Ako ste se zapitali, a sigurno jeste, zašto na protestnom maršu protiv terora u Parizu 11. januara ove godine nije viđen Bakir Izetbegović, otkrićemo vam tu tajnu.
Cross Atlantic je u posjedu ekskluzivnog transkripta razgovora sjednice Predsjedništva 10. januara 2015 godine koja je razriješila ovu bh misteriju.

Tamo među ogromnom većinom svjetskih državnika koji su u bratstvojedinstvenujućem safu prodefilovali Parizom u znak protesta protiv terorističkog čina kojeg su izvela braća Cherif i Said Kouchi /Šerif i Said/ ubivši skoro kompletnu redakciju satiričnog lista ‘Charlie Hebdo’ u dobro i hladnokrvno isplaniranoj akciji, očekivalo se da u masi od nekoliko miliona ljudi i na stotine poznatih državnika Svijeta vidimo ponosno i našeg predsjednika.
Kako smo mi Nebeska Sila i Nebeski Narod usljed čega smo uvijek i posebno poznati, te kako imamo i viška predsjednika, imamo ih ravno tri /slovima : 3/, nije naoko bilo nikakvih smetnji da jedan od njih trkne i izrazi solidarnost koja je, dakako, u svim dokumentima i javnim istupima u ovakvim trenucima nesporna. Za jednim vojska ne stoji, je li tako, jedan predsjednik manje u predsjedništvu za samo jedan dan ne bi nanio državi Bosni nikakvu štetu, dok bi za Francusku i ostatak Svijeta prisustvo našeg predstavnika pokazalo i dokazalo da je Bosna na Evropskom Putu, da se svim silama zalaže za borbu protiv terorizma, da se zalaže za slobodu javne riječi i demokratiju, za multikulturalnu i sekularnu vlast i državu, da oštro osuđuje terorističke akcije islamista i jihadista, da je za NATO, te na kraju svih krajeva da su silne glasine kako je Bosna raj /džennet/ za islamske radikale puka izmišljotina islamofoba i neprijatelja.
U takvoj situaciji Predsjedništvo je održalo hitan sastanak dan ranije telefonom budući da se lakše dogovore preko žice nego kad sjede skupa kako bi, kako saznaje Cross Atlantic iz pouzdanih izvora koji žele ostati anonimni, donijelo zajedničku odluku ko će od njih trojice u Pariz.

“Bakire, ti bi trebao ići”, tiho je u speaker phone kazao Ivanić. “Musliman si, moderan musliman, tvoje opredjeljenje se zna, SDA je multikulturalna i sekularna stranka, vidim sve se oko formiranja vlasti vrti oko tebe, pa da ne budem zločest i ovi teroristi su tvoji, mislim muslimani su, narod ti vjeruje i tako to… (manje smetnje u pozadini)
“A što ne ideš ti Mlađo, bolje je da ideš ti”, smireno je uzvratio Bakir. “Ne smeta meni ali ispašće ono znaš, šta ovaj sad ima ići u Pariz, i baš zato što su ove budale uradile to što su uradile neznam kako bi to sve izgledalo. Kako ovi crtači što su ubijeni nisu nastradali zbog crtanja Isusa nego našeg Muhammeda asvs, najbezbolnije je da ideš ti ili Dragan.. (Čovic, op. Cross)
“Čović je Bakire, nema smisla, mislim da je Mlađo u pravu”, ubacio se u zvučnik Čović, nemamo mi nas dvojica tamo šta tražiti, ti trebaš ići. Iz Hrvatske ide nekoliko državnika a kad su oni tamo kao da smo i mi bosanski Hrvati tamo zastupljeni…”
Bakir : “Ma razumijem Drago i ti Mlađo ali shvatite mene, ja bih išao ali to će se šetati po gradu čitav dan a znate i sami da ja moram u dvanaest na džumu, bilo bi nediplomatski da ja izađem iz reda i da tražim džamije po Parizu, bog zna šta mogu pomisliti, a osim toga vidjeli ste kako je ispalo ono sa onim evropskim hohštaplerima i bezvjernicima..” (opet nešto krči,… pauza..)
Ivanić: “Ma ne Bakire, nije petak, nedjelja je nemoraš brinuti za džumu..
Bakir: “A nije li, pa dobro ali moram ja klanjati sabah, pa podne pa ikindiju, pa i sve ostalo što se propusti, svejedno, opet bih morao izostati, nego imam ideju…”
Čović i Ivanić : “kaži, reci…
Bakir: “Poslaću Zlaju /Zlatko Lagumdžij, op. Cross/ ili akademika Cerića /Mustafa ef. Cerić, op. Cross/, sad ću ih zvrcnuti. Osim toga biće tamo ovi moji iz Turske tako da je isto kao da sam i ja tamo”
“Pa dobro”, čuju se glasovi Ivanića i Čovića…
Bakir : “I da znate, ja osuđujem ovaj gnusni čin, ne moram ja to ponavljati u medijima kad se zna, i svaki dan učim dovu za žrtve, da im dragi Allah podari džennet…”
Ivanić: (nakon kratke pauze) “Bakire, žrtve su mahom ateisti i bezvjernici, ne kontam..?
Bakir: Kako, pa zar braća Kouchi nisu muslimani, jedan se zove Šerif a drugi Said, nemojte me …. (nerazumljivo.. veza se prekida)

PS : na protestnom maršu u Parizu BH državu je predstavljao Zlatko Lagumdžija
PS 1 : Onomad kad je 11. septembra 2001 izveden teroristički akt na WTC u New York-u i kad se o tome raspravljalo u ondašnjem predsjedništvu, stara priča kao vic jasna, govori kako je Alija Izetbegović, otac Bakira Izetbegovića, poslije sjednice zatražio da se prouči Fatiha /dova/ za žrtve, a kad su mu rekli ‘predsjedniče, kakva dova, među žrtvama nema muslimana’, Alija je odgovorio : ‘a piloti, a piloti ?’
PS 2 ; svaka sličnost sa stvarnim licima i događajima slučajno je namjerna. Posebno ona između Oca i Sina.