Mislim, uopšteno, da nema veće i planetarnije vijesti za BiH, Bošnjake a Boga Mi i i za Islamsku Zajednicu BiH od one tipa ‘Kako je Anđa postala Meyrem’ ili ‘Jovanka postala Summeya’, pa sve do najnovije : ‘Marijan je od danas brat Mustafa’.
Nacijo, kamen temeljac za džamiju, pa kupovina crkve i pretvaranje iste u džamiju više nisu uopšte nikakva vijest, to se dešava svakodnevno. Ali ovo sa ‘kelime i šehadet’ u već ustaljenoj bh praksi nagovještava da se broj ‘braće’ uvećava proporcionalno aritmetičkoj progresiji želja. Ako se trend preobraćanja nastavi ovim tempom, zvanični popis koji još nije ozvaničen nam neće ni trebati. Ima nas, ihahaajj, mashanla ..

Sarajevski ‘islamski Gebels’, hodžica sa Breke ef. Velić Muhamed je već obznanio kako smo jebali majku Rusima i Srbima, ‘nas ima dvije milijarde’, dok Rusa i Srba ima, ma znate već koliko malo.
Još je Velić bio do bola iskren kad je poručio ‘bratu’ Mustafi’ da se ne sikira što su ga se javno odrekli roditelji i braća, isto kao kad bi on lično prešao na pravoslavlje i uzeo kodno ime Trpko a njegovi najbliži ni blizu njegovoj radosti, poručivši Mustafinim roditeljima fetvom da se urazume, ‘da im se Allah smiluje’.
Međutim, ovo najnovije sa bratom Mustafom, bacilo je u sjenku čak i srskog muftiju Abdullaha Numana, hoću reći Ivana Trifunovića koji je, čim je nakon šetnje pored džamije odlučio zna se već šta, izabran za muftiju.

Riječ je o poznatom bh komentatoru Marjanu Mijajloviću koji je, kao i većina ostalih, ‘eto tako, šetao gradom i nailaskom pored džamije poželio biti Musliman’, i baš mu se posrećilo. Dakle, oprez dok šetaš pored mesdžida ili mejtefa, nikad se ne zna kad će te spopasti želja i potreba.

Čestitke su pale, također zna se već odakle i od koga, prvi čestitar je bio i ostao hadžija po struci a po profesiji novinar i vlasnik Face TV tornja u Sarajevu Senad Hadžifejzović kod kojeg je Marjan, tj. Mustafa već ranije radio i kod koga će u buduće tek raditi.
Zašto bi Mustafa tj Marijan bio ‘problem’, prelazak na islam uopšte nije problem, ta vidimo da je u ovom prelaženju od poznatih ostao još jedino Barack Obama, američki predsjednik koji se još malkice i stidljivo opire a samo je pitanje dana kad će izgovoriti ‘kalime i šehadet’, i jedno i drugo, pokušat će mo pojasniti ?
Zato jer govori ekavskim dijalektim, hoću reći srpski a što je probem iz nekoliko razloga, pominjemo samo dva.
Prvi je, Mustafa će i poslije Marjana govoriti srpski, čistom ekavicom a to otvara ‘bolnu’ ranu Bošnjaka i Islamske Zajednice koja bdije nad Bosnom bez Bosanaca više nego nad Srebrenicom, čak su i Deklaraciju o bosanskom jeziku države Bosne bez Bosanaca izglasali i gurnuli pred dolazeće izbore na sofru.
Drugi je, šta će sad neformalni a skoro zvanični vođa vehabija, hadžija o trošku Saudi Arabia-e, voditelj islamske tv ‘Igman TV’ u vlasništvu arapske banke BBI u Sarajevu i odveć poznati nacionalista Bošnjak Fatmir Alispahić učiniti ?

Naime, onomad kad su naši ‘zmajevi’ vodili bitku za plasman prvenstva prije tri godine u nogometu, ondašnji ‘brat’ Marjan je putem Face TV prenosio utakmice ali na srpskom jeziku, ‘nečistom’ ekavicom koja je razbjesnila hadžiju te ga muslimanski izvrijeđao na ‘pasja zvona’. Šta će sad Fatmir kad mu je Marjan postao ‘brat’ pitanje je svih pitanja?
Šta će Bošnjaci.net, elektronsko trovačko bošnjačko glasilo u kojem je svoje naci bošnjakovanje provodio Fatmir do besvijesti skupa sa efendijom Cerićem, nekakvim džamijskim knjižnim moljcem Muhamedom Mahmutovićem i sa gomilom ražalovanih ali aktivnih AID službenika od Sarajeva do Canade i Amerike, pa čak, šta će od sada utički Bošnjak sa dna kace i obrijani vehabija Nedim Mujić koji je sa Alispahićem plakete primao za svoje dizajnerske i ‘spisateljske’ forme, dok sada vodi opskurni ‘Bosanski Radio’ (da se Vlasi Amerike ne dosjete) u gradu Utica NY, šta će sad biti, nacijo ?
Hoće li sada smetati ekavica, čisto i jasno je državno pitanje?

Ma neće, ne smeta to Sarajevu i njihovim ćelijama po Bosni i Dijaspori, kad im ne smeta Ejup Ganić koji govori srpski ili Fahrudin Radončić, ili direktor ‘Grasa’ ili bilo koji direktor škole ili vrtića da ne nabrajam sve, neće ni ovi novi muslimani, što šetnjom pored džamije postanu Muslimani. Jer, takv je red i zakon.
Svako onaj ko primi islam postaje ‘brat’, makar bio i Srbin ili Hrvat (dapače, to još bolje i snažnije) ali svako onaj ko pređe sa islama na neko drugo carstvo nebesko, postaje glavni junak priče o fetvama, o progonu ili pljuvanju. Tako je po Kur’anu, kažu dobri poznavaoci hadisa i tumačenja, a i udobnije je i lakše.
Evo, srpski muftija Trifun je odmah dobio ‘ekskluzivu’ na TV Face a i dalje i šire, i Marjan će kao Mustafa tamo uskoro stolovati.
Jebiga, nije mala stvar kad nas ima ‘dvije milijarde’ i svuda. To treba respektovati, mislim da Fatmir nije ‘od jučer’.
Da je Josip Broz Tito poživio samo još nekoliko dana i da nije onako iznenada umro, i on bi skontao.