Gdje su pravni ‘eksperti’ propale revizije na presudu protiv Srbije?

 

Početkom ove godine Bakir Izetbegović je krenuo u snažnu medijsku ofanzivu pokretanja revizije na presudu protiv Srbije, preko ‘nevladinih udruženja’, svojih produženih ruku vlasti i svojih medija, pored protivljenja većine bh političkih partija i međunarodne zajednice koji su upozoravali da takav postupak nema šansu kod Međunarodnog Suda pravde u Haagu, i u ‘pet do dvanaest’, pred sam kraj isticanja roka za reviziju od deset godina koji je isticao krajem februara 2017 godine.

Pored ovakvog neodgovornog i traljavog odnosa prema reviziji i samim žrtvama genocidau BiH kojim se dopustilo da se deset godina ništa ne radi na reviziji a onda u zadnji čas se ide sa takvim zahtjevom, sumnja u uspjeh revizije se iskazivala i nečistim statusom Sakiba Softića, agenta BiH kod tog Suda kao i činjenicama da faktički BiH nema novih dokaza u ovom postupku okončanom 2007 godine , međutim SDA je medijskim linčom i pritiskom sakupila pedesetak pristalica pokretanja revizije u Sarajevskoj Vijećnici, uključujući obavezno Islamsku Zajednicu BiH i revizija je podnešena uz snažno zaoštravanje krize u bh vlasti i u odnosima sa Srbijom.

Kao što znamo, revizija je odbijena, odbačena, kako god hoćete, i prije razmatranja, promptno, nekoliko dana po njenoj predaji, uz obrazloženje da Softić nije ovlašteni agent BiH jer nema saglasnost države BiH a postojeća koju je imao u vrijeme postupka iz 2007 je istekla, o čemu je Sud već prije pokretanja revizije obavijestio Predsjedništvo BiH. Zbog svjesnog laganja javnosti i poigravanja sa genocidom i žrtvama, zbog očiglednog paralelizma u funkcijama vlasti Bakir Izetbegović nije odgovarao, Sakib Softić je ugovorenih 150.000 KMa naplatio prisilno putem tužbe koju je povukao po naplati, javnost se još nekoliko mjeseci ‘koprcala’ u osudi ili odbrani NJ.E. Bakira, kako su ga u pozivnici organizatori podnošenja revizije nazvali i na sve je ‘stavljena tačka’. Zaboravljeno.

Klasičan primjer ponašanja vlasti : kad hoće nešto da se ‘čuje’ onda toga ima na pretek, kad hoće da se o tome ne govori nastupa mračna ignorancija.
Dobro, to već znamo, ali poanta je u nečemu drugom. Bakira smo ‘apsolvirali’ i još će mo, u njegovom Tužilaštvu i njegovom Pravosuđu izlišno je očekivati bilo kakve posljedice ovakvog njegovog vratolomnog poteza, Sakiba Softića također, čak je podnešena Tužilaštvu i krivična prijava protiv njega za zloupotrebu i prevaru o kojoj Tužilaštvo neće ništa i nikad progovoriti do zastare predmeta prijave, ali šta je sa ostalim ‘ekspertima’, učesnicima u timu za pokretanje ove revizije?
Pored Munire Subašić koja je po rođenju tu, kad za SDA zatreba bilo šta na relaciji Sarajevo-Haag, važna karika u ovom cirkusu sa revizijom je i Fadila Memišević koju niko i nigdje ne spominje. U postupku pripremanja revizije ova predsjednica koja rukovodi sa SDA nevladinom udrugom ‘Pravda za mir’ bila je svaki dan u novinama i na TV, obećavala uspjeh revizije, pozivala se na strane pravne stručnjake, organizovala je skup u Sarajevu na kojem je donešena odluka da se ide u reviziju, isplaćivala je Softiću sve što bi naložio Izetbegović pa bi bio osnovni akademski ‘red’ da je neko upita šta sada i gdje smo sa odbačenom revizijom, koliko je para spiskala u toj ludosti i da li će odgovarat ikom za takav svoj rad osim Bakiru?
Tim prije i više jer je izjavljivala kako je pokretanjem revizije ‘misija uspjela’ a vidjeli smo da nije.
‘Moram da kažem da smo u našoj misiji uspjeli. Mi smo finansirali našu tužbu i ostalo je još nešto sredstava da finansiramo reviziju. U ovih deset godina od presude kojom nismo bili zadovoljni, puno smo radili u fondaciji. Svi članovi UO su volonteri, ali smo radili permanentno. Imali smo jako dobru saradnju sa kabinetom gospodina Izetbegovića, posebno u posljednje dvije godine..’

Nadalje, pored Fadile, gdje su i šta o samoj neuspjeloj reviziji imaju reći pravni stručnjaci najavljivani kao dio ‘ekspertnog tima’ i koliko su oni u ovoj transakciji zaradili?  Mislim na gospodina David Scheffer-a iz SAD-a, Phon van den Biesen-a iz Holandije, Francuza Alain Pellet-a te Italijana Paolo Palchetti-a, poznata imena i pravne stručnjake koji su najavljivani kao autori revizije i dio ‘ekspertnog tima’. Od svih njih, nešto malo se ‘čulo’ od američkog profesora prava na katedri u Chicago, Il – Scheffer-a, koji je poslije odbačene revizije izjavio da ‘nastavlja sa radom’, ‘da još nije sve izgubljeno‘ dok je o samom potezu Haaga bio prilično stidljiv i suzdržan.

Da li su članovi ovog ‘ekspertnog tima’ izmanipulisani, da li su uopšte išta i uradili u ovoj reviziji, ne znamo detalje, osim Amerikanca, nijedan drugi se nije nigdje oglasio nijednom izjavom pa postoji velika mogućnost da su izmanipulisani objavom njihovih imena kao i kompletna bh javnost. Ili su plaćeni da ćute. U kontekstu američkog stručnjaka prava i njegove tvrdnje ‘da još nije sve gotovo’, bilo bi zgodno čuti šta još ima ‘da nije gotovo’ i kad će biti gotovo, budući da takva tvrdnja znači da se na reviziji još radi. Iako po odbijanju revizije, pravno gledajući se tu nema šta više raditi do predmet staviti u arhivu. Osim ako se ne treba potrošiti još koji milion sa udruge ‘Pravda za mir’, predsjednica Fadila Memišević je javno rekla kako para ne fali i kako joj stižu zahtjevi skoro svakodnevno i sa svih strana.

photo : strani i naši ‘eksperti’, David Scheffer drugi s lijeva gornji red, do njega Munira Subašić. Fadila Memišević dolje, desno