U Sarajevu prijedlog Sejfudina Tokića postao zakon za djecu u školama

 

Po prijedlogu Sejfudina Tokića i u suradnji sa ‘Institutom za istraživanje zločina..’ kojeg predvodi Smail Čekić te saradnjom sa  ‘nevladinim udruženjem’ ‘Istina o genocidu i opsadi grada Sarajeva’, u Kantonu Sarajevo od ove školske godine djeca će u školama Sarajeva započinjati nastavu u učionicama uz slušanje himne BiH u ‘stavu mirno’.
Ova ideja koju je borac za zastavu sa ljiljanima Tokić, inače bivši komunista a sada predsjednik udruženja ‘Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda’ je totalno bespotrebna i beskorisna, međutim dobro dođe i Sejfudinu i ‘Institutu za izučavanje genocida’ a bogami i Konakoviću, premijeru Kantona Sarajevo, uz dolazeće izbore, imaće, i već imaju dobru samoreklamu.
Stajanje đaka u školi na ulazak profesora sa motkom u razred, što je Tokiću o stalo u pameti iz nekadašnjeg našeg sistema, od sad pa u buduće biće zamijenjeno stajanjem uz državnu himnu.

Što bi bilo donekle u redu da Bosna ima ovaj svoj državni simbol potpun i dovršen, i da institut zakletve himni u školama nije zastario i prevaziđen.

Naime, instrumentalna verzija koja je ozvaničena himnom BiH 25. Juna 1999 godine na konkursu provedenom po naredbi OHRa, na kojem natjecanju je pobijedio Dušan Šestić iz Banja Luke, inače nekadašnji vojni oficir sa službom u Splitu, gdje je do rata radio u Operi hrvatskog narodnog kazališta naša je himna koja uopšte ne posjeduje nikakav tekst, vlast u BiH se više od dvije decenije ne može usaglasiti oko teksta himne.
Dakle, himna se samo ‘fućka’, a ko je nije odslušao može to učiniti pa se uvjeriti da poprilično asocira na klasičnu muziku, usljed čega neki poznavaoci tvrde da ju je Šestić ‘posudio’ od Brahmsa, neki drugi vele da je čista kopija muzike iz američkog filma ‘National Lampoon’s Animal House’, što je na naš jezik zvučalo u prijevodu kao ‘Zvijerinjak’, usljed čega se po internetu veseljaci svih vrsta sprdaju, dok onima ozbiljnijima, sportašima posebno, to zadaje teške muke.
Kako god, iz intervjua Šestića ostalo je zapisano da je za himnu BiH dobio 6.000 KMa od čega je kupio regal za dnevni boravak, dok iz istorije BiH ostaje zapisano da je Bošnjaci a i oni drugi uopšte ne smatraju svojom himnom, za njih je nešto drugo leglo na srce. Bošnjaci fućkaju ‘Jedna si jedina’ ili onu ‘Da te nije Alija’ od hadžije Dina Merlina, Hrvati ‘Lijepu našu’ a Srbi, zna se, Bože pravde.

Dakle, ova nijema himna se sada, nakon toliko godina uvodi na naslovne strane samo radi podgrijavanje ‘situacije’ u BiH i radi političke promocije, kao da nije i bez toga uzavrela. Šta će djeca slušati, i kome treba ovo šenlučenje sa zapravo nekompletnim  i nepostojećim državnim simbolom, ne treba posebno istraživati.

Jer, Tokić i ostale ‘nevladine’ udruge najavljuju i retuširanje udžbenika od slijedeće godine u kojima će se tačno navesti kakva je istorija BiH, ko je činio zločine i kako ih je činio. Da djeca ne zaborave.

Za sada, djeca će pažljivo u stavu mirno ćutati i slušati himnu, odavati počast minutom šutnje našoj gluposti. I našoj državi.
Podsjećamo, i Franjo Tuđman je onomad isto ovako odlučio s tim što su djeca morala uz slušanje himne držati ruku na srcu, ne znamo šta je po ovom odlučio Sejfudin Tokić a vlada Kantona Sarajeva aminovala, vidjeće se. No, ubrzo je Tuđmanov projekat patriotizacije silom ‘ugušen’, još se ponegdje to odrađuje u školama ali na dobrovoljnoj bazi, budući da je o tome svoju ocjenu dao i Ustavni Sud Hrvatske, utvrdivši da to đaci ne moraju raditi.

Neka to rade političari, oni to i donose radi sebe a preko leđa djece.

Da je projekat obaveznog slušanja himne u školskim klupama nepotreban potvrdio je i Federalni američki Sud, tako da ta obaveza u Americi ostaje samo onima koji to hoće uraditi. Oni drugi mogu i sjediti.
Ali, Sejfudin Tokić, staromusliman i ljubitelj vehabija i Fatmira Alispahića sa kojim jezdi po džematima i parajli džematima širom BiH i dijaspore, sa jednom rukom na srcu a drugom džepu (poreznih obveznika) ima ideja a ideje se plaćaju. Da se zna. Zato u stav mirno i fućkaj uz ‘Zvijerinjak’, kad već ne znaš i nemaš šta bi drugo odpjevao.