I to je Amerika. U jugo-centralnom dijelu države New York, uz granicu sa Pennsilvannia-om postoji isključivo muslimanima naseljeno mjesto Islamberg, koje teritorijalno pripada Okrugu Delaware (Delaware County), bliži veći grad je Bighampton, mjesto koje je po prvi put došlo u žižu javnosti poslije Septembra Jedanaestog 2001, drugi put maja ove godine.
Prvi put se javnost zainteresovala za ovaj gradić zbog traganja službi bezbjednosti za vezama terorista Al Qaide, drugi put kada je kandidat za američki kongres u izborima 2014, izvjesni crkveni službenik iz države Tennessee Robert Doggart (63 godine) optužen za teroristički akt, kojim je pokušao postaviti eksploziv i dići u zrak džamiju, školu i kafeteriju u ovom mjestu. Doggart je uz kauciju pušten da se brani sa slobode, međutim susreće se sa ozbiljnom i visokom kaznom, postoji i mogućnost da se brani neuračunljivošću.
Gradić je inače poznat po tome što ne voli nemuslimane u svom dvorištu, na ulazu postoji rampa sa manjom kućicom a smješten je u srcu planinskog vijenca Catskill, koji je glavno obilježje čitavog Okruga Delaware, vođe grada koje su izabrane po posebnom postupku niti stanovnici ne daju izjave za medije.
Broj stanovnika ovog mjesta se ne zna tačno, pominje se cifra od oko 1,000 stanovnika, neki kažu da ih je manje, međutim to je teško utvrditi i mjeriti po zvaničnom popisu budući da je gradić ‘protočan’, u njemu neki borave manje pa odu, neki su stalno prijavljeni.
Gradić ima svoju školu, džamiju i mesdžid te muslimanski Univerzitet kojijoš nije dovršen, traže se donatori (‘The International Quranic Open University’) i nazivaju ga jedinim muslimanskim gradom u Americi, iako ovakvih ili sličnih ‘komuna’ prema zvaničnim podacima ima još u USA 22, pored države New York još i u državama Texas, Virginia, South Carolina, Georgia, California and Tennessee.

islammmm2Ovaj gradić, kao i ostali u drugim državama, je pod ‘kišobranom’ organizacije MOA /Muslims of the Americas/ koja je prema službama bezbjednosti linkovana sa terorističkom organizacijom Al Qaida, a prostire se teritorijalno na 80 akri (1 acres jednako je 4.046 m2) i postoji već 25 godina.
Grad su osnovali kupnjom zemljišta od jedne ženske osobe stanovnici New Yorka Pakistanci, predvođeni organizacijom Pakistanaca ‘Jamaat al Fuqra’ koja se i sada vodi kao vlasnik mjesta, dok je inspiraciju ova organizacija našla u svom idolu Syed Mubarak Ali Shah Gilani-ju, vjerskom kleriku koji je nakon svirepog terorističkog ubistva osuđen i ubijen u Pakistanu.
Islamberg je prvu javnu promociju dozvolio arapskoj tv kući Al Arabiya osnovanoj 2003 kao pandan televizijskom magnatu Al Jazeera, svako drugo javno predstavljanje je isključeno i tamo navraćaju, i navraćali su jedino predstavnici policije i službi bezbjednosti.
islammmm1Da se razumijemo, gradić je sav ustrojen po šerijatskom principu unutar svojih mogućnosti i zakona, i unutar ‘svoga teritorija, čak i načelnika biraju sami za sebe, dok s druge strane ničim njegovi stanovnici ne negiraju zvanično ustrojstvo vlasti.
Uglavnom su njegovi stanovnici Pakistanci, Afro-Amerikanci koji su napustili Brooklyn ‘da bi izbjegli criminal i drogu’, te posebna meta njihovog vrbovanja su Afro-Amerikanci iz zatvora.
Šerif Okruga Delaware je nakon terorističkog čina Doggrt-a maja ove godine izjavio da nisu nađene ozbiljnije veze ili djelovanja stanovnika ovog grada sa terorističkim organizacijama, njihov ustroj unutar mjesta je u domenu američkih prava i slobode (freedom), međutim mnogi stanovnici susjednog mjesta Hanckok tvrde kako je to leglo terorizma, kako se u tom bespuću i šumama obavljaju treninzi i da se često čuje pucnjava, tamo nije preporučljivo zalaziti.
