Kaže Fadil Novalić, naš ‘oprosti Fadil’ premijer za TV N1 da bi se trebali umjesto sistemskog načina rješavanja problema u Bosni opredjeliti za ‘sadaku sistem’. Poslije jedne donatorske večeri gdje je sakupljana lova za socijalu Roditeljske Kuće, ovo pravilo u Bosni bi trebalo pretočiti u zakon.
Ako fali penzija, a fali, organizuješ donatorsku večeru i eto para. Ako fali borcima ili radnicima, ili zdravstvu, a fali bezbeli, uradiš isto. Eto love, ‘ko pljeve’, ko ima srca da ne pruži ispruženu ruku.

Fadila Novalića, SDA aparatčika a premijera sunce ti žareno, treba izmisliti i izmišljati svaku noć. Ako ga nema. Takvog majka ne rađa. Državne pare sakupljene od raje i one iz kredita će mo troškariti a potrebe raje će mo rješavati sadakom. Elhamdulillah. Ne zna čovjek da libi plakao ili se smijuljio, opredjelićemo se za ovo drugo, šta nam preostaje. Jer Fadila IMA.

Život u Bosni Veseloj inače nije ništa drugo nego život na sopstvenu odgovornost. To je naš ozbiljni vic, naš ‘galgen humor’ u kojem uživamo i sa čim živimo. Ako mislite da se Fadil sa nama zajebava niste u pravu, on je živo ozbiljan. Sjetite se samo ove prošle zime i odrona na putu Bihać Bos. Krupa. Onog kad je put ugrožen u tolikoj mjeri a vlast u Sarajevu umjesto popravaka izradila saobračajni znak ‘vozite se na sopstvenu dgovornost’ i nasadila ga ponosno da ga svako vidi. Naravno, jeftinije je od stotina miliona koje se uzimaju kroz razne akcize (ah, te famozne i nikad prežaljene akcize) poreze i razreze, isprintati znak i usaditi ga pored puta, ostatak spičkati po svom ćeifu. Pa ko hoće da se vozi neka se vozi ali mi nismo krivi! Kao kad ti prodaju lijekove pa natrpaju čitavu knjigu svega onog što bi ti se moglo desiti kroz ‘stranjske učinke’ a lijek debelo naplate. A ti nemaš puno izbora boli te, ili se moraš voziti.

Inače, u Bosni je sa Fadilom veselo, ne može veselije. Može, može. Eno, Bakir Izetbegović prije neki dan izjavi kako se kod nas svaki dan na hiljade zapošljava, ‘samo mi to ne osjećamo’. Naravno da osjećamo, prema poslednjoj tv anketi tv ‘Face’ preko 80% građana BiH bi zdimilo vani da može, da nije mukotrpnih papira, taxa i ambasadorskih zahtjeva i carina. Osjećamo to i kroz zdravstvene usluge koje su svaki dan sve tanje i sve skuplje i gdje se Pravilnicima uređuju naše bolesti i operacije, sve preračunato u hiljade KMa. Pa ko voli živjeti neka preuzme išta na svoju odgovornost. Ili neka organizuje donatorske zabave, ko bi imao srca da ne dadne što crkavice za bolest.

Osjećamo mi našu ‘odgovornost’ svakodnevno i kroz gašenja državnih škola a otvaranja nekih privatnih, Turskih ili Arapskih, mi smo vlastito odgovorna nacija. Znači, za sve što ti treba, sam si odgovoran. Osim državi danak moraš davati, ako ne daješ, opet si pred ‘sopstvenom odgovornošću’ da zaglaviš u zatvoru ili da ostaneš bez firme ili kuće. Osjećamo mi Fadila i kroz povećanje cijena, i on nas osjeća. Za cigarete, brinu se o našem zdravlju, za akcize, brinu se o putevima, za grijanje, brinu se o povećanju računa u ljetnom periodu. Svuda se osjeća Fadil. Ako se ne osjeća On, eto evropskih nabiguza tipa Wigemarka EU ambasadora koji će nam pojasniti ovu osjećajnost.

Možda je Fadil samo naša kolaterlna šteta a to baš i ne osjećamo. Sadaka je naš ‘modus vivendi’, treba pod hitno donijeti Zakon o sadaki. Jer ‘fercera’. I treba manje jesti, piti kafu ili telefonirati. Jer, opet će nam Fadil prosvijetliti putokaze naše opstojnosti.

Jedan od načina ‘sadaka sistema’ je vidljiv i kroz ove javne žderačine uz Ramazan. Vidite da je Fadil dobrim dijelom u pravu. Ko recimo, može reći da nema para a organizirati 2000 obroka na jednom mjestu. Na trgu, ispod, iznad mosta, u parku, na harmenu, po planinskim brežuljcima Zenice ili u šumarcima. Svuda gdje se dobro vidi i čuje. Znači, ima se, ‘more se’. Hoće se. Kod nas su sadakom zaraženi čak i studenti stipendisti, i oni doniraju za iftar, Bog te malov’o. Ljudska bh duša nema granica, zna to Fadil. I sve to radimo na sopstvenu odgovornost. I po svom ćeifu.

Zato, neka nama našeg Fadila. I Bakira, i Reisa. Oni uopšte nisu za zajebanciju i šegu. Mi smo stvoreni za to. Na vlastitu odgovornost, kao kad potpišeš papir pred operaciju. Pa šta bude, bude. A unaprijed se zna šta će biti. Sačekajmo oktobar iduće godine i sa prvim biračkim listićima će mo vidjeti ko oprašta.

photo : saobraćajni znak federalne vlade Sarajevo, putujte na sopstvenu  odgovornost, arhiv