Ne, nije u pitanju izgled srbijanskog premijera (debelousti, pičkousti …) kako su ga onako ‘čisto i muslimanski’ okvalifikovali domaći, bh bošnjački mediji vehabijske provijencije pod zaštitom države i mediji dijaspore, niti je riječ o njegovoj prošlosti (četnik, vojvoda, lažov..) riječ je o njegovoj kulturi higijene. Jednostavno, ‘Srbin je, bazdi na slaninu i rakiju i došao je da oskrnavi čistoću Potočara’, kako tvrde ti isti mediji. Na isti način kako je i prošle godine ‘oskrnavio Begovu džamiju’ jer se nije izuo, ‘krmak’ jedan, pri posjeti Sarajevu i džamiji.
Znači, Vučić baš ima problema sa higijenom nogu, evo po drugi put prelazi granicu a nije oprao noge kad je ‘prelazio Drinu’, u tome je sva poanta. A nije, jer se nije sjetio akademika Nedžada Ibrišimovića i njegove pjesničke kvalfikacije ‘čiste’ Bosne.
‘Izuj obuću kad prelaziš Koranu, Glinu, Savu i Drinu. Operi noge u rijekama, Bosna je ćilimom zastrta..’
Jebiga, ko će se pri polasku na ovakvu manifestaciju na granici izuvati i brčkati u vodi. E, kad nije, dobio je što je tražio.

O ‘čistoći’ države po Ibrišimoviću najviše vaze (srpski : tamburaju) Islamska Zajednica BiH i njeni mualimi, što će reći naučnici, hafizi (oni što nauče Kur’an napamet) i efendije. Islam je religija mira, religija dostojanstva, ‘ko ubije jednog čovjeka ..’ i sve u stilu te i takve ‘čistoće’. Fetve i šerijastki propisi o zabrani alkohola, o zabrani upotrebi svinjetine, pokrivači za ženske glave, mnogoženstvo, halal svijet bez premca.
Čistoća je pola i više zdravlja, Bosna je ‘ćilimom zastrta’. Izuj se, operi noge isplači usta, u protivnom …
E, kod te i takve čistoće i dostojanstva i miroljubivosti svojstvene samo Bošnjacima (izvini Ibrišimoviću, tamo pominješ Bosance, ‘Bosna ima Bosance’, nema toga, zaboravi), pokazali smo i svaki dan pokazujemo koliki je opijum religija za narod, a koliki smo mi, narod, drogeraši.
Za Rijaset IZ BiH, nema slike ni tona iz Potočara od jula ove godine koji bi dokazali svu ovu i još veću ‘čistoću’ islama i vjere. ‘Ubij ga, drži, ga’, jebem mu mater’, ‘pička mu materina’, klasičan je vokabular zamotane Bošnjakinje i muslimanke (valjda) i njene čistoće u vjeri. Pred 136 tabuta, uz dženazu, pred-tako reći cijelim svijetom.
No, nisu samo Potočari ogledalo naše čestitosti, svakodnevno po Sarajevu, Bihaći, Zenici ili Tuzli, i po drugim našim gradovima paraju noževi, pucaju automati ili odjekuju bombice. A toliko džamija, toliko hodža i mualima, hafiza posebno. A tolika želja za religijom u školama, vrtićima, bankama, šoper centrima, armiji ili graničnim službama. Gdje se ne može sačekati prelazak granice da bi se obavi namaz, gdje se ne može sačekati da avion stane da bi se klanjalo.
Bijelim ahmedijama na čast, islamu također, džaba tvrdnje kako to nema veze sa islamom.
Ima itekako, prošli rat u BiH je srastao sa religijom, ne može se osporiti. Bijele ahmedije su zajedno sa krunicama i krstovima uvijek bile tu, ili u blizini.
Hajde, i to nekako, jer narod je narod, ‘šmrče bijelo’, ali ima li išta u toj tolikoj čistoći da nas zaštiti i ‘opere’? Priče iz Potočara ‘kako je to djelo nekih sa strane’ ništa ne znači, opet su ‘naši’.
Najzad, ima li tome kraja jer džemati su umjesto legla druženja i spajanja tipična legla kriminala, svađe i netrpeljivosti? Pod ahmedijom dugačkom stotinu metara bezobrazluka.
Neko će reći da se pretjeruje, prigovori tipa ‘a šta rade oni njihovi’ uopšte nisu interesantni, ali Potočari nisu izuzetak već skoro generalno pravilo.
Je li izbila tuča u džamiji Kralja Fahda u Sarajevu drugog dana ovog Svetog Ramazana, prije toga neki vehabija je pravio problem u džematu ideologa Velića, u drugoj džamiji? Da šta je.
Je su li se u Makedoniji potukli tamošnji Reis i skopski muftija aprila ove godine? Aha.
Maja 2009 u Derventi je su li se ‘pokefala’ dva imama (imam iz Broda i imam iz Dervente) a 2006 u džamiji ‘Sultanija’ u Sandžaku je li izbila masovna tuča? Da bome.
2013, Septembra mjeseca, je su li se pokefali na polaganju kamena temljca u Lužanima na Ilidži (sjetimo se transparenta : ‘haram vam bilo, djeca Lužana’, kojima je otet park i pretvoren u džamiju), pa u Bihaću oko para za novu gradsku džamiju? Jašta.
Ima pitanja, o ‘higijeni islama’ bi se dalo raspravljati, međutim nema odgovora.
Da i ne spominjemo silovanja maloljetnica i druge seksualne delikte u džamijama (Gluha Bukovica, Reis Cerić je štitio pedofila hodžu koji je na jedvite jade osuđen),krađe ‘papira’ (čitaj : para) u kojim slučajevima se rijetko zove policija..
Svađe u džematima dijaspore su još glasnije, ali sve se potrpava pod čisti ćilim i svjetlost džamije. Iako su uvijek u pitanju ‘izbori’, dakle islamska funkcija, počesto su u ‘igri’ pare. Pare, pare. Ali umjesto istine, kao po pravilu dobivamo novi džemat i novu još svjetliju džamiju, ‘nek’ crknu dušmani’, a Islamska Zajednica novu imovinu. ‘Mashanlah šta nas je’, a nigdje muslimana u džamiji, osim vjerskih praznika. Nema bukvalno grada u Americi i džemata da nije u svađama bijelih ahmedija, isto je i u Evropi.
Ako smo već zamjerili Vučiću što ‘nije oprao noge’ u Drini pa pokvarili i sahranu i Srebrenicu, šta se zbiva sa nama koji smo ‘čisti’ ?
O, ko nije odgledao zadnji slučaj obračuna u Gradskoj džamiji u Vel. Kladuši, u istinskom spomeniku kulture ovog grada, taj je propustio pravi show. No ne očajavajte, biće toga još.

