Islamizacija Bosne i ‘zeleni termiti’ BBI Banke zvane ‘Muslimanka’ u Sarajevu

Vijesti iz BiH, tačnije iz Federacije BiH vežu se uglavnom uz Milorada Dodika, bilo svakodnevne bilo ove najnovije uz izrečene mu sankcije od strane američke administracije. Gdje se u svim medijima priželjkuju osim američkih, sankcije i iz EU. Posebno u tome prednjači ‘Slobodna Bosna’, nekad veoma popularan sedmični printani list koji se prestrojio na elektronsku verziju i u njemu urednik Senad Avdić. Ovo oštro, kritično i odlično pero, otkad mu SDA uposli suprugu na ambasadorsko mjesto, načisto je ‘otupilo’. Prijeteći da uz list ‘Stav’ turskog osnivača postane glasilo Bakira Izetbegovića i njegove klike.
Bez namjere da se brinem o Dodiku, ukazujem kako se previše pažnje poklanja susjednoj avliji, zanemarujući svoju, ali očigledno po zadatku.
Uz napomenu da je osim Dodika pod sankcijama velik broj bošnjačkih ‘lidera’ i ljudi u vlasti, počev od Hasana Čengića predsjednika Odbora Islamske Zajednice BiH, ali naravno o tome se šuti sa povodom i razlogom, čak više, ‘naši sankcionaši’ su naši heroji.
Kao recimo Amer Bukvić, direktor Bosnia Bank International, skraćeno BBI Bank, poznatije kao banka ‘Muslimanka’. O ovom mladiću uspješnom direktoru se pišu medijski eseji iz dana u dan, a prešućuje se da je zbog ove Banke BiH u velikim problemima i čak pod jednom vrstom sankcije. Ma, znate onu našu priču o MoneyVal ‘crnoj’ ili ‘sivoj’ isti, na kojoj ‘i jesmo’ i ‘nismo’, ili nismo na ‘crnoj’ već samo na ‘sivoj’ listi. Nijanse.
Sankcije koje su izrekle evropske institucije preko Moneyval Komiteta zaduženog za praćenje pranja novca ili finansiranja terorističkih organizacija su navodno skinute dok one od međunarodne institucije FATFa grupe koja brine o finansiranju terorizma i pranja novca još traju.

