A gdje je završila koka ?

Prije par dana vijesti iz zavičaja su objavile kako je jedna koka u mjestu Šturlić kod Cazina snijela ogromno jaje, težine 177 grama. Neki portali su prenijeli da je bilo teško čak 220 grama, sretna porodica čiji dom je dijelila još sretnija koka nisu mogli sakriti sreću i zadovoljstvo podjelom ovako fine vijesti.

Fala Bogu, da bar nešto fino čovjek može pročitati, mada ovo sa ovako velikim jajima i nije baš nešto ‘šokantno’ i nije neki exclusive.
Jer, onomad poodavno, u jednoj kineskoj provinciji (Gu ej Xou, ili tako nekako), prema objavi tv Hong Kong, koka je snijela jaje teško ravnih 200 grama, dok je prema Guinness knjizi rekorda, zabilježena i težina jajeta od 340 grama. Snijela ga je koka sa jedne farme u mjestu Lanchashire u Zapadnoj Engleskoj. Dok je po istoj knjizi koja bilježi i ovakve luckaste a i puno ozbiljnije rekorde zabilježeno da je najveće jaje snijela ženka noja u Švedskoj teško 2,5 kg.
No, vratimo se jajetu iz Cazina, iz njegove blizine, jajetu iz Šturlića, mjestu koje je do pojave ovog gigantskog jajeta više bilo poznato po Ajki iz Šturlića i njenim ljubavnim jadima. ‘Lipa cvića, lipa cvića naokolo Bišća, sadila ga Ajka iz Šturlića…’

Otkud i kako ovako veliko jaje, kad je prosječna težina kokošjeg jajeta 60 gr, ne računamo ova novija koja kupujemo i jedemo, ona su ispod svake težine i mjerila, više liče na jaja grlice ili goluba?
Nezvanično, anonimni izvor Cross Atlantica iz Cazina javlja da su u pitanju projekti Mirsada Veladžića, profesora i političara, pa i doktora koji već dugi niz godina na biotehničkom fakuletu u Bihaću izučava metodu dobivanja gigantskih jaja. Koja su u narodu već dobila ime ‘Mirsadova jajca’. Za njegove oglede i opite država daje ogromnu lovu, pa samim tim i ovakva ‘Mirsadova jaja’ moraju biti velika i gigantska. Brat/bratu najmanje 200 grama. I moraju biti ukusnija, i sa bar nekoliko žumanaca i sa duplo više bjelanca.

Vlanici i kokoške i jajeta nisu htjeli komentarisati bilo kakvu vezu između njihove koke, jajeta, Šturlića i profesora Veladžića.
Niti su željeli otkriti kako je koka uspjela snijeti tako veliko jaje.
Međutim naš izvor nakon provjera i istraga javlja da je koka jaje snijela carskim rezom. Nažalost, drugog izlaza nije bilo.
A šta je bilo sa kokom?
Eh, jadna koka.

photo : ilustracija