Ako Fikret Abdić i nije u bolnici, razboliće se ‘po službenoj dužnosti’

Netom održani lokalni izbori u BiH poslije 02. Oktobra jedino su u prizmi interesa na tri biračka mjesta u Srebrenici, Stocu i u Velikoj Kladuši, sve ostale vreće i glasova i glasača su već odavno zapečaćene i za bh vlast nebitne. U ova tri grada ‘slučaja’ koji su slučajem postali samo izbornim porazom SDA Partije, po svoj prilici još će se vreće sa glasovima prekopavati i prebrojavati sve dok se izborna volja ne izliže do nevidljivosti ili dok se u sve ne uvuče bh sudstvo i advokati.

Što se tiče Srebrenice, svi su izgledi da ni Sudovi neće moći pomoći ni Bakiru ni Ćamilu, dok će im kost u grlu zasigurno ostati zaglavljena i u Stocu gdje je svršenik Medrese i turski školarac Selmir Kaplan nakon plana sačinjenog u sarajevskoj tekiji nekadašnjeg komandanta mudžahedina u bh ratu Halila Brzine a sada derviš imena koji se teško izgovara na bosanskom jeziku koji kroji i kadrovsku politiku, uličarskom metodom osporio i izbore i svoju kandidaturu u tom gradu. Ostaje još Velika Kladuša najveća Bakirova rak/rana gdje je pobjedu načelnika odnio Fikret Abdić koju Izetbegović ne može nikako odsanjati, prebolivši veoma lako i spretno sve ostale poraze u čitavom US Kantonu, svuda osim u Sanskom Mostu.

Paralelno sa epidemijom ‘plavih jezika’ sirotih ovaca i ostalih članova familije stoke sitnog zuba koja je uslijedila odprilike u vrijeme izbora u USK, očigledno se virus ove opake bolesti stočnog fonda prenio i na sarajevsku vlast, potpomognutu gubitnicima u izborima iz redova prvenstveno DNZ partijice i ostalih opozicionih i nezavisnih kandidata. Što je sasvim i logično, mada sve ovo poslije izbora u Velikoj Kladuši više podsjeća na svinjsku gripu i svinjarije nego li na blejanje otečenih plavih jezika. Zašto i čemu tolika rasprava o zakonitosti  regularnosti kandidature Fikreta Abdića sada kad su izbori prošli i kad su glasači rekli svoje?
Već smo davno napomenuli da bi u slučaju Abdića vlast mogla čak ući i u rizičnu igru izmjene propisa samo i radi njega i sa ciljem da mu se po svaku cijenu zabrani ostvarena glasačka volja njegovog izbora, evo poslednji medijski istupi iz ‘Avaza’ a sada i sa Federalne TV i emisije ‘Mreža’ govore da smo bili u pravu. Tek sada mediji i pravni eksperti analiziraju ono što je glasnogovornik SDA centrale Dolić Rifat nagovijestio prije nekoliko mjeseci  a to je nelegalnost kandidature Abdića. Pa se poteglo čak i za mišljenjem eksperta ustavnog prava Kasima Trnke, nekadašnjeg pregovarača Alije Izetbegovića u vrijeme Autonomije Zapadna Bosna, citiraju se zakoni i BiH i Hrvatske a sve te analize ukazuju da je Abdić nezakonito ušao u kandidaturu a još nezakonitije pobijedio u utrci za načelnika.
Nijednom od bh aktera u vlasti od kojih su mnogi neosuđeni ili presuđeni ratni zločinci se nije posvetilo toliko medijske i druge negativne pažnje kao što se to čini Abdiću, od upisa na birački spisak pa do ‘pravnih poljedica osude’ kao glavnom dodatku sarajevske kuhinje vlasti. Sada i poslije pobjede, prije toga niko nije ni mrdnuo perom ni paragrafom da ospori kandidaturu, računajući da neće imati nikakve ni šanse ni mogućnosti da pobijedi. Ide se čak dotle da se matičarka koja je Abdića stavila na birački spisak nakon što je uredno dobio ličnu kartu bespravno optužuje za kriminal a samo je vršila svoju zadaću matičara. Pobogu nacijo, pa valjda je lična karta mjerilo i našeg identiteta i prvi osnov provjere i biračkog prava i aktivne biračke legitimacije, u čemu je tu kriminal umiješao prste da bi se matičarka Dizdarević šikanirala po novinama i u svojoj sredini.

Jok! Plavi jezici našeg stočnog fonda su se bh virusnom transmisijom prenijeli i u SDA elitu na vlasti sa opasnošću da se prošire osim na DNZ članove još i na neke u opozicionim torovima. Nadati se jedino da virus neće zahvatiti i članove Centralne izborne Komisije koja će do 02. novembra morati dati svoju konačnu i zvaničnu dijagnozu. Što se tiče odluka sudova, ako oni budu davali zadnju riječ, tu itekako ima razloga za strpenju. Prvo, sve su to listom Bakirovi kandidati a advokati koji će opet listom postati eksperti plaćeni su lično od Bakira. Uostalom, i sam je to potvrdio, od plaćanja troškova za djecu iz Republike Srpske u borbi za maternji jezik do osumnjičenog ratnog zločinca Nasera Orića i njegove advokatice Vasvije Vidović ili advokata Ćamila Durakovića.

Gledajući prilog federalne TV, najavljuje se i bolest Abdića, blago se naznačuje kako je u bolnici i kako će funkciju načelnika preuzeti preko punomoćnika pa se obzirom na ovakve pritiske i straha iz Sarajeva bolest Abdića može i očekivati. Ako još nije obolio, ovo je zadnje vrijeme da se razboli i poslednja prilika da nestane sa političke scene. Ono što u ovom prilogu para i iči i uši to je i sladunjava izjava Admila Mulalića koji je također potvrdio neka naša razmatranja od ranije koja su ukazivala da su prvaci DNZa još dok su vozili raju na rođendane u Pulski zatvor, sa hodžicama i Riajsetom Abdiću spremali dženazu i šurovali i davali podatke stranim službama. Naime, Mulalić je fino pokazao novinarima kako je čak ‘i američka ambasada tražila da se odreknu Abdića i da se distanciraju od njega’, ali eto, oni su to ignorisali ‘zbog abdićeve djece’. Kakve sline po sosptvenom licu, to je teško opisati, kad i grane na pticama znaju da se Abdića nisu odrekli sve dok im nije bila ugrožena stolica i dok su bili u vlasti.

Naravno, da će obavljanje funkcije načelniku Abdiću biti noćna mora ako ga ne smijene i prije preuzimanja vlasti i zbog činjenice da njegova djeca preuzimaju opštinsko vijeće, međutim najveći će problem biti i ostati ovaj problem ‘plavih jezika’. Za zvanično Sarajevo Abdić je najbolji kad je bolestan ili mrtav. Zato, pripremimo se za epidemiju, svi smo mi pomalo ovčice, a virus ne bira. I na podjele također. Ima ih, veli Mulalić a tako je zdušno tvrdio kako smo izmireni. Onomad dok je čitao Kur’an poklonjen od Mustafe Cerića i u pauzi kad nije kod Fikreta.