Nazovi “3 M” radi merhameta

Sa pažnjom, krajiška a Boga m i i cijela bh javnost, prati zbivanja i poteze opštinskih vlasti, šta god da rade. Ne treba podsjećati da je to sve zbog činjenice da zvanično Sarajevo i zvanični Bihać uy manje zvaničan ostatak DNZ partijice ne mogu oprostiti niti zaboraviti izbornu pobjedu Fikreta Abdića na prošlogodišnjim lokalnim izborima i njegovu kandidaturu na mjestu načelnika.

Iz Sarajeva, ništa novo, međutim kakve su (ne)prilike ni iz Velike Kladuše.
Iako je rano za bilo kakvo tumačenje i ocjenu Abdićevih poteza jer treba sačekati bar ‘akademskih’ sto dana rada i načelnika i novoizabranog opštinskog vijeća, vijesti koje dolaze iz Krajine nagovještavaju da se neke posebne promjene ne naziru.

Ali zato, ono što je primjetno to i para  oči i uši. Kao što je zadnja vijest, koja i nije veliko iznenađenje a što će mo pojasniti kasnije, kako Velika Kladuša dobiva Javnu kuhinju, i to ne bilo kakvu koju osniva neki tamo Merhamet, Karitas ili Centar za socijalni rad, već Javnu kuhinju čiji je osnivač Opština.

Abdić je u svom programu još prije pobjede na izborima naglašavao ‘borbu za sirotinju’, Javne kuhinje su bile njegovo opredjeljenje i u vrijeme Autonomije, kada je zagovarao takve kuhinje u svakoj Mjesnoj Zajednici, stoga ni ova vijest o spašavanju siromaha ne bi bila novost da nije potvrdila kako se teško ili nikako odriče svojih dosadašnjih navika. Jedna od njih je i njegova ‘slabost’ prema ugostiteljima Velike Kladuše. Naime, ova kategorija biznisa je u ratu bila u povlaštenom položaju, skoro svi ugostitelji su bili u bezbjednosnim službama APZB i direktno uz Abdića. Počev od Fikreta Kudića ‘Mornara’ pa preko Keserović Dragana ‘Drivera’ i tako redom i listom. Ovaj dvojac je zbog te veze sa Abdićem na kraju u Rijeci ušao u sukob i razlaz od kojeg se još ni jedan nije oporavio i opštepoznate su face, međutim valja napomenuti da su o njegovoj bezbjednosti pored njih brinuli još i Kekić Sulejman, pa umrli Koštić Dževad, zatim Koštić Miran, pa Kapić, pa Hrnčić … sve sami vlasnici ugostiteljskih objekata.

Osnivanjem Javne kuhinje koja odluka će se naći na dnevnom redu Opštinskog Vijeća 26. ovog mjeseca, još jedan ugostitelj ‘ulazi’ u fokus Abdića a to je Mujakić Mujo. Za one koji su van Kladuše, riječ je o biznismenu čiji restoran ‘3M’ je veoma dobro poznat kladuščanima, po čemu ga narod više poznaje nego po njegovom imenu, čija slika sa Abdićem se prvi put javno pojavljuje u medijima novembra prošle godine iz Sarajeva, kada je Mujakić u prisustvu delegacije iz Velike Kladuše putovao tamo na ceremoniju preuzimanja certifikata načelnika poslije izborne pobjede.

Da li je odluka o osnivanju Javne kuhinje ispravna ili ne, ne možemo cijeniti budući da u javnost nije plasiran podatak o potrebama dokumentovan brojem korisnika ove ‘socijale’, međutim ovaj vid merhametluka je inače ‘brand’ BiH, po čemu se prepoznajemo, ali možemo i prepoznajemo ovu ‘slabost’ Abdića prema ugostiteljima, budući da je na svoju listu dodao još jednoga, osim ranije poznatih sa liste.
Iako je pomoć sirotinji potrebna, usuđujemo se reći kako se ona može iskazati i na drugi način, recimo zapošljavanjem i izgradnjom fabrike umjesto merhameta, iako je ovo dodatni trošak za Opštinu, u zraku ipak lebdi i neizbježno pitanje koje glasi. Ako već treba i ako Velika Kladuša zaslužuje da ima Javnu Kuhinju, zašto joj sjedište mora biti kod Muje ili bilo kojeg drugog ugostitelja, ima li tamo ikakav opštinski prostor pa makar i u Centru za socijalni rad, ili kod nekog od ‘običnih smrtnika’, da ne kažem kod kakvog siromaha, kad je već riječ o pomoći sirotinji?

­Zluradi i nedobronamjerni se mogu (sa pravom) zapitati da li ima ikakve veze slikanje Mujakića sa Abdićem u Sarajevu sa korištenjem njegovog prostora u svrhu rada Javne Kuhinje ili je to sve plod mašte političkih neprijatelja da se onemogući pomoć sirotinji?
Jer, Mujo Mujakić nije sirotinja, a eto, ovim činom će uz sirotinju profitirati. Osim ako ne ustupa prostor sirotinji uz merhamet. Onako, for free, za džabe. U šta čisto sumnjam.

photo : Mujo Mujakić ( u krugu na slici) u društvu Abdić Fikreta, Sarajevo, novembra 2016