Utica NY : kako napuniti džamijske nove kuhinje

 

Od Reisa bivšeg Cerića pa naovamo, restorani i kuhinje su sastavni dio skoro svake džamije, iako je Pravilnikom o radu džamija kojeg je izdao i potpisao Rijaset BiH i lično efendija Cerić, to valjda zabranjeno. Tako piše u Pravilniku. Međutim, jedno je što piše a drugo je šta se dešava sa džamijskim kuhinjama.
Iako su one ako će mo pravo bespotrebne i zabranjene (ne može se klanjati i žderati na istom mjestu), kuhinje se prvo ‘otvaraju’ a onda ako se ‘uskupi’ /a hoće/, ‘otvara’ se i sam glavni objekat.

Tako su i džemati grada Utica NY opremili svoje džamije sa najnovijim kuhinjama, ne mogu se posramiti ni pred Bogom ni pred narodom, na silnim slikama sa ‘fejsa’ to se ponosno i pokazuje. Ef. Amsal Memić u crkvi konvertovanoj u džamiju (Bosnian Islamic Associationof Utica NY, INC) ‘svoju’ još i usisava a pripomaže mu sekretar Armin, dok ona u ‘Bajrinom džematu (West Bosnian Islamic Center of Utica NY, Inc) je tek nova-novcijata, nema se šta u njoj ‘usisavati’, osim ako vlasnik ključeva Ćazo nije šta preturao po šerpama ili šporetu.
A kad se već ima kuhinja, red je da se i napuni, izbor je širok. Od halal proizvoda svih vrsta do onih drugih manje halalnih produkata, lepeza ponude je pozamašna i od ića i od pića.

Kad smo kod pića, više ne ‘prolazi’ ona poznata daj jednu ‘subhajniken velahamdiken’, zelenu ‘Heineken’ pivu, u novoj modi je nova ponuda. ‘Jednu hladnu sa ahmedijom, molim!’
Prošle godine na festivalu piva u Tirani, u Albaniji, lansirana je piva sa slikom najpoznatije džamije u tom gradu, o čemu smo već pisali, ove godine Sarajevo i sarajevska pivara su ponudili pivu sa ahmedijom, poslije SarajevoFesta.

Sada, ništa drugo nam ne preostaje nego napuniti frižidere.
Muslimansko šerbe, još jedan produkt za prave vjernike sve više gubi bitku nad snažnom konkurencijom, tako da se na ovoj slici pronašlo kao ‘uljez’.