokrata i vođa nacionalističkih partija odlučivati o putnom pravcu u ime ‘svojih’ naroda.

Koga briga koliko će takve molitve uticati na ukupnu politiku BiH u regionu i u Svijetu uopšte, o tome ne razmišljaju ni oni koji su osmislili ‘maslinovo’ ubijanje ni oni koji to podržavaju i pospješuju, jer sasvim je očigledno da je lova ispred i ljudi i vjere. Priče ef. Kavazovića kako je za mir, sekularnu državu i kako ne podržava nijednu partiju u BiH ovim naklanjavanjem za Bakira Izetbegovića i Erdogana, pale su u more sumnjivih i kriminogenih davanja turske agencije ‘Tika’ koja u BiH odlučuje ne samo o našim molitvama već i o našim životima, počev od islamskih vrtića, džamija i školskih ustanova, sa njima se vraćaju ‘vreće za Bakira’ iz ratnih i poratnih perioda naše opsjednutosti ka vazalskom odnosu naspram Turske.

Plus, molitva za ubijanjem, ima i svoje istorisjke korjene, ni to nije za odbaciti. Ne mislim samo na Osmanlijski period bh istorije, mislim i na samo ime Bošnjaci (što na Turskom znači pogrdan naziv za jedan narod) kojeg su nam Turci dali, mislim zapravo na amanet koji će Bošnjake, ako već nije, odvesti tamo gdje im je i mjesto na marginu nestanka. Ako baš hoćete, mislim i na famozni Dayton,ni njeg ane bi bilo da Alija Izetbegović nije prije potpisa trknuo u Istambul.

A Kurdi, baš ih briga. Ili sa molitvom Bošnjaka ili bez nje, oni će biti ubijani. Ubijala ih je Turska dosta kod kuće i još ih ubija, red je da ih malo više pokoka i vani. Sa vjerom u Boga i sa Kur’anom u ruci a kalašnjikovim na ramenu. Ovom ‘maslinovom’ akcijom’ Turska je samo pokazala da je u borbu protiv ISILa ušla ne da se obračuna sa Islamskom državom već sa Kurdima. Dok je ta navodna borba sa džihadistima trajala, Bošnjaci nisu učili i dovili a nisu se ‘plaho’ pretrgli ni Turci.  Dok je silno ‘halakanje’ o ubijanju iz bogomolja i sa minbera širom Bosne i Sandžaka dokaz pride koliko je islam miroljubiv, bez obzira kome se priželjkuje smrt, Kurdima ili Židovima. Još snažnija potvrda da je ef. Kavazović, Reis, sa svojim Bošnjacima, duboko u glibu i talu SDA partije, čime je na najvidljiviji način ‘prodao vjeru za večeru’.
Cijena se unaprijed zna, a zna se i ko će to platiti. Bosna i Hercegovina.

photo : ‘miroljubivi’ Reis ef. Kavazović i Bakir Izetbegović, dova za ubijanjem braće, arhiv