U albumu ‘Devedesete’ totalni promašaj

Balašević, naš ‘Panonski Mornar’, svojim tekstovima i svojom muzikom, počev od 1977. i prve pjesme ‘U razdeljak te ljubim’ grupe ‘Žetva’ pa preko ‘Ranog Mraza’, ‘Bože Puba’, ‘Vase Ladačkog’, ‘Odlazi cirkus’ do današnjih dana, postao je naša legenda.
Pronašao nas je u svojim baladama bez zadrške, od naših prvih ljubavi do naših strasti, ali ni politiku niti političare nije štedio. Njegovi tekstovi nisu samo tekstovi pjesama koje i danas generacije rado pjevaju i u njima uživaju, one su i više od toga, odraz našeg balkanskog mentaliteta, podneblja, naša svakodnevnica.
Klasičan otrov za rat i ratna događanja i za njihove vođe.
I uvijek je znao predvidjeti i osuditi i melodijom i tekstom, bez promašaja.
Međutim, svojim albumom inspirisanim i 1990. godinama a izdatim 2000 godine pod nazivom ‘Devedesete’, Đole je ‘omanuo’, kako bi on to znao reći.
Hoću reći promašio totalno.

Podsjećamo, ovim albumom je političare, lidere, vođe rata na prostorima Ex Yugoslavije i osudio i bacio u prošlost. Kao što vidimo, čujemo i živimo, na prostorima nekadašnje zajedničke države, 1990/te su i dalje tu. Kod nas, sa nama i u nama.
Pršti mržnja, granate od riječi, samo što se nismo još ‘za vratove uhvatili’, dok iste face vode ‘naše države’ već više od dvije decenije.

A Đole je to predvidio drugačije. ‘Jebite se devedesete’, bila je njegova poruka.

‘Ma, jebite se, devedesete/vas mogu jedino psovati/za vama niko nece zaliti/niti vam stihove kovati. ‘Ma, jebite se, devedesete/i vasa prica je gotova/i dabogda se nikad ne sete
svih ovih protuva i skotova….’
A naša današnjica je suprotan dokaz. Vođe raspada zajedničke države su i dalje na vrhuncu svoje moći, i dalje smo ‘u ratu’, i dalje im ‘kujemo stihove’ i ‘uvodimo ih u udžbenike’.

Njihova priča ‘nije gotova’.

Iako znam da nije do Balaševića već do nas, podsjećamo na ovaj ‘umjetnički propust’ vječnog Balaševića. Sa nadom da će mo znati i odslušati i ocijeniti poruke.
A ne samo uživati u dobroj muzici još boljeg majstora.