Utica NY, WBIC, Inc : Šta se očekuje od sastanka odbora ‘Bajrinog džemata’ 04.09.16 ?

 Sastanak odbora četvrtog po redu bh džemata u gradu Utica NY West Bosnian Islamic Center of Utica poznatijeg kao ‘Bajrin džemat’, o čemu smo više puta pisali, zakazan je za nedjelju 04. septembra ove godine kako bi se prevazišli problemi i odveć poznati marifetluci džemata dijaspore, koji su načisto ‘umrtvili’ ovo vjersku organizaciju. Posebno nakon zaključavanja džamije od strane hadžije Bajre Smajića, o čemu smo pisali i ‘zaradili’ mnoštvo naručenih kritika i komentara, prve polovine augusta ove godine.

Ponukani velikim interesima čitaoca, prenijet će mo dio atmosfere sa sastanka, budući da Cross Atlantic sada, za razliku od ranije može dati svoj prikaz ‘iznutra’.

Stoga najavljujemo opširnu reportažu poslije sastanka u kojoj će mo rasvijetliti događanja u ovom džematu koja poput filmske trakavice grme našom čaršijom i u kojoj će mo saznati :

– Koliko je dogovorena izrada idejnog projekta a koliko je plaćeno arhitekti Avdić Seadu iz Sarajeva, te kakva je razlika između crteža i džamije koja je još u izgradnji i koja nije ‘ni nalik’ idejnom rješenju?
– Kako je prozor na džamiji izvjesnog ‘donatora’ zbog kojeg se morala ‘štemati’ ucrtana i izgrađena konstrukcija postao važniji od projekta, te zašto se u gradnji nije pratila skica Amerikanca kojem je plaćeno $1,500 za taj posao?
– Ko će platiti taxu (porez) za 2015 godinu za džamiju, da li Bajro Smajić na koga glasi ‘papir’ ili džemat?
– Kako se izdaju i kako su se izdavale bjanko priznanice za donacije, najveći ‘krivac’ nestanka para i pokrivač izvještaja?  Od famoznog čeka ‘Carbone’ i njihovih 5,000 dolara donacije počele su mnoge džematske muke, usljed čega blagajnik Omerčević Samir biva zamijenjen podobnijim kad je zatražio da se u potvrdi upiše iznos donacije?
– Moraju li članovi odbora biti rođaci i jarani?
– Koliko je ponuđeno efendiji bez portfelja Kazaferović Reifku da prihvati zamjenu za Felića i koji su specijalni uslovi ponude ovom efendiji koji se javno zarekao da ‘nema miliona’ zbog kojih bi prihvatio voditi Bajrinu džamiju a sad ‘već usječen’ pegla ahmediju, kao nekada ef. Mujkić kad je rekao ‘dabogda nogu slomio ako odem tamo kod ‘njih’, pa ga vidjesmo u istom safu na zajedničkom groblju, a nije slomio nogu?
– Zašto hodža ef. Felić Fadil sada ne valja a do jučer su mu odredi ženskih džematlija specijalno halvu donosili, sada bi da ga čak i premlate, komentarišu Cross Atlantic uvredljivo i radi zastrašivanja, te kako se moglo desiti da poslije ‘jabuka i krušaka’, hadžija Smajić pored svoje lične, ide na džumu u crkvu-džamiju iz koje je uz par jataka slavodobitno izišao, te napose, ko su u ovoj priči ‘jabuke’ a ko ‘kruške’?
– Zašto se odgađa vanredna Skupština džemata kad u džematu ‘gori’ (odgođena za februar 2016) , kad nema Statuta ni drugih pratećih dokumenata dok je u međuvremenu ova non-profit udruga preregistrovana, sada je postala INC …?
Suncokreti se okreću prema suncu, muslimani također, zato nam je valjda džamija na Bleecker Stret-u onako ‘zarotirana’, kao da munara ne prati tok sunčevog traga. Jesmo li mi sa prostora Zapadne Bosne baš tako posebni da nam i zgrade traže istok ?

Pratite nas poslije 04. septembra…