Od početka gradnje četvrte džamije po redu u gradu Utica NY poznate kao ‘Bajrin džemat’ (po bivšem loli i bekriji našeg grada a sada hadžiji i predsjedniku Odbora, op. Cross) a koja se zvanično zove ‘West Bosnian Islamic Center of Utica NY’, džematlije ovog inat džemata pojeli su ravnih 170 ‘janjaca’. Tako nam je potvrđeno iz izvora Odbora koji želi ostati anoniman.

Pravi genocid nad sirotim jaganjcima i zasigurno rekord u ovom jurišu Bosanaca/Bošnjaka/ na janjetinu sa ražnja.
Ova žderačina janjetine vođena je od augusta prošle godine kada su udareni temelji džamiji na zgarištu hadžijine kuće za rentanje koja je izgorila u požaru pa do nedavnog derneka ‘temelja’ upriličenog krajem maja ove godine, kada je 20 jagnjadi stradalo u požaru ražnja u jednom danu.
Statistike kažu da ovo prežderavanje i nije bez veze i posljedica. Mnogi su se radeći na džamiji udebljali da ih ne možeš prepoznati, slike ‘gajretlija’ sa početka gradnje i ove najnovije to zorno ilustruju. Statistike kažu da je bilo i svađa oko ‘viška’ janjetine koji je listom nestajao i umjesto na džamijskoj trpezi završavao u kućama džematlija.
Tipićna jagnjeća brigada, koja će osim u brojkama statistike završiti u izvještajnim donatorskim potvrdama. Kao i silne narudžbe lovačkih i drugih mućkalica i specijaliteta iz restorana bliskih Odboru koje pokazuju da je džemat potrošio više na klopu nego na građevinski materijal.
Još kad bi u džamiji bilo bar onoliko džematlija koliko je jagnjadi nastradalo, bilo bi to lakše svarljivo, ovako, ta brojka je kao uostalom i u drugim džematima minorna, ne treba je ni pominjati. Da se ne pokvari ‘janjeća statistika’.