Znamo da Kinezi obave popis svoga stanovništva i dobara za par mjeseci, međutim Bosna i njena demografija su, vidjeli smo, čekali skoro tri godine da se otkriju konačni podaci opsežne akcije koja je koštala državu blizu 15 miliona KMa.
Ne bi mi to ni dočekali da je sve ‘štimalo’, u smislu metodologije političara, da nije Glavni Tužilac zaprijetio hapšenjem, da nisu pred Bosnom lokalni izbori i da evropska ‘agenda’, čudo od papira nije došla u ćorsokak, ali ruku na srce, ove pare su džaba bačene.
apopis‘Džaba smo krečili’!. Niti su nam trebali konačni niti preliminarni rezultati popisa, jer smo unaprijed znali ono što je zvanični popiš donio.
A on kaže da u državi Bosni ima 50 % (i nešto više) Bošnjaka, 30% (i nešto više) Srba te 15% (i malo više) Hrvata. U skoro istim procentima je Bosna muslimanska, tj. islamska, Republika Srpska pravoslavna dok je Herceg-Bosna katolička.
Nacija je izjednačena sa religijom, u grupi ‘ostalih’ našlo se 2% (i nešto malo više), više smo nepismeni nego što smo bili prije bh rata, gradovi i kantoni pa čak i Mjesne Zajednice su maksimalno očišćene, etnički čisto k’o suza.
Svaki ¬’Mujo’ u vrijeme popiša upisan je kao Bošnjak, ‘Juraj’ kao Hrvat a ‘Srđan’ kao Srbin. Takva nam je /bila/ metodologija.
Ono što su kreatori bh rata zamislili ostvarilo se, samo je malo zapelo oko rezidentnih i nerezidentnih, ostalo je još da se ta cifra ‘ispegla’ i onda možemo da prebrojavamo ostalo. Zemljište, zgrade, stanove, rijeke i ribe. Procenat se ni tu neće bitno izmijeniti, procenat samo čeka ‘zvaničnu objavu’, čak ni kod riba neće biti nesporazuma, u BiH se odavno proizvodi halal hrana za ribe, koje plivaju ‘kraul’ tehnikom, dok one u Republici Srpskoj jedu nekvalitetnu hranu i plivaju ‘leđno’.
Međutim, pravo čudo ovog popiša otkrilo nam je da u zemlji Bosni nema Bosanaca. Nema ni Roma, ali Bosanaca ej! Možete li zamisliti Hrvatsku bez Hrvata ili Srbiju bez Srba, ili Njemačku bez Njemaca? Državu bez naroda. Jok!
Međutim, kod nas sve može kad nigdje i nikako nemože.
Tako su Bosanci preživjeli jedino u dijaspori (mada se i tu već užurbano lobira da se u putnim ispravama Bosanci premoste Bošnjacima, Srbima ili Hrvatima) i u običnom narodu koji je popišan a da ga nisu pravilno popišali. Jer, po istim rezultatima preko 50% građana BiH govori Bosanskim jezikom a Bosanaca nema nigdje ?!
Popiš je još jedno u nizu bh čuda. Znate već, jedina država u Svijetu koja ima tri predsjednika je Bosna. Jedina država u Svijetu je Bosna u kojoj se ustavom priznaju samo tri naroda, u kojoj njeni državljani nemaju zastavu, grb ili himnu, koja nema uređene granice, koja ima najviše vlada i ministara, gdje se zvanično razlikuju tri jezika a da je procenat (ne)razumljivosti samo 0,1%, gdje tri fizičke osobe iz tri političke stranke vladaju zemljom koju nazivaju državom dok se narodu jedino dijeli ‘sadaka’, gdje egzistiraju nacionalne škole pod jednim krovom, gdje svaka čuka ima Koledž ili Univerzitet, od kojih većina educira djecu po stranim, svojim programima a država plaća, gdje vjerske zajednice i nevladina udruženja vode državničku politiku, gdje fukare i kriminalci vode državu a biroi za nezaposlene krase profesori i doktori nauka …
Znamo i to da je ovu pojavu države Bosne bez Bosanaca izdejstvovala vladajuća vjerska i politička mafija na vlasti (sjetite se organiziranog prijevoza autobusima u vrjeme popisa, sjetite se onog naša vjera je … naš jezik je… naša nacionalnost je …, posebno sjetimo se teze da u Bosni riječ Bosanac znači isto kao Eskim, Teletabis ili Majmun, kao što nam je nezvanični vođa vehabija novinar i hadžija Fatmir Alispahić vazio) pa nam je ovo sa popišom sada dodje puno jasnije.
No, čak iako je sve zvanično, meni liči na dobru šegu i zajebanciju. Ako ni zbog čega a ono zbog činjenice da nema Bosanaca. Nema ni Hercegovaca a ima Hercegovine ali kako ćeš svakom reći da imaš državu koja se zove Bosnom a da u njoj ne žive Bosanci.To mi ne ide u glavu nikako, makar iza ovog zvaničnog popišavanja stajala ne jedna već stotinu Međunarodnih Zajednica.
Svaka čast za naše ribe i čistu halal hranu, briga me za njihove, ali kako onda shvatiti svakodnevnu grmljavinu kako ima Bosne, kako će je biti i kako ju je oduvijek bilo, kad u njoj nema naroda i građana. ‘Bem Vam sve po spišku, kakav je to korak u budućnost o kojem ste pričali!

PS. Problem sa slovnim znacima tipa ‘S’ je čist feler u tipkanju, ispričavam se i izvinjavam do besvijesti.