Bivši Reis Cerić : Cvijeće cvijeće, kupite cvijeće

Kod nas u BiH o kriminalu, korupciji i drugoj prljavštini se ništa ne može saznati dok ‘ne pukne tikva’ između jarana. Kao kod razvoda braka, dok traje brak je filmska bajka, kad se dođe do suda, onda je noćna mora i za stranke i za sudiju.

Imali smo očigledan dokaz fizike na relaciji Rifat Dolić-Abdić, evo, sad je očit primjer Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića. Prije toga mogli smo iz dana u dan pratiti medijsku prepisku Dodika i Izetbegovića, a još prije toga ono dopisivanje i pljuvačinu između bivšeg Reisa i nezvaničnog vođe vehabijau BiH Fatmira Alispahića. Pa je onda došla na red sapunica između Bakira i Čovića.

I tako redom i listom, sistem spojevih posuda funkcioniše dok  ne procuri.
Sad je, ovih dana ‘procurilo’ na relaciji Srebrenica-Sarajevo, kroz dokumentarni film portala ‘Žurnal’ i novinara Avde Avdića o zloupotrebama donacija za Srebrenicu i eto nam bivšeg Reisa Cerića i Ćamila Durakovića. Zna se, neće se ništa u Bosni desiti spektakularno, uostalom novine i ne pišu za tužioce koji to štivo ne čitaju, ali je veoma korisno za raju. Da se raja malo naslađuje i zabavlja.

To što je u ovom filmu dokumentovano kako se kradu donacije namijenjene povratnicima i ko je uzeo milione KMa neće zaintrigirati ni policiju ni tužilaštvo, ovi državni organi su zanešeni sasvim drugim brigama : kako ­sačuvati svoje i stolice svojih političkih mentora i vlastodržaca.

A film dokumentovano priča i podastire dokaze. Srebernica je oduvijek bila i ostala poligon za političku i vjersku moć. I za popuniti novčanik. Priča o srebreničkom cvijetu je posebna dimenzija, o tome je Cross Atlantic pisao više puta (vidi pod : ‘Srebrenički cvetak zanovetak’) a ona kaže kako na ovom simbolu Srebrenice i genocida familija bivšeg Reisa Cerića zgrće ogromnu lovu. Lično je to potvrdio i dobro medijski poznat sada bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković.

Recept je jednostavan, kao za kolače. Ideju Mustafe Cerića da svakom kači na rever cijetić Srebrenice, Mustafa je dao svojoj sestri Azemini Ahmedbegović koja je predsjednica udruženja ‘Gračaničko keranje’ a udruženje se dalo na posao. Žene sjede i heklaju a Cerić kači cvjetiće i uzima lovu. 5 KM po cvjetiću. Veli Ćamil da se znalo i po 15.000 cvjetova raskrčmiti pa izračunaj koja je to lova, a nigdje tragova o parama. A ko može odbiti cvijet Srebrenice?

Cerić je odmah, kad je to pročitao ‘udario’ po Ćamilu, jer u ovom udruženju je kao saosnivač i Cerićeva supruga Azra. Kao i onda kad ga je optužio Fatmir Alispahić da je uzeo lovu od udruženja ‘Svebošnjački Kongres’ ili tako nekako, pa ga izružio na sva usta, radujući se što Ćamil nije postao načelnik Srebrenice. Dakle, ‘spojeve posude’, dok je ćutao Ćamil, nismo to nikad javno mogli čuti. Sad čujemo onu poznatu iz ‘Valter brani Sarajevo’ : cvijeće cvijeće, kupite cvijeće. Blumen!

U priči u ovom dokumentarcu, važne role ‘dodijeljene’ su i ‘majci’ svih Majki, Muniri Subašić, očekuje se da se i ona ‘oglasi’, jer voda curi. Procurilo je tako da ona u filmu kaže na pitanje novinara da ‘uopšte ne zna gdje je udruženje kojim predsjedava već dvije decenije utrošilo nekih 300.000 KMa donacije od bh Telecoma. Naravno, Munira ne zna gdje su pare ali zato Munira zna gdje je vlast. Malo kod Reisa, maol kod Bakira, malo u Vukovar a malo u Brissel. Srebrenice ne fali a ni para. I tako iz godine u godinu, iz decenije u deceniju.

O prama ne zna ništa ni Naser Orić, kriminalac i ratni zločinac kojem sudske troškove plaća lično Izetbegović, kako je to sam potvrdio nakon Naserovog hapšenja u Švicarskoj i predaje Sudu u BiH, iako je po dokumentaciji u ovom filmu ovaj reketaš koji pištoljem utjeruje dugove po Sarajevu i okolici vlasnik nekoliko klaonica za kurbane u Sarajevu. Da se razumijemo, svi smo mi ‘kurbani’ kad nećemo da shvatimo da Islamska Zajednica BiH svake godine obavi pravi šverc sa kurbanima, gdje samo od kožica inkasira blizu milion KMa, ali ne može nas to opet promijeniti. Jer mi volimo biti žrtve.

Uostalom, ako je zvanično Sarajevo zbog Orića otkazalo posjet predsjednika Srbije Bosni, a jeste, nema se šta tu posebno dodati. Osim ako jednog dana ne puknu spojeve posude između Nasera i Bakira, kada će mo saznati i bliže detalje. Ali teko ‘nako’, da se malo zabavljamo.
Kao što se zabavljamo slušajući prepisku između Bakira i njegovih odmetnutih delegata predvođenih Senadom Šepićem ovih dana. Dok život ide dalje.

Beskrajno jednak i beskrajno isti ali naš. Upravo onakav kakav smo željeli i odabrali.