beg2

Ovaj slučaj, kao u Potočarima 11. jula, zbio se dan poslije, navodno zbog svađe oko nekog duga Medžlisa Vel. Kladuša prema Sarajevu (malo više od 20.000 KMa) uz kojeg nema nikakvih tragova pojašnjenja, i zbog prebrojavanja glasova za organe Skupštine i kandidate (Adnan Šehić, diplomirani pravnik, sekretar u KIB banci predsjednik dioničara te Alija Garanović, poduzetnik-zlatar), kada su dva imama (imam Arif ef. Erdić – džemat Gornja Vidovska i Izudin ef. Hilić – Todorovska Slapnica) nasrnuli na govornika ef. Đogića a potom je započelo naguravanje. Da bi već planetarno poznati imam iz sela Trnovi Selvedin Beganović (to je onaj imam što ne znamo ni ko ga bocka, povređuje i udara već šest puta niti znamo je li ili nije na odmoru ili je razriješen dužnosti) rastrgao košulju kao u kafani pa opalio šamarčinu Enveru Melkiću voditelju izbornog procesa uz čisti, muslimanski vokabular, vrijedan pažnje i pamćenja. Kakav lola i bekrija!
A Ramazan je, kao i kod incidenta u Potočarima ili u Sarajevu, no treba da se zna, najslađe je uz Ramazan, tako je i ef. Zukorlić u tako zgodno vrijeme ‘nokautirao’ svog prvog suradnika 2013 godine.
Uostalom, od kako je nastao ovaj Sveti mjesec Ramazana, otpočele su i najslađe bitke u Siriji i Iraqu, mi ‘naše tradicije ne snmijemo i nećemo iznevjeriti’.
Problema je puno u Islamskoj Zajednici, mogu napraviti još hiljade džamija i proizvesti još deset hiljada hodža, ili medresa ili ‘kulturnih’ Centara, mogu sa Turcima iftariti po parkovima i haremima džamija, ispod ili na mostovima i u salam hotela, ništa ne mijenja na stvari. Jer u pitanju nije ni Drina, ni voda, ni čistoća, u pitanju je čisti ‘bismilah biznis’ i ogromne podjele.
A kako vijesti govore, Islamska Zajednica preuzima i zvanične prerogative državnih organa odavno. To smo vidjeli na slučaju Gluhe Bukovice, to vidimo i u ovom zadnjem bekrijskom nastupu ahmedija u Vel. Kladuši. Istragu provodi Rijaset Islamske Zajednice, kažu vijesti.