Čim je Opština Velika Kladuša odriješila kesu, ‘ukazao’ se doktor Mujić Ibrahim

 

Dobra je vijest iz zavičaja : ovih dana da se aktivirao rad Udruženja za zaštitu nezaposlenih dioničara Agrokomerc, loša je : veliko je pitanje šta može uraditi udruženje i koliko je zakasnilo sa ‘aktiviranjem’, osim da može i hoće potrošiti od Opštine dobivenih 50.000 KMa, u šta nema sumnje.
Kažu, održana je ‘redovna godišnja skupština udruženja’ 01. jula 2017′ a meni to više liči na vanrednu. Redovna pa još i ‘godišnja’ nije sigurno, jer ovo Udruženje se ‘ne čuje’ od 2012. godine kada je čini mi se održana zadnja ‘redovna skupština’ u Maljevcu, dok je zadnji datum javljanja i Fikreta Abdića i Mirveta Beganovića (Osvrt na aktuelna dešavanja..) na zvaničnoj web stranici udruženja 30. septembar 2014. godine.
Sastanke, skupove, sijela i predizborne aktivnosti čitavih ovih godina u kojima je Udruženje pripremalo i izvelo preobražaj Udruženja u stranku Laburista BiH ne možemo nazvati ni redovnim ni vanrednim skupštinama.

Nije objavljeno kada je Fikret Abdić ‘napustio’ Uduženje, vjerovatno ulaskom u stranku i kandidaturom za mjesto načelnika, nije sada ni bitno, jer novo rukovodstvo je zapravo isto, staro rukovodstvo sastavljeno od istih likova, a novi programi, akta i odluke su zapravo stare teme iz akata o osnivanju i radu Udruženja. Radiće se ‘aktivno’, kažu, što znači da je do sada bilo upravo ovako : nikako i neaktivno, čega smo i sami bili svjedoci. Borba za Agrokomerc se utopila u borbu za utopljenje članova Udruženja u Stranku Laburista, za koje vrijeme je u šutnji Udruženja glavnina imovine Agrokomerc u srcu Velike Kladuše rasprodata i rasparčana, Udruženje je bilo mrtvo-hladno sve do donošenja odluke po preuzimanju vlasti u Vel. Kladuši od strane Laburista da se ovom Udruženju dodijeli lova, 50.000 KM za početak.

Eto, dobismo nakon toga ‘redovnu skupšinu’ i nove-stare zaključke. Pored redovne ‘borbe za Agrokomerc’, tu su još ‘aktivan’ rad na zvaničnom provođenju Odluke Doma za ljudska prava BiH da dioničari dobiju svoj dio kapitala u Agrokomercu, koji, kako je utvrdila međunarodna revizijska kuća Deloitte Touch iznosi 30 miliona KM, tu je aktivnost na utvrđivanju stvarne vrijednosti dioničarskog kapitala u Agrokomercu, a jedan od prioritetnih zadataka biće i uključenje Udruženja u reviziju izvršene privatizacije i poslovanja Agrokomerca te već viđena i čuvena ‘zaštita imovine Agrokomerc koja se prodaje u bescijenje’.
Novi a stari predsjednik Skupštine Udruženja je Ibrahim dr. Mujić koji se inače uvijek ‘ukaže’ kao Gospa kad se ukaže i lova, drugačije on i ne zna i neće raditi nigdje i ni za koga a predsjednik Upravnog Odbora Udruge je Enver Munjaković, također odviše poznat iz ovog Udruženja koji je najavio veću zaštitu imovine Agrokomerc, zatim Sulejman Ćufurović, već viđeno. De javu!

Šta se radilo i kako se prespavalo ovih godina dok im ispred nosa rasprodaše i fabrike i zemljište a oni ni ‘habera ni glasa’, ne bi obznanjeno. Ma ne bi čak ni Mirveta Beganovića i njegove čuvene parole koju je nekad sa ponosom nosao po čaršiji i sprečavao izvršenja sudskih odluka na kojoj je pisao ‘Agrokomerc je suviše plemenit konj da bi  ga svako jahao’. Već dugo on sedla i jaše druge parole u stranci i u parlamentarnim klupama dok je zvanično Sarajevo odavno u sedlu Agrokomerca.

photo : sa Skupštine Udruženja nezaposlenih dioničara Agrokomerc jula ’17, s lijeva – Sulejman Ćufurović, dr. Mujić Ibrahim, Enver Munjaković, arhiv