Najveći i najradikalniji u džamiji ‘Kralj Fahd’ u centru Sarajeva ostaje i dalje ‘van kontrole’ bh vlasti

Pompezni sporazum o ‘osudi’ paradžemata u BiH prije nešto manje od godinu dana kojeg su potpisali Bakir Izetbegović i Reis ef. Kavazović i ostali ‘bošnjački intelektualci’ sa posebnim pozivnicama, čista je maglena prašina, radilo se zapravo o spašavanju parajli džemata. Dati rok do kraja februara 2016 kojeg je gromoglasno Reis najavio istekao je i sada više niko to ne spominje, tako se to radi. A fino je i javno rečeno da se svi takvi džemati, ravno njih 64 širom BiH moraju ukinuti i staviti pod kontrolu Islamske Zajednice BiH.
Situacija je odprilike sada ovakva. Za Islamsku Zajednicu BiH zvanično, oni više ne postoje, budući da se nisu priključili Rijasetu BiH, ‘sad je sve na državnim organima’, kako se to kulturno ‘oprala’ Islamska Zajednica. Drugim riječima, ako se šta desi u vezi ovoh nelegalnih džemata, mi više nismo krivi. ‘Ogradili smo se’.

Šta je onda poslije silne javne halabuke od svega ostalo, da vidimo. Džemati i dalje rade kao i do sada, nije im ‘falila ni dlaka s glave’. Niti hoće, nije lud ni Bakir Izetbegović ni Reis da sijeku granu pod svojim nogama. Ovi parajli džemati su jedna od glavnih poluga i vlasti i Rijaseta, čitava ova farsa oko ‘ograđivanja’ i najave prestanka rada džemata upriličeni su da se umiri i domaća i svjetsska javnost, u iskreno i odlučno ukidanje niko nije nikada ni pomišljao. Prepiska sa Fatmirom Alispahićem, po Islamskoj Zajednici ‘nezvaničnim vođom vehabija’ utihnula je ali ovaj islamistički nacionalista ne prestaje sa radom. Vidjeli smo ga nedavno u Velikoj Kladuši u funkciji ‘pomirenja’ Krajišnika sa dovom na groblju ‘Dubrave’ i u društvu urednika ‘rePrezenta’ Esada Šabanagića, sa dugačkim prilogom sa muslimansku televiziju ‘TV Igman’ u vlasništvu BBI Banke u Sarajevu.
No, ni to nije sve, ‘nasmiješeni efendija Cerić’ ispod ahmedije efendije Kavazovića, nakon što je donio fetvu da ‘vlah ne smije pobijediti u Srebrenici’ budno prati brojanje vreća iz ove enklave i ide još dalje.
Umjesto da u broj od 64 paradžemata uvede onaj najglavniji pod svojim prozorima u džamiji ‘Kralj Fahd’, odakle ratni mudžahedin pod nadimkom Muderiss a imenom Halilović Nezim šalje rasne i islamističke poruke svakog petka sa minbere, ovaj džemat se na nedavnom sastanku sa predstavnicima Saudi Arabia/e, sa ministrima školstva te države i našim predstavnicima iz obrazovanja dogovorio da ‘popravi situaciju u našem školstvu’ uz pomoć svih vrsta.

Aferim! Poslije programa Jordana i Kuvajta koji se izučava u našim školama, sad nam još treba i program Saudi Arabia/e, budući da projekta naseljavanja Arapa teče svojim progresivnim tokom. Napominjemo inače da je čak i bilo javnih zahtjeva iz vlasti da se ovoj džamiji i ovom džematu ‘Kralj Fahd’ ukinu povlastice eksteritorijalnosti ali je to izbjegnuto, taj status kao ambasada ostaje i dalje utvrđen. Iako se zna da je džamija ‘Kralj Fahd’ glavno i javno gnijezdo vehabija u BiH, i zna se da kad god nekog vehabiju ‘poganjaju’ po Sarajevu on se sakrije u ovu džamiju jer tamo niti smije policija niti bezbjednjaci, Reis Kavazović očigledno nema iste aršine sa paradžematima Nema ni razloga. Svi povratnici sa sirijskog i drugih arapskih ratišta, njih stotinjak koji su se živi vratili, procesuiraju se kod sudova i svi redom ‘priznaju’ krivično djelo te dobiju godinu dana zatvora. Koja se, dakako može otkupiti, jedan dan zatvora košta 100 KMa. Dok se godinama broj SDA poslanika i službenika Rijaseta BiH koji o trošku karalja Saudi Arabia/e idu na hadžž povećava.

Policija i SIPA kojima su ‘kao vruć krompir’ prebačene nadležnosti iz Islamske Zajednice BiH prema džematima za sada tamo šalju jedino opštinsku inspekciju ili kakve savjetnike, i to ako im dozvole vehabije, ako pomaknu ‘stožinu’/rampu na ulasku u selo.

Nevanično, Rijaset BiH je u pregovorima i oko preuzimanja kompletnog turskog edukativnog aparata u BiH iz tzv. ‘Sema’ ustanove turskog disidenta Gullena, čime će mo upotpuniti sliku bh edukacije.