Mladi SDA kadar Bukvić, inače sin nekadašnjeg bh ambasadora završio je školovanje u Maleziji a prema pisanju ‘Avaza’ na čelo ove arapske Banke u Bosni je došao preko Izetbegovića. ‘Avaz’ ide i dalje pa tvrdi da se radi o sprezi kriminala i korupcije u posebnoj ‘halki’ gdje BBI i Bukvić zauzimaju posebno mjesto u islamizaciji BiH.
Umjesto ‘kriminalnih krugova kriminala’ OHRa od prije nekoliko godina u kojima je svoje mjesto našao i Radončić Fahrudin, ovdje se govori o ‘halki’ gdje je u vrhu Bakir a u ostalim /h/alkama ekipa oko njega, Čampare, Arapi, Zvizdići i ostali….
Banka je osnovana oktonbra 2000 godine a suvlasnici i osnivači su  Islamic Development Bank sa sjedištem u Džedi, Kraljevina Saudijska Arabija sa 45,46% dioničarskog kapitala, Dubai Islamic Bank sa sjedištem u Dubaiu, Ujedinjeni Arapski Emirati sa 27,27% dioničarskog kapitala te Abu Dhabi Islamic Bank sa sjedištem u Abu Dabiu, Ujedinjeni Arapski Emirati 27,27% dioničarskog kapitala. I banka posluje po islamskim, šerijatskim propisima, a funkcioniše da se zna, u Bosni, sekularnoj i građanskoj državi.
Banka ima i glavno tijelo koje se zove ‘šerijatski odbor’ u čijem sastavu je i Reis, vrhovni poglavar Islamske Zajednice BiH, prvi put se za nju ‘čulo’ ne po tome što posluje po ‘halal’ sistemu, što će reći ne obračunava kamate ali uzima proviziju, što mu dođe isto, već kad je u prostorijama prve poslovnice otvorila ‘prostoriju’ za klanjače i postače po čemu je prozvana ‘Muslimanka’. Banka je inače glavni organizator Sarajevo Business Foruma, manifestacije koja se već nekoliko godina za redom organizuje u Sarajevu sa namjerom ‘da privuče investitore’ i gdje uglavnom dolaze šeici i arapski bankari, za bliže i šire informacije upitati Bakira Izetbegovića koji je na tom forumu obavezno ‘prva faca’.
Pred kraj prošle godine ova Banka je po prvi put i među prvima na Balkanu, na sarajevskoj berzi uvela ‘islamski index’ poslovanja u skladu sa šerijatskim pravilima kao u Turskoj i kao što rade banke u arapskim zemljama.
Od ukupnog broja kompanija na listi koje ispunjavaju minimalne uvjete koje je propisao Šerijatski odbor BBI banke, njih 25 ulazi u sastav SASX-BBI indeksa. Sarajevska berza je u saradnji s BBI bankom prva berza u Jugoistočnoj Evropi koja je lansirala islamski indeks. Početna vrijednost SASE islamskog indeksa bila je 1.000 indeksnih poena, a u sastav indeksa ušlo je 25 kompanija.
Da bi neka od kompanija na sarajevskoj berzi poslovala po ovom šerijatskom modelu bankovnih i berzanskih transakcija, mora ispuniti određene uslove, nešto slično kao za certifikaciju ‘halal’ proizvoda privrednih i trgovačkih kompanija. ‘Šeik’ Bukvić koji je vječito po Bliskom Istoku, gdje je 2014 i dobio ‘prestižnu’ nagradu nazvanu po Kralju Saudi Arabia/e ‘kao jedan od 500 najuspješnijih menadžera i biznismena’, svoju ‘misiju’ uspješno realizira u Bosni. A ona kaže, ući u sve pore društvenog života, od studenata do vrha vlasti. Tako ova banka dijeli kredite studentima, sklapa Sporazume sa vladama Kantona, otvara podružnice u svim Kantonima, zapošljava odlične studente, daje konsultacije u poslovnim transakcijama, a cilj joj je i ‘okrupnjavanje zemljišta’ osnivanjem posebne Korporacije u tu svrhu, kako najavljuje direktor Bukvić.
Po ovom šerijatskom indexu banke već na sarajevskoj berzi posluje 25 kompanija i institucija, među njima ‘se izdvajaju ‘Bimal’, ‘BH Telecom’, ‘Bosna Auto’, ‘Bosnalijek’, ‘Centrotrans-Eurolines’, ‘Energoinvest, ‘Enker’, ‘Unis Ginex’, ‘JP HT Mostar’, ‘Igman’, ‘Ingram’, ‘Iris Computers’, ‘JP Elektroprivreda HZHB’, ‘JP Elektroprivreda BiH’, ‘Sarajevostan’, ‘Tvornica cementa Kakanj’, ‘Pobjeda Tešanj’, ‘Rudnik soli Banovići’, ‘RMU Banovići’, ‘Šumaprojekt Sarajevo’, ‘Solana Tuzla’, ‘Vispak’…
Dakle, ‘halal’ nam je osim u dječjim vrtićima, školama, hotelima, fabrikama hrane za ljude i životinje i fitnes centrima /dobro/došao i u banke, u srž velikih kompanija.
Dok mi slavimo ovu ‘futurističku’ viziju šerijatske banke koja polako ali ciljano osvaja Bosnu, svi ‘zaboravljamo’ da je Bosna sekularna i građanska država, te da je ‘Moneyval’ i FATF upravo zbog te banke, prvo od strane njemačkih banaka a onda i drugih novčarskih institucija, ukazao na ‘sive’ i ‘crne’ liste u našem okrilju, na pranje novca i finasiranje terorizma. Tako je red i zakon.
Možda se pod plaštom uspješnosti direktora Bukvića čije djelovanje novinar i publicista Latić naziva djelovanjem ‘zelenih termita’ krije i tajna neuspjeha SIPAe i ostalih bezbjednosnih agencija u BiH u sprečavanju kupovine zemljišta po Bosni od strane Arapa i fiktivnih arapskih kompanija, budući da je ta akcija kao i mnoge prije i poslije nje, zamukla u mraku šutnje.
Iako su fino u medijima pojasnili da je riječ o preko 400 fiktivnih pravnih lica koji su se pojavili kao kupci nekretnina a da ih uopšte nema u registru kompanija..
Bilo bi zgodno zaviriti u ‘papire’ ove bh ‘halal’ Banke pa vidjeti nisu li koje transakcije oko kupnje tih nekretnina išle i preko nje. Jer banka je pravo čudo, tvrde i mediji i njen direktor.
Koji planira od Sarajeva a preko i uz pomoć Banke, napraviti Dubai.

photo : Amer Bukvić, direktor BBI Bank u Sarajevu