Drugi kažu kako je ta ‘zajednica’ (tako je nazivaju) skup mirnih i dobroćudnih ljudi koji su spremni pomoći u nevolji, i kako oni ne bi ni mrava zgazili, tako su dobri susjedi, dok je rampa na ulazu kontrolna tačka lovačkih područja u planini.
Kao u Maoči, života mi, ili Bočinji, zar ne? Dok ne ‘gruhne’ negdje. I nešto. Dok se ne desi ‘Doggart’ ili nešto mnogo gore, ili dok nas ne bude u vijestima o Islamskoj državi, Iraqu ili Siriji.
Tipična zloupotreba američkih prava i sloboda u funkciji islamizacije Amerike, nema tu druge priče, bez obzira da li se radilo o običnim, državi lojalnim građanima ili budućim teroristima. Zašto ovakav zaključak, jednostavno je pojasniti.
Ako si toliko bio privržen ‘svojoj’ religiji i ‘svom’ sistemu života, zbog čega si uopšte tu dobrotu i napuštao?
Ako si već to morao učiniti, zašto si kao državu svog boravka izabrao sasvim drugačiju, zašto nisi emigrirao u neku sličnu muslimansku zemlju? Ako ti je pak i pored svega toga, Amerika (ili druga emlja) dala identitet, pravo na religiju i život, pravo na rad, zašto onda od te države praviš svoju bivšu državu? Jer, pravo na religiju ne podrazumijeva promjenu čitavog sistema, tako da su ovakve ‘zajednice’ tipična zloupotreba i prava i države domaćina.
Podsjećamo, samo država New York ima 227 registrovanih džamija, mesdžida ili mekteba, a koliko je saveznih država Amerike. I svuda se ponavlja ista priča : imamo pravo, freedom i sve u tom pravcu.
Nema grada a da u njemu nije izgrađeno po nekoliko džamija ili džemata, ili Islamskih Centara.
Tumačenje prava i sloboda slijede u Americi i Bošnjaci (Bosanci, ali uslovno, jer ih ustav ne priznaje), po istom receptu s razlikom da još nisu krenuli u formiranje ovakvih ‘zajednica’, mada su na dobrom putu da to ostvare. Samo u gradu Utica NY egzistiraju ravno 4 džemata (a tri džamije, četvrti džemat je nedavno osnovan). Bruka i sramota i od zajednica i od religije i tipična zloupoteba države domaćina. Tako je širom i Evrope. Koliko je Bošnjaka emigriralo u Pakistan, Afganistan, Saudi Arabia’u ili Tursku, ne vrijedi ni pominjati, niko, listom su nagrnuli na Zapad. Ali su im zato ‘braća’ Arapi, ostali samo i zato jer tako mora biti, dok je Zapad jedan od naših većih ‘neprijatelja’. Toliko džamija i mesdžida ne bi im dozvolio ni Pakistan niti Turska, ali ni to nije dovoljno, treba ići dalje, sad su ‘u modi’ Islamski Centri, sebilji, tekije, nazivi mjesta po ‘našem’, ‘naše škole’, pa će onda ‘naše’ bolnice, pa ‘naši’ halal restorani i trgovine.
Kući, gdje možeš sve to imati i činiti, niko ni ne pomišlja se vratiti. A ako te vlast imalo ‘načepi’, tuži, udri u demokratiju, veći si Bošnjak nego u Bosni.
Da li se iko od naših emigranata zapitao šta bi se desilo u Bosni da krščani ili katolici počnu graditi crkve, kapelice ili zidati samostane na ovaj način kako to ‘mi’ radimo’ u Americi ili u dijaspori uopšte? Wow, ala bi bilo plača i kuknjave. I reakcije bogme. Žestoke.
Islamberg je tako tipično ‘zapišavanje’ teritorija, na koji način i mi činimo isto, za sada na malo kulturniji i perfidniji način. Sa zastavom Bosne na svakoj bogomolji (džamija kao država), sa jaranskom vezom opštinskih načelnika, sa igrama oko izbora. Čisto da se zna teritorija.

photos: naziv mjesta Islamberg, rampa na ulazu i geografski prikaz lokacije grada, arhiv Cross