Facebook ‘junačina Edis Kudić’ i njegova braća po busiji
Nema toga čega nema po internet kanalizaciji našeg doba. Treba samo ući unutra i obaviti nuždu

 

Poslednji komentar potpisan pod imenom i prezimenom izvjesnog ‘Edisa Kudića’ iz grada Utica NY na tekst ovog portala ‘Izvin’te ne radimo’ o četvrtom bh džematu našeg grada na Dalekom Sjeveru, poslat na web Cross Atlantica nije nikakva novost, tekstovi se i pišu da bi se čitali, a ponekad i komentarisali.

Međutim, ovaj ‘junačina’, ako je u pitanju stvarni lik a ne ‘fake’ (lažno ime i prezime profila), tipičan je primjer našeg balkanskog taloga u medijskoj kanalizaciji u kombinaciji sa krajiškim bezobrazlukom. I klasičan internet primitivizam sa bh prostora, iza tasture, iza busije, iza ‘pametnog telefona’.

Naime, komentar je čista i jasna uvreda zbog koje se dešavaju i puno ozbiljnije stvari od ljutnje, sujete ili komentatorskog zanosa, čega očigledno nije svjestan pisac psovke, a ako je pri punoj svijesti onda namjerno traži belaja i može ga imati. Ničim u pomenutom tekstu nije pomenuto ni ime ni prezime komentatora, niti uopšte znamo koja je njegova uloga u West Bosnian Islamic Center of Utica, tj. u ‘Bajrinom džematu’ kako ga građani Utica-e NY zovu, stoga nije bilo ni povoda ni razloga da dotični ovako pokazuje svoje porodične i ljudske osobine na ovakav fin ‘muslimanski način’. Što upućuje na zaključak da dotična osoba ima sa autorom teksta nešto lično a nepoznato, što je već ozbiljnije, iako autor teksta nema niti je imao bilo kakav konflikt ili nesporazum sa licem pod tim imenom i prezimenom. Ili je u pitanju dogovoreni atack džemata preko ‘jastreba’ kodnog imena ‘Kudić Edis’, međutim najizglednija solucija je da je u pitanju neko od revoltiranih mlađih ‘džematlija sa pivom’, donator džemata sa milion svojih slika na ‘face’, ‘osviješteni autonomaš’ koji poznaje autora teksta a voli se qurčiti ‘seljačkim’ metodama putem kompjutera.

Koji je odlučio da u internet šolju psovku pusti sa Suny College zahoda, tj. sa face profila ove ustanove (ne sa svoga profila), da pokaže kako je ‘školovana faca’ a ne obični ‘gastarbajter’ u američkoj dijaspori.

Naravno, kad je u pitanju kanalizacija tipa ‘face’ ili interneta, sve je moguće, pa tako i kod izvjesnog ‘Kudića’ koji je u prozorčić interneta kojeg smo mu ostavili da može dati svoje razmišljanje o tekstu, ubacio sav svoj porodični odgoj, igrajući na kartu lokalnog kabadahije.

No, napravio je kardinalnu grešku u pravopisu, što je još jedan od ‘dokaza’ da je pismen ‘u žutom’. Nije članak uopšte komentarisao, ali nije ni psovku dobro formulisao pa se ne da isčitati da li psuje moju mater ili to ostavlja primitivno i ‘herojski’ meni. Šta mu ja mogu. Ja jedino mogu da žalim njegove roditelje što su izrodili takvog pametnjakovića. A da bude sve u primitivnom ruhu i po želji dotičnog kabadahije čitaoca, evo ja sa ovog mjesta vraćam ‘Edisu Kudiću’- osobi koja se tako ‘potpisala natrag njegovu psovku-mudrost (“jebo ti mater glupu”), koju je izasrao elektronski, ne treba mi. Vraćam je na ovaj način jer ju je poslao sa ‘face adrese’ Suny Koledža i pod takvom adresom, ma gdje bio i ma ko bio. Uz želju da će je pokupiti i da će se obradovati kao što sam i sam. I uz napomenu da moja mati nije glupa već odavno mrtva, sa nadom da je njegova živa i pametna. Ali, da će mu to proći ‘tek onako’ i uz pivu i muslimansku zajebanciju uz šanak nakon odrađene šikte, e, to je već pod znakom upitnika? O tom-potom, dok se zvanično ne potvrdi identitet bekrije.
Ako se ustanovi da je osoba potpisana sa tim imenom i prezimenom osoba koja egzistira u našem gradu, bio bih jako razočaran, budući da znam mladića sa tim imenom i prezimenom i znam mu i roditelje, i nikada nisam sa tom porodicom bio u svađi ili sukobu da bih od njih ‘zaradio’ ovako tešku i ličnu uvredu.
Koja je nešto mnogo više od komentara. Ona pogađa i onog koji uvredu prima i onog koji je čini. Kad-tad. Evo, sad!