U BiH, 11. septembar je Dan Arefata, dan kad su se ‘spojili’ ljubavnici Adem i Hava (Adam i Eva)

Moglo bi doći do neugodnosti  u povodu Kurban-Bajrama u Americi budući da ‘pada’ u dan 11. Septembar, dan kad će se širom Amerike podsjećati na teroristički čin napada na WTC u New Yorku, ali se nadati da će razum prevladati i da će službe sigurnosti odraditi svoj posao.
Zapravo, računajući lunarno i po islamskim propisima, a to znači rasporedom Ramazana mjeseca u posmatranoj godini i zvijezda na nebu, Kurban-Bajram dolazi još i ranije, budući da se slavi četiri dana, za razliku od Ramazanskog Bajrama koji se obilježava tri dana. Tako je ove 2016 iliti 1438 kako to muslimani računaju, Kurban Bajram u kalendarima označen u četiri dana, počinje 10. Septembra.

Po odluci Islamske Zajednice u BiH, zvaničan početak Kurban Bajrama, poznatijeg još i kao hadžž-Bajram je 12. Septembra, međutim ova praksa računanja vremena i različitog tumačenja, još ozvaničava različit početak i trajanje ovih velikih muslimanskih praznika.

Osim toga, još dvije činjenice ovdje treba dodati radi detaljnijeg pojašnjenja. Prva je, da u Americi djeluje puno više muslimanskih bogomolja u vlasništvu Arapskih muslimana, te razliku vremena u Americi i u Evropi od šest sati.

Dakle, zbog svega toga pomalo, Kurban-Bajram će u Americi jedni početi slaviti 11. Septembra a drugi 12/og.

Upravo zbog ovog ‘poklapanja’ termina bajramskog praznika i tragedije izazvane terorizmom u Americi 11. Septembra 2001 godine kada je poginulo 2,996 ljudi, neki mediji povodeći se ubistvima vjerskih službenika u New Yorku nedavno, nagovještavaju da bi moglo doći do tragičnih događanja većih razmjera u dane Bajrama, što posebno naglašava novinska i tv kuća ‘Al Jazeera’.

Bosanci su pretežno ‘naslonjeni’ na arapske zajednice u Americi, kao i Turske pa stoga je taj strah tim prije i opravdaniji, jer ‘braća’ počinju slaviti 11. septembra.
Da li su bh ‘čitači’ neba uz ove činjenice imale u vidu 11. Septembar pa odlučile da kod nas Bajram počinje 12. Septembra, ne zna se, ali se pouzdano zna da je ovo tumbanje sa gledanjem u nebo najvažnijih muslimanskih praznika glavni razlog i omalovažavanja samih takvih praznika, pa ako će mo pravo i vjernika. Jer, sve religije na svijetu znaju uvijek i u svako doba kad je njihov najvažniji praznik dok kod nas, sve zavisi od onoga koji gleda u zvijezde, umjesto u teleskop.

Ali, ako već po bh Takvimu Kurban Bajram 2016 ne počinje 11. septembra, zato se u BiH zvanično taj dan slavi pod drugim imenom, kao Dan Arefata. To je obavezni dio ekskurzije i hadžija u Saudi Arabia.

Po predanju, zločesti Adam i Eva, kod nas Adam i Hava, upoznali su se na tom brdu, nakon što su Božjom milošću spušteni iz Dženneta na Zemlju. Adam je spušten negdje u Indiji a Hava u Mekki, adam je morao pješačiti više od Have ali je maratonski izdržao i našao Havu na Arefatu, zbog čega se taj dan slavi. Da se razumijemo, oboje su po islamskom predanju poslanici, Sveta Imena, iako se ne krije da su bili preljubnici zbog čega su ‘kažnjeni’ vraćanjem iz dženneta (raja) u ovozemlajski svijet. Po jednom drugom mišljenju, hadžije ovdje na ovom brdu ‘okajavaju grijehe’, a što već ima smisla, ako je tačno predanje o Adamu i Havi.