Sve se zbilo sasvim slučajno, keve mi. I ništa nije nagovještavalo da će se moje slike sa poznatim džennetskim osmijehom ukazati na svim društvenim i onim neprijateljskim drugim mrežama, dok će moja ravna tri profila na Facebook i na twitteru te na mojoj mikrovalnoj – osvanuti sa pohvalama od kojih vrijedi umrijeti.
Moj drug Muradif je prvo bio skeptičan kad sam mu jednom nagovijestio uz našu omiljenu pivu marke ‘Subhajniken vela hamdiken’, onu zelenu sa komunističkom petokrakom na sredini, da bi volio i ja postati ‘šehid’ i da planiram ‘šehiditi’. Gledao me kao magarca u sred kupusa, toliko mu se to dopalo. I nije znao ni šta to znači.
“Glupane”, korio sam ga. “Čitaš li, gledaš li bh vijesti. Šehidi su borci za ljudska prava, zakonska i ustavna kategorija koji umiru od sreće za ostvarenje svoga cilja, jer znaju da su na božjem putu…”
– Jesu govno, negirao me na čistom bosanskom, Srbi i Hrvati i njihovi borci tako ne govore. Ja znam za izraz “naši borci” i “njihovi borci”, eto to ti je ….
“Ništa ti ne znaš, odgovorim mu. Uostalom Ko njih pita, to smo davno naučili iz naše lektire, naš predsjednik Alija jedan u prvima od šehida je to odradio i kvit. Upisani smo u Ustav brate i svi su se za ovih dvajest godina navikli na to brate”.
– Ne zovi me tako matere ti, nisam ti nikakav rođak, brat nikako.
“Muradife brate, jesi’l musliman, hoću reći Bošnjak ?

kapaa

– Jesam ! Musliman! “E pa, onda smo braća da znaš. Svi poslije popisa su Bošnjaci. I pazi kako se ponašaš samnom, Cerić, naš uvaženi akademik je rek’o da je svaki naš odgovoran za svakog našeg, samo te podsjećam. Mi smo musketiri islama …”

