Jelena Karleuša postala ‘simbol zemlje koja je izvršila genocid’

Jedan naš zemljak iz opštine Bužim (Sabahudin Sijamhodžić) a na radu u Švicarskoj, nezadovoljan koncertom Jelene Karleuše u bh klubu u dan 05. augusta u Ključu (Colisseum), obratio se putem facebook profila vlasniku kafića i završio u zatvoru. Jer je njegovo obraćanje shvaćeno kao prijetnja vlasniku kluba. Razlog njegovog obraćanja je čisto ‘naše’ bh prirode : ravnanje po šerijatskom kalendaru i kod kuće u BiH i u dijaspori. Naime, ovom bh ‘švicarcu’ sa bradicom a na odmoru u BiH, zasmetala je ovakva vrsta muzike u dan kad je ‘poginuo Izet Nanić, gazija i šehid, sin Bosne’, pa je po njemu neprimjereno održavati u ovaj dan ovakav koncert. Po njemu, tom natociljanom Bošnjaku, omladina inače sluša tu vrstu muzike kakvu propagira Karleuša, ‘umjesto da sluša ilahije i kaside, uči Fatihe i druge dove..’

Ovaj bizarni a već uvriježeni način ispoljavanja ‘osjećanja osviještenih’ Bošnjaka u zavičaju i u dijaspori, mene nije nimalo i nikako iznenadio, jer recept je već uveliko iz kuhinja Islamske Zajednice BiH i zvanične bh ušao u naše domove, kao što me nije iznenadila ni reakcija bošnjačkih medija koji su ovom ‘patrioti’ dali prijeko potrebnog prostora. Da se čuje što dalje ‘naš glas’.

Jer, ovakvih i sličnih reakcija moglo bi se nabrojati koliko hoćeš i možeš i kod kuće i vani.

Prisjetimo se samo neodržavanja koncerta Ace Lukasa u Sarajevu ove godine koji je bio zakazan u dan 06. maja u hali Zetra, pa odgođen, ‘jer to vrijeđa osjećaje Bošnjaka’ (razlog je pronađen u ‘neuslovnim prostorima Zetre ali se ‘pouzdano zna da je Lukas osvjedočeni četnik’). Ili reakcije na koncert Halida Bešlića u Srbiji u dan 10/11 jula ove godine. Ili još najbolje : otkazivanje prestižnog događaja SarajevoFest koji je zbog Ramazana pomjeren u sasvim drugi termin 2009 godine, iako se održava tradicionalno uvijek u isto vrijeme. Ili prošlogodišnjeg završnog takmičenja ‘Zvezda Granda’ u Sarajevu, koje je također prolongirano da se ukalupi u vjerske bh praznike. Ili premlaćivanje posjetilaca na izložbi u okviru Queer Festivala 2010 godine u Sarajevu kada je grupa vehabija mlatila batinama posjetitelje ‘jer izložba vrijeđa njihova osjećanja’ ….

Bošnjaci bi da u skladu sa šerijatskim kalendarom ureduju ne samo u BiH već i u dijaspori, što u dobroj mjeri i čine, po kojem bi čitav svijet ‘ravnali’ onako kako su to zamislili. U protivnom, eto ti i boraca i borbe za demokratiju. Ali, zato Islamska Zajednica BiH može održati (i održala je) koncert u dan 25. maj ove godine, u dan kad se Tuzlaci prisjećaju pogibije 71 ljudi i omladine i preko 200 ranjenih, jer koncert drži u slavu Poslanika a Tuzla je, zna se, komunistička, ‘ko šmirgla komunjare’. I žive i mrtve.

Niko se od tih silnih medija koji ovaj potez ‘pravog Bošnjaka’ vide kao ‘herojski čin’ nije usudio priupitati zašto Bužimski patriota nije ‘pečalbu’ i svoje mjesto pod suncem potražio u Afganistanu, Pakistanu ili u Saudi Arabia-i, ili još bliže, kod ‘majke’ Turske, recimo, gdje valjda ne bi imao problema sa ovakvom ‘povredom’ osjećanja i nacionalnosti, ili se vratio u svoj Bužim pa tu ostao, u ‘voljenoj zemlji Bosnu’. Nego je zgladio u Švicarsku, pa bi da otuda ureduje po svom isključivom nahođenju a u ime vjerskih osjećanja.

Iako nemam simpatija prema ‘umjetnosti’ ‘mega ribe’ Karleuše, nemam ni žaljenje prema ovom ‘patrioti’, i baš mi i milo i drago što ga je bar neko ‘priupitao za zdravlje’ za ovakvu njegovu nesebičnu gestu. Jer, postoje valjda na Kugli Zemaljskoj još neka ‘osjećanja’ osim bošnjačkih, kao i njihove povrede. Po ‘patrioti’ Sijamhodžiću, takvih nema. Njega, kako je naveo, ‘Karleuša ne interesuje lično’, to se odnosi na sve ostale iz Srbije. I iz Hrvatske, to se podrazumijeva.
photo : Sabahudin Sijamhodžić, facebook profil