Ili : ne pada ‘triska’ daleko od klade

Svi smo zasigurno umorni od ponavljanja, čak i onog novinarskog, pa smo već zaboravili kako je bivši Reis efendijica Mustafa Cerić na fin i suptilan način došao do stana u Sarajevu koji se mjeri stotinama kvadrata. Više se smijemo njegovim novokovanicama bosanskog jezika tipa ‘Hižaslav’ (Bajram) ili ‘antibosnitizam’ – antipatriotizam.

A priča je jednostavna. Muslimanski Papa Cerić koji se oprobao i kao kandidat za člana bh Predsjedništva na prošlim opštim izborima ‘iz reda Bošnjaka’ (sjetimo se njegovog javljanja iz Muzeja NOBa u Jajcu i sličnih ‘ispada’), zauzeo je ništa manje ni više nego stan-kuću bivšeg generala partizanske vojske Rate Dugonjića. ‘Omrznutog generala još omrznutije vojske-partizana, iz onog vremena mračnjaštva’. Stan je platio svega 25,000 KMa (što će reći 121 KM po kvadratu, budući da je stan šestosoban od 213 m2) i ‘brat bratu’ bi gla platio preko stitinu hiljada, sve uz pomoć sarajevske firme ‘Hidrogradnja’ i Opštine Centar Sarajevo i ljudi u vrhu bh vlasti. Uz čiju pomoć je stan inače vlasništvo predsjedništva države BiH prešlo u vlasništvo firme ‘Hidrogradnja’ koja je za ovu zgradu dala u zamjenu dva troiposobna stana, jedan u ulici Svetozara Markovića veličine 97,2 m2 i drugi na Višnjiku (Takovska) veličine 91,65 m2, nakon čega je pod ‘čudnim okolnostima’ stan poštao opštinski, napušten i spreman za otkup. Da bi to slatko Cerić otkupio po bagatelnoj cijeni. A onda, nakon adaptacije u koju je Islamska Zajednica uložila 38,000 KMa, efendijica je još 23 m2 ‘dogradio’ u vidu garaže.

Pa sad, vi meni recite koliko je teška bijela ahmedija i koliko se isplati voljeti Bosnu na Cerićev način.

O uspješnosti Cerića često smo pisali, čovjek zna kako naplatiti i vjeru i patriotizam, jedan od poslednjih načina je i ‘srebrenički cvijet’ preko ‘nevladine udruge’ ‘Gračaničko keranje’ u vlasništvu Cerićeve sestre i supruge Azre.
I recite mi koliko košta Hižaslav, i koliko treba uložiti truda u odbrani Bosne, gdje se ovaj kriminogeni i nezakonito izabrani Reis dokazao i još uvijek dokazuje.

A da ‘triska’ iliti na bosanskom : iver neće daleko od klade, potvrđuje i ova sprega u vlasti i stambenoj politici. Zet Mustafe Cerića Vedran Mulabdić, kandidat Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, kao što znamo ‘naš’ je ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, dok mu je ‘ženka’ Amina djev. Cerić zaposlena u Direkciji za ekonomska planiranja Vijeća Ministara BiH.
I slučajno je (starija) kćerka Mustafe Cerića, ’emeritusa’ i akademika islamske mafije.

Ali nije u tome poanta, ono što sam htio reći u vezi drveća, balvana i klada je ovo. Vedran (ja lijepog bh muslimanskog imena po mjeri Cerića) je, iako nije u ratu u BiH uopšte bio u Bosni niti ju je branio, na sličan način kao i punac Mustafa, ‘odbranio’ svoj veliki stan u Šipu. Stan je borački, namijenjen isključivo za borce ArBiH a Vedran koji nije bio ni sata u boračkim redovima, živi životom borca u ugodnom i prostranom stanu.
I još nas čuva, kao ministar naših unutrašnjih poslova.
Neće ‘triska’ od klade, kažem vam!