SDA promijenila izborni slogan

 

Stari ljudi su govorili od davnina da ‘snaga ulazi na usta’, dok su se naše nane, babe i mame preko i uz pomoć oklagije, uspješno zaljubljivale i udavale. I dan-danas je dobra hrana odlična podloga za zdravo i pametno razmišljanje. Posebno u Bosni gdje su se sve važnije stvari, agende i Platforme donosile i potpisivale uz prepoznatljiv miris kuhinje ili roštilja. One druge nevažne stvari iz domena boračke, socijalne ili druge boranije su za Parlament. Zašto se onda ovih dana u Bosni digla ‘i kuka i motika’ na Bakira Izetbegovića koji je burek ovjekovječio kao naš najprepoznatljiviji brand.

Bez veze, velim vam, jer Bakir ništa ne radi ‘nako’ i napamet?
To što Dragan Čović ne voli burek u Konjicu nije uopšte tačno, on ne voli jufke vlasnika restorana ‘Orahovica’ Fikreta Prevljaka, nekakvog časnika (na stopostotnom bosanskom : oficir) iz ratne ArBiH, osumnjičenog za ubijanje Hrvata u bh ratnom vremenu, drugačije, on burek lomi na drugim lokacijama gdje stigne i kad mu se god ukaže prilika.
Skontao je to Bakir odmah, još dok su dogovarali ovaj zadnji nesuđeni susret, ali je namjerno izabrao Konjic, da ušićari što izbornih poena, nadajući se da će Čović biti iznenađen i zbunjen te da će omađijan mirisima zaboraviti i rat i Konjic, a bogami i Hrvate.

Skontao je i Čović pa su obojica, nakon medijske paljbe o propuštenim a za Bosnu važnim ukusima odlučili još neko vrijeme gunđati, dok se ne dogovore gdje ima dobrog bureka.

Već se spekulira kako bi se uskoro mogli sastati ‘Kod Kibeta’, čim Fahro Radončić odradi ljetnji sudski nalog koji glasi  da mora dobro pocrniti na suncu do slijedećeg suđenja, ali sam, bez svjedoka iz svog procesa označenog kao ‘učestvovanje u udruženoj zločinačkoj organizaciji nekog klinca/uticaja iliti pritiska na svjedoka’.

Ovdje, nacijo, ima također dobrog bureka, a jufke su tako tanane i slasne da su se već poslije prvih nekoliko ‘kovrtljana’, dotadašnji neprijatelji i din-dušmani Fahro i Bakir pomirili u tren oka, uz sveopšte oduševljenje nacije.

Prisjetimo se, da nakon bureka ‘Kod Kibeta’, nema više ‘Bakira kao organizatora političkih ubistava’, ‘nema više Bakira i vreća sa zlatom’, ma nema ništa. ‘Kod Kibeta’ je sve ostalo na zamašćenoj salveti i u korpi za otpadke.

Ova lokacija je dobra, bolja od ‘Barke’ na istočnoj Ilidži, ovdje će, kažu krtice Cross Atlantica odsjesti i Robert de Niro, slavni glumac koji stiže na SarajevoFest uskoro, jufke se već razvlače potajno i uz specijalne posmatrače. Glumac dolazi da primi nagradu ‘Srce Sarajeva’, a ‘Kod Kibeta’, ako se sastanu Bakir i Čović, nećemo čuti kao iz Konjica : ‘Čović ne zna šta je propustio, burek je bio perfektan’.
Ovdje je Čović već nekoliko puta sa Bakirom probao Burek, ‘Kod Kibeta’ je burek probao i Morgan Freeman, Mickey Rourke, Juliette Binoche, Danny Glover, Halit Ergenc, Eric Cantona… pa čak i izbirljiva dama Kolinda Grabar Kitarević, predsjednica U Hrvata ..
Ćevapi i miris baščaršije gdje se uglavnom smuca Hilary Clinton nisu uopšte više cool. Burek je cool.
U bureku je snaga! SDA BiH mijenja slogan ovih dana dok po stoti put juriša na vlast pred odlazeće lokalne izbore.

Zapravo, sve je čisto da ne može bolje i bistrije. Burek je jedinstvo, u bureku je snaga. A ima i logike.

Jufke se pomiješaju sa mesom, lukom, uljem i ostalim mirođijama i kad se sve to sastavi u jednom jedinstvu, u našoj domaćoj piti muškog imena, eto ti recepta za uspjeh. I bosanske tepsije.
A snaga ulazi na usta, vele naši stari. Zna stari lisac Bakir odlično našu tradiciju i njenu moć.
Ovih dana, dok se u ‘majčici’ Turskoj traže glave ‘gulenista’ u bližoj i široj okolici, ni Bakir nije izdražo poslije bureka. ‘Poduzećemo neke mjere’, izjavio je osnažen nakon što je sa efendijom Kavazovićem, Reisom u BiH ozvaničio početak ‘pravnog’ ubijanja turskih škola i koledža širom Bosne. Stoposto je prije ovih izjava bio ‘Kod Kibeta’, inače ne bi imao snage tako nešto izgovoriti. Budući da je škole otvarao skupa sa Erdoganom i uz saglasnost Gullena onda, kad nije jeo dovoljno pravog bureka.

Evo, još jedan primjer koliko je štetno kad Bakir jede pečenje umjesto bureka, ovaj nedavni susret u restoranu ‘Barka’, zorno pokazuje koji su naši ekonomski aduti u Bosni. Burek, pite i kafane. Onaj nesretni ministar Šarović lupa po nekim propisima, tarifama i carinskim brojevima, umjesto da fino k’o čo’jek proba bureka. Jok!

U zemlji Veseloj, kako je Bosnu opisao ozbiljni humorista Osman Džiho, odvajkada su se najvažnije odluke donosile u kafanama. Od ‘Nadrealista’ i dr. Karajlića i mudrih odluka iz kafane ‘Kod dva goluba’, do ‘Barke’, ‘Orahovice’ ili ‘Kibeta’. A ‘Nadrealisti’ nisu nikad slagali ni izdali. Bosna je živi dokaz.