Komercijalizacija ili ‘brendiranje’ Srebrenice i srebreničkog zločina traje već dvije decenije, poslednji veoma uspješan pokušaj mlađanog srebreničana Fikreta Hodžića sa lansiranjem modnog trand-a Srebrenice nije ništa novo ni senzacionalno.
Slast ‘Srebreničkog cvijeta’ Žena Gračanice lansiran prije mnogo godina među prvima je osjetio bivši Reis Cerić u suradnji sa ‘majkom svih majki’ Munirom Subašić, predsjednicom udruženja ‘Majke Srebrenice’, ova rasprodaja kostiju žrtava upakovanih u modnu liniju ‘FH’ ovaj put , međutim, ima dodatnu, težu dimenziju.
Cvjetić Srebrenice do sada se naplaćivao i reklamirao po cijeni od 5 KM, pa ga je mogao imati skoro svako, od velikokladuškog bivšeg načelnika Admila Mulalića do predsjednika Turske Erdogana, ovaj put cijena je 25 KM-a.
Jer se u nagradnu igru bh zajebancije sa žrtvama rata uključio Tešanj i njegov mogul i bilioner Izudin Ahmetlić, kadar SDA patriotske mašinerije, vlasnik naftne grupacije ‘HIFA Group’ i naslovnice američkog lista ‘Forbes’.
Opskurni pisac iz Srebrenice Fikret Hodžić, iako u vrijeme ratnih dešavanja u Srebrenici star (mlad) svega 3 godine, ispalio je knjigu ratnih sjećanja i pod sloganom ‘ i ja sam iz Srebrenice’ da bi veoma brzo ‘dobio ideju’ da Srebrenicu unovči malo žešće i teže.
amajiceI bolnije. Ugovorom o prodaji njegove ideje na majici, srebreničkog cvijeta, prodaju tragedije i oprihodovanje patriotizma potpisali su sa njim i HIFA Group i ‘majka’ Munira Subašić, poznata internacionalna šetačica i svjetski putnik o trošku države, borac za Srebrenicu iz svojih vila i kuća u Sarajevu, poznatija još više po tome što je u opkoljenoj Srebrenici više hranila šećerom konje Nasera Orića od gladnog stanovništa, još poznatija po svojoj izjavi ‘ebeš 5 iljada maraka, šta je to’, na pitanje novinara koliko mjesečno zarađuje u udruženju kojeg vodi.
Činjenica da je nakon skandaloznog ‘brendiranja’ pameti SDA bilioner povukao nagradnu igru uz majice na svojim benzinskim pumpama širom BiH ništa ne mijenja na stvari, jer je odluka donijeta nakon reagiranja bh javnosti o ovom, još ko zna kojem po redu, sramnom činu šverca sa zločinom u Srebrenici.
Šteta! Trebalo je pustiti ‘brendiranje’ do kraja.
Slijedeća faca na majicama bi bila faca Munire Subašić garant, Mustafe Cerića ili Ćamila Durakovića dok bi Ahmetlić, zaradivši na rasprodaji Srebrenice poprilično popravio svoj siromašni konto bilionera u banci.
Umjesto dosadašnjih fašizoidnih plakata ‘Nož, žica Srebrenica’, obavezno treba dati prednost novom sloganu bh patriotizma ovako : ‘Nož, žica – majičica’. Imaju skoro podjednaku snagu i težinu. Još nije kasno, do 11. jula se može svašta i desiti i promijeniti.