Američki student uhapšen u Sjevernoj Koreji umro po izručenju Americi

 

Američki student Otto Warmbier, star svega 21 godinu, preminuo je jučer, ubrzo poslije izručenja Americi od strane vlasti Sjeverne Koreje. Vlasti Kim Yong-a su svoj čin ekstradicije nazvale činom ‘milosrđa’ i dobrote, prethodno prošle godine, osudile su ovog studenta na 15 godina teške robije prisilnim radom zbog krađe jednog propagandnog postera iz hotela.
Tipično Sjeverno-Korejski, zar ne?

Međutim, ima i ponešto tipično američki, a što se prešućuje.
Smrt ovog djeteta mediji u Americi su iskoristili da još jednom prikažu Sjevernu Koreju kao zemlju diktature i bezvlašća, kao neprijatelja Amerike, da pokažu prijetnje, u šta se uključio lično i predsjednik Donald Trump. Zaprijetivši uz izraze saučešća porodici da će ovo biti ‘poslednje’ što je Sjevrena Koreja učinila.
Je li dovoljno?

Mislim da nije. Iako manje-više poznajemo Sjevernu Koreju, njene tradicije, zakone i postupke, kao i želju Amerike da nađe bilo kakav razlog za intervenciju, za osudu svakako, pored onih silnih proba raketa i nuklearnih uradaka slične vrste, u američkim medijima se prešućuje činjenica da je za ovakav brutalan kraj jedne mladosti kriva pored Sjeverne Koreje i Amerika. Konkretnije, njena crkva, još konkretnije Metodistička crkva ‘Ujedinjenog prijateljstva’ iz države Ohio.

Koja je, da se zna, mladiću obećala da će mu, ako joj ukrade i donese poster zbog kojeg je osuđen i vjerovatno mučen do kome, dati nov auto a njegovoj porodici 200.000 američkih dolara. Usljed čega je student, a što je i javno priznao u toku suđenja, jer mu je porodica slabog imovnog stanja ukrao plakat kojeg je njegova mama, članica crkve trebala predati crkvi, i to zadnji dan predviđenog boravka u Sjevernoj Koreji. Na plakatu je pisalo “Naoružajmo se čvrsto Kim-Yong-il-ovim patriotizmom!”. Fraza “Kim Yong-Il-ov patriotizam” koristi se za slavljenje pokojnog vođe nakon njegove smrti. Njegov je nasljednik Kim Yong-un opisao slogan kao “kristalizaciju socijalističkog patriotizma”.

Sada, crkva se ne oglašava, niti će joj iko spotaknuti povredu ljudskih i demokratskih prava, što se Sjevernoj Koreji s pravom može pripisati, niti se iko zapitao šta će crkvi takav poster? Čiju sadržinu je crkva morala saznati još prije krađe u kontaktu sa jadnim studentom.
Dakle, jeste Sjeverna Koreja faktički ubila ovog mladića, međutim da crkva nije poster tražila i obećala nagradu, ne bi sada imali jedan mladi život u Americi manje. Niti jednu prijetnju Sjevernoj Koreji više.
photo : američki student Otto Warmbier prilikom deportacije u Ameriku, arhiv