– Briga mene šta je on rek’o – kaže Muradif – njegova nije za Ramazana, nego, Memo molio bih te da se okaniš takvih budalaština, kakvo šehiđenje i kakve su to budalaštine. Ovdje ima svakog šljama može nas ko prijaviti pa će mo imati i problema bez veze …
“A nije bez veze brate. I nije protuzakonito. U našim udžbenicima i jihad je normalna građanska kategorija”
– Ma ti si totalno prolupo Memo matere mi..
“Nisam brate i molio bih te da me odsad zoveš Abu Memo, kad mogu oni imati bojovnike i borce za otadžbinu, što mi ne bi imali svoje, jel’ tako?
– Ma nije, ti si kreten – dodao je moj brat Muradif i naručio još jednu turu. Ako si već odlučio šehiditi, zači da si vjernik je l’ tako ?
“Jes dina mi”
– A što onda ločeš ko stoka, ovo nam je peta tura..?
“A to nema veze brate, skoro sva naša braća loču kako ti veliš. Ima ih i koji puhnu malo droge pa šta. Ali, to je nekad bilo brate, onda su se ostavili toga i došli pameti …”
– Nisu oni nigdje došli nego pusti to, reci mi da li ti ozbiljno planiraš ‘šehiditi’ i gdje ideš : u Siriju, Jemen ili Pakistan?
Gledao je u mene kao čitač strujomjera, be ikakvog osjećanja.
“Pa ti si zaista moj brat kreten kažem mu. Kakva Sirija, kakvi bakrači otkud to?
– Pa tamo se šehidi ili crkava kljusino jedna. Čitao sam, onaj šehidio ondje onaj ovdje i svi su riknuli, nema ih. Slike njihovih vikendica koje su osvojili nestale, nestale njihove silne mlade ženice a samo ostao nekakav čudan osmijeh na slici mrtvaca… Zato sam mislio je si li ti poludio i da li si i ti jedan od onih koji su se okrenuli ovim bh budalama koje nam daju dobru reklamu..
“Ma jok” velim mu “jesil’ ti normalan? Kakva borba i to … znaš me brate Muradife da ja ne bi ni mrava zgazio bez razloga..”
– Pa koji ćeš moj i kako onda ‘šehiditi’ i otkud ti taj blesavu nadimak AbuMemo
“A to .. pa to je sad skoro normalno. Poslije ubacivanja nekakvih duplih slova u imena i ovih dodataka sad ti je svaki drugi u BiH ‘abu’. To je baš cool. Još dodaš malo bradice, malo iskasapiš pantalone i pustiš sličice na profil, to je to .. Uz rukavice bez prstiju i sa automatom ide bolje, sa Svetom Knjigom još bolje … Tako sam i ja sebi odabrao ovo umjetničko ime kad surfam po Facebooku i na triperu da budem moderno predstavljen…”
– Valjda putem twittera?!
“Ma da, svejedno… i akobogda, velike su šanse da i ja postanem ‘šehid’.
sehidaaa
– Ti si pijana budala majke mi mile ..
“Brate, slušaj. Ima jedna fina mala što dolazi u ovu jednu od naših nekoliko džamija. Izgleda kao lutka. Pokriva lice ali ono što se vidi, ne mogu ti opisati. A da si samo vidio dimije koje oblači kako to stoji na njoj, nisam mogao izdržati pa sam je presreo i…da ti ne pričam … Nisam se mogao uzdržati ..”
– Ubio si curu, to hoćeš da kažeš ?
“Ma ne brate konju jedan, zaljubio se u nju. Odveo sam je kod drugog susreta i tako smo se upoznali. Zove se Šehida, u džamiju dolazi zbog babe. Znaš samo kakva je mala .. Ostali smo cijelu noć skupa, obećao sam je i oženiti čim napuni sedamnaest .”
– I tako ćeš postati ‘šehid’? Sa maloljetnicom ?
“Pa …da. Kakva maloljetnica, mi braća računamo punoljetstvo drugačije. Slušaj, čovjek je na vlasti ako ima ženu Vlastu, kaže stara poslovica.. Imaću ženu Šehidu pa sam konto da sam postao ‘šehid’…
Zato sam stavio naše slike na Facebook i na Triper i na inšalahgram ..taj stagram, da vidiš samo koliko sam pohvala dobio ne bi vjerovao”
– Stavio si gole slike na internet? Šta je ona rekla na to?
“Ona je bila sve sretna ne bi vjerov’o, te daj ovu te hajmo ovu pozu i sve tako, to je danas cool .. I nisu slike baš sasvim gole nego onako .. tek da ti se digne … kosa na glavi. Mala je stvarno prava.. A braća su me hvalila samo tako kad sam stavio tekst : I ja sam sinoć ‘šehidio’ .. A ispod slike naša imena: Šehida i AbuMemo ..
Komentarisalo se ‘vako : Vidi mu osmijeha, vidi nje kako se smije… znaš mi se šehidi prepoznajemo po osmijehu.. Kao da nisu umrli od sreće i zadovoljstva, kao da spavaju … Bog da vas nagradi, Allah te nagradio. Osevapio si se., to brate, svaka čast, i ja bih malo volio ‘šehiditi’ i sve tako ..Hoćeš li ti brate da mi se pridružiš?
Pogledao me je blesavo kao da sam mu ponudio da ‘šehidimo’ utroje
“Ne to, brzo sam pojasnio. Da pošalješ koji komentar, da ‘lajkaš’ malo to sam mislio, ne bi vjerov’o imam na stotine ‘lajkova’ a samo mi tvoj fali…
– E pa druže ‘šehidu’ moj će ti faliti zauvijek. Niti sam ti brat niti palim te uređaje, ništa osim mikrovalne. Žena mi se zove Hatidža, a ‘abu’ Muradif neću postati nikada.
Naručivao je slijedeću turu.
Vlasnik naše omiljene ‘Lokacije’ je zadovoljno trljao ruke i udarao recke u blok/teku ispred